In fiecare an, in data de 8 noiembrie este sarbatorit Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Aceasta zi e un prilej de cinstire a Sfintilor Ingeri care ne ocrotesc in permanent si care sunt, in acelasi timp, slujitori si ai nostri, ai oamenilor, dar si ai lui Dumnezeu. Ziua din saptamana consacrata ingerilor este lunea.
Aceasta zi inchinata ingerilor a inceput sa fie sarbatorita de catre Biserica in secolul al V-lea. Despre ingeri, biserica invata ca ei sunt „duhuri slujitoare”, adica fiinte fara de trupuri, slugi credincioase lui Dumnezeu si, totodata, prieteni si ocrotitori ai nostri, pusi de Dumnezeu, care ne insotesc din ziua nasterii pana la moarte.
In ceea ce priveste ierarhia ingereasca, Sfantul Dionisie Areopagitul vede cetele ingeresti in numar de noua, asezate in cate trei grupuri suprapuse: Serafimi, Heruvimi, Scaune; Domnii, Puteri, Stapanii; Incepatorii, Arhangheli, Ingeri. Biserica si-a dat consimtamantul asupra acestei ierarhii prin introducerea ei in pictura bisericeasca.
Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt considerati patronii spirituali ai Jandarmeriei. Despre Arhanghelul Mihail se stie ca a fost asezat de catre Dumnezeu capetenie a ingerilor si, luand chip vazut, s-a aratat multora, atat in Legea Veche, cat si in Legea Noua. Este cel dintai dintre ingerii pazitori care s-a luptat cu ingerii lui Lucifer ce s-au razvratit impotriva lui Dumnezeu. De aceea, Sfantul Mihail este reprezentat in iconografie si in costum de soldat, ce poarta in mana o sabie, cu varful indreptat spre pamant. Are rolul de a pazi legea lui Dumnezeu si de a birui puterea vrajmasilor, dar si de a conduce sufletele mortilor spre poarta raiului.
In limba ebraica, numele sau inseamna „Cine este ca Dumnezeu?” Pe seama sa se pune si calauzirea lui Lot si a familiei acestuia la iesirea din Sodoma, precum si protectia speciala a poporului lui Israel. Ii scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, il sprijina in lupta pe Ghedeon, il mustra pe vrajitorul Valaam si il elibereaza din inchisoare pe Sfantul Apostol Petru.
Arhanghelul Gavriil este cel care a vestit preotului Zaharia nasterea Sfantului Ioan Botezatorul si Maicii Domnului, nasterea Pruncului Hristos. El a adus multe vesti bune oamenilor. In limba ebraica, Gavriil inseamna „barbat-Dumnezeu”. Numele sau contine, concentrate, vestea ca Dumnezeu Se va face barbat, ca va asuma firea omeneasca. Traditia crestina spune ca tot el a fost ingerul care, in vesmant alb, a rasturnat piatra de pe mormantul lui Iisus Hristos si tot el a fost cel care a dat mironositelor vestea Invierii.
Sursa: Camelia Tocaci