Credinciosii ortodocsi il sarbatoresc in 9 noiembrie pe Sfantul Nectarie, considerat a fi vindecator de cancer. Este unul dintre cei mai noi sfinti canonizati de Biserica Greciei, insa a ajuns sa fie cinstit si de credinciosii romani care au mare evlavie la Sfantul ce mijloceste la Dumnezeu pentru cererile lor. Manastirea din insula Eghina care adaposteste moastele Sfantului Nectarie e unul dintre cele mai iubite locuri de pelerinaj din Grecia. Particele din moastele Sfantului Nectarie se afla insa si in mai multe lacasuri de cult din Romania.
Sfantul Nectarie s-a nascut in oraselul Silivria din Tracia, de pe actualul teritoriu al Turciei, la 1 octombrie 1846. Din botez a primit numele de Anastasie, bucurandu-se din pruncie de o aleasa educatie crestineasca. A fost crescut, impreuna cu cei 6 frati ai sai, in dreapta credinta. Dupa primii ani de scoala, Anastasie este trimis sa invete carte la Constantinopol, unde studiaza teologia si scrierile Sfintilor Parinti.
La varsta de douazeci de ani, povatuit de Duhul Sfant, tanarul Anastasie se stabileste in insula Hios, unde preda religia la o scoala. Apoi, fiind chemat de Hristos, intra in nevointa monahala, primind tunderea in monahism la 7 noiembrie 1876. Cu binecuvantarea Patriarhului Alexandriei a urmat Facultatea de Teologie din Atena.
A trecut prin toate treptele ierarhice, fiind hirotonit (15 ianuarie 1889) episcop si numit Mitropolit de Pentapolis. De asemenea acesta a indeplinit si functia de director al Seminarului Teologic Ortodox Rizareion. Renunta la functia de conducator al Seminarului Teologic dupa ce considera ca si-a indeplinit datoria si intemeiaza impreuna cu un grup de ucenice Manastirea Sfanta Treime din insula Eghina, randuind aici viata desavarsita de obste.
Apoi se retrage definitiv in aceasta manastire si duce o viata inalta de smerenie si slujire, de daruire totala si rugaciune neadormita. Multi bolnavi si saraci alergau la biserica manastirii din Eghina si cereau ajutorul lui, mai ales dupa primul Razboi Mondial, numerosi saraci si bolnavi, lipsiti de orice ajutor, veneau la el ca la parintele lor sufletesc. Iar Sfantul Nectarie a dat porunca maicilor ce se nevoiau in manastirea sa sa imparta la cei lipsiti orice fel de alimente si sa nu pastreze nimic pentru ele, caci Dumnezeu, prin mila Sa, ii hranea si pe unii si pe altii.
Simtindu-si sfarsitul aproape, pe cand facea un pelerinaj cu icoana Maicii Domnului in insula Eghina, Sfantul Nectarie a descoperit ucenicilor sai ca in curand va pleca la Hristos. Apoi, imbolnavindu-se, a fost dus la un spital din Atena. El rabda cu tarie toata boala si ispita, asteptand cu bucurie ceasul iesirii sale din aceasta viata. Dupa trecerea sa la cele vesnice, in 1920, printr-o intamplare minunata, trupul sau este descoperit neputrezit si izvorand mir.
La trei septembrie 1953, sfintele sale moaste au fost scoase din mormant si asezate in biserica manastirii din Eghina, pentru cinstire si binecuvantare, iar in anul 1961, Sinodul Bisericii din Grecia, vazand numeroasele minuni care se faceau la moastele sale, l-au declarat sfant, cu zi de praznuire la 9 noiembrie. Zilnic credinciosii se inchina la moastele Sfantului Nectarie si la mormantul sau, facand din manastirea sa din insula Eghina unul din cele mai iubite locuri de pelerinaj din Grecia.
Sursa: Camelia Tocaci