De la aparitia sa, radioul a fascinat lumea, iar astazi incercam sa intelegem de ce ne place si de ce avem nevoie de el acum, mai mult ca oricand! Celebrata la 13 februarie, incepand cu anul 2012, Ziua Mondiala a Radioului marcheaza prima emisie a postului de radio al Natiunilor Unite, in 1946.
Pentru aniversarea din acest an, UNESCO a propus tema: „Inovatie si tineret la radio”, prin care se solicita implicarea tinerilor in actiunile desfasurate la radio si in acelasi timp sustine necesitatea implementarii unor noi solutii prin care sa poata fi asigurata optim protectia tinerilor jurnalisti care isi risca viata in zonele de conflict si de dezastre.
UNESCO incurajeaza toate tarile sa celebreze Ziua Mondiala a Radioului prin organizarea de actiuni in parteneriat cu posturile de radio nationale, regionale si internationale, organizatii neguvernamentale, media si ascultatori, pentru a atrage atentia asupra importantei extraordinare a acestui mijloc de comunicare, fara de care multi oameni nu ar avea acces la informatii.
In mesajul transmis pentru acest an de catre directorul general al UNESCO, Irina Bokova, se mentioneaza faptul ca 2015 este al patrulea an in care celebrarea Zilei Mondiale a Radioului se concentreaza asupra situatiei tinerilor. Cu aceasta ocazie, UNESCO sustine si mentine ca prioritara integrarea sociala a tinerilor sub 30 de ani, care reprezinta mai mult de jumatate din populatia lumii, si subliniaza puterea radioului de a contribui la realizarea acestui obiectiv social.
Radioul poate oferi mijloacele necesare pentru o schimbare, fiind un vector de coeziune, educatie si cultura. El poate deveni o platforma pentru schimbare, in care tinerii pot sa dezbata preocuparile lor actuale. S-a constat ca posturile de radio au prea putine programe dedicate tinerilor. Aceasta populatie tanara nu este reprezentativa in mass-media si s-a observat de cele mai multe ori o excludere sociala, economica si democratica a tineretului. De cele mai multe ori indepartarea tinerilor se face pornind de la mentiunea lipsei de experienta sau existenta uneia mult prea reduse in domeniul in care solicita integrarea.
Un alt aspect asupra caruia se insista in mesaj este si necesitatea unor idei inovatoare prin care sa se poata asigura protectia celor care isi desfasoara activitatea in regiuni sensibile sau periculoase. Multi tineri si-au riscat viata in serviciul de informatii si radio. Obiectivul Zilei Mondiale a Radioului in 2015, reflecta eforturile UNESCO de a contracara toate formele de discriminare.
In acest an, in aceasta zi, Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (UIT), European Broadcasting Union (EBU) si UNESCO sunt gazdele unei emisiuni transmise in direct si in comun pe parcursul intregii zile, emisiune care va fi transmisa on-line. Site-ul Zilei Mondiale a Radioului pune la dispozitia celor care vor sa sarbatoreasca, material tiparit si digital — bannere, postere, logo-uri si fotografii de mare profil.
Ideea celebrarii Zilei Mondiale a Radioului a venit din partea Academiei Spaniole de Radio. Delegatia Permanenta a Spaniei la UNESCO a prezentat in mod oficial propunerea la cea de a 187-a sesiune a Comitetului Executiv al UNESCO, din septembrie 2011. La 3 noiembrie 2011, in cadrul celei de-a 36-a Conferinte generale a UNESCO, a fost aprobata crearea Zilei Mondiale a Radioului, pentru a promova cooperarea internationala intre radiodifuzori, dar si pentru a incuraja accesul la informatie prin intermediul posturilor de radio de pe intreg globul.
La 1 noiembrie 1928, ora 17,00, se inaugura, cu apelul ”Alo, Alo aici Radio Bucuresti, Romania”, postul national de radio, cuvinte rostite de Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei romanesti. La 10 martie 1929, a debutat la microfon cel care a tinut cele mai multe conferinte radiofonice: Nicolae Iorga. In Romania Decretul regal de aplicare a „Legii Radiofoniei”, adoptat la 15 decembrie 1925, a fost transmis ulterior si Oficiului International de Radiofonie de la Geneva. Cu toate ca legea a creat un cadru favorabil infiintarii Societatii Romane de Radiodifuziune, aceasta nu a fost inaugurata decat trei ani mai tarziu.
La 22 decembrie 1927, Consiliul de Ministri a aprobat, in sfarsit, infiintarea Societatii de Difuziune Radiotelefonica din Romania (actuala Societate Romana de Radiodifuziune). Astazi functioneaza zeci de posturi radio in Bucuresti, dar si la nivel local iar unele posturi transmit doar online.
Sursa: Agerpres