Vezi VIDEO
O duminica speciala a fost astazi, 16 iunie, pentru preotii care slujesc la Biserica „Inaltarea Domnului” din Baia Mare, dar si pentru credinciosii care vin sa se roage la lacasul de cult. Avand in vedere ca inainte cu trei zile a fost sarbatorita Inaltarea Domnului, astazi a fost praznuit si hramul bisericii. Sfanta Liturghie a fost oficiata de un sobor de preoti, in frunte cu staretul manastirii Rohia, parintele arhimandrit dr. Macarie Motogna.
Sute de credinciosi din Baia Mare au luat parte la slujba oficiata cu ocazia hramului bisericii „Inaltarea Domnului”, printre acestia numarandu-se si primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.
„Astazi ne gasim aici, la praznicul acestei biserici si Biserica, prin evanghelia ce s-a citit astazi la Sfanta Liturghie, ne pune in fata ochilor nostri duhovnicesti o evanghelie care poate fi numita Testamentul Mantuitorului Iisus Hristos, desi ea este numita rugaciune arhiereasca, pentru ca a fost rostita de catre Mantuitorul Iisus Hristos, arhiereul cel vesnic, cu cateva clipe inainte de patima Sa din Joia cea mare”, a rostit staretul manastirii Rohia, parintele arhimandrit dr. Macarie Motogna.
Anul acesta, Inaltarea Domnului a fost sarbatorita pe data de 13 iunie, insa hramul bisericii a fost praznuit abia astazi, pentru a putea participa cat mai multi credinciosi la slujba.
„Stim ca acest praznic intotdeauna cade joia, la 40 de zile de la invierea Mantuitorului nostru Iisus Hristos, dar intrucat desi este o sarbatoare nationala, in care se pomenesc toti eroii neamului nostru romanesc, ramane totusi o zi de lucru. Hramul am hotarat sa-l tinem astazi, fiind duminica, sa avem mai multi credinciosi participanti, impreuna rugandu-ne aici, la Sfantul Altar”, a aratat parintele paroh al bisericii „Inaltarea Domnului”, inspectorul eparhial Alexandru Butean.
Emotiile au fost mari pentru credinciosii prezenti la Sfanta Liturghie, unii dintre ei marturisind ca ori de cate ori au ocazia, vin la aceasta biserica pentru a-si gasi linistea. „Eu, de cand s-a facut biserica, umblu aici, imi place aici. E si aproape de noi, e si o predica frumoasa. E foarte importanta biserica, omul, mai ales la batranete, trebuie sa vina la credinta” a precizat una dintre credincioase, Ludovica.
„Venim cat de des se poate aici, la biserica. Locuim in cartier, iar cand avem timp liber si putem, venim. Astazi e o zi speciala pentru noi, e hramul sfintei biserici si a fost si o slujba minunata”, a marturisit o alta credincioasa, Elena.
Piatra de temelie a bisericii „Inaltarea Domnului” a fost pusa in luna martie a anului 1997, de catre PS Iustin Sigheteanul, impreuna cu un sobor de preoti. Ulterior, au inceput lucrarile de constructie a lacasului de cult, acestea fiind derulate si in prezent.
Sursa: Gabriela Kuhajda