Zeci de mii de credinciosi au participat vineri, de sarbatoarea Sfintei Marii, la pelerinajul de la Manastirea Nicula, judetul Cluj. Enoriasii s-au adunat inca de miercuri din toate colturile Transilvaniei, mai cu seama din Cluj, Salaj, Bistrita, dar si din alte zone ale tarii. Ei au urcat joi, in procesiune, pe jos, opt kilometri, din Gherla pana in satul Nicula, unde se afla manastirea.
Din cauza caniculei, joi, aproximativ 100 de enoriasi au apelat la ajutorul medicilor de pe ambulanta care este prezenta in incinta manastirii pe tot parcursul evenimentelor prilejuite de sarbatorirea Sfintei Marii. In noaptea de joi spre vineri ei au trebuit sa suporte si furtuna care s-a iscat si au stat chiar si in ploaie. Tot in noaptea de joi spre vineri a avut loc si procesiunea de inconjurare a Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’.
Vineri dimineata numarul pelerinilor care au dormit peste noapte fie in corturi, fie pe paturi, asezate pe jos in curtea manastirii, acoperiti cu folii de plastic, ajunsese la 40.000, potrivit estimarilor Jandarmeriei.
Elementul central al pelerinajului de la Nicula, pentru care oamenii se aduna anual intr-un numar extrem de mare, este Icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria. Icoana Maicii Domnului a fost zugravita in 1681 de catre preotul ortodox Luca din Iclod si apoi cumparata de la acesta de catre nobilul roman Ioan Cupsa si donata apoi Manastirii Nicula. In primavara anului 1699 icoana a fost vazuta lacrimand, timp de o luna intreaga, facand astfel vestita Manastirea Nicula, care a devenit loc de pelerinaj. Momentul a fost consemnat de un proces verbal al militarilor austrieci. Icoana o reprezinta pe Fecioara Maria cu pruncul Isus in brate si a devenit, peste secole, una dintre cele mai emblematice reprezentari ale Fecioarei in Transilvania.
Credinciosii au asistat la Sfanta Liturghie, oficiata de mitropolitul Clujului, Andrei Andreicut, alaturi de un sobor de preoti din care fac parte si arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei si Portugaliei, Ignatie Muresan, si episcopul Europei de Nord, Macarie Dragoi.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres