Aceasta a fost partea frumoasa a sarbatorii. Reversul medaliei e ca petrecaretii au lasat in urma zeci de tone de mizerie, plus un miros insuportabil de… urina. Toaletele ecologice instalate in zona nu au fost suficiente pentru masa de oameni, iar cheflii s-au descurcat la „nevoie” cum au putut – prin ganguri, tufe, cotloane sau chiar pe peretii bancilor si ai blocurilor din preajma.
Atractia sarbatorii nu au mai reprezentat-o tiribombele, cum s-a intamplat in anii trecuti, ci boxing-ul si body-painting-ul. In timp ce unii au petrecut ore in sir la aparate antrenandu-si muschii si demonstrandu-si barbatia in fata prietenilor si a fetelor, altii au preferat sa se lase pictati pe fata, pe maini sau chiar pe sani. Cu doar 100.000 de lei puteai deveni o felina in toata regula. Sute de amatori care au trecut pe la standul de machiaj au fost « trasformati » in cateva minute in pantere, tigri, lei sau alte jivine.
Cetateni turmentati au fost cu gramada. Unii au adormit pe la mese, altii s-au pus pe dansat ori s-au inghesuit in primele randuri langa scena, iar apoi s-au catarat pe garduri, langa jandarmi, ca sa poata ovationa in gura mare vedetele. Nici aurolacii nu au lipsit de la eveniment. Stateau departe de popor, pe zona verde de langa Casa Tineretului, si suflau de zor in pungile pline cu lichid albui. In lumea lor, acoperita de ceata, nimic nu conta in afara de aracet si de muzica pe care incercau sa o traiasca strambandu-se in fel si chip.
Comerciantii au fost relativ multumiti de modul in care le-au mers vanzarile. La capitolul bauturi cel mai bine a trecut berea. „Am vandut mai bine decat anii trecuti. A fost si cald afara, iar lumea nu a fost nevoita sa cumpere vin sau tarie ca sa se incalzeasca. Inca nu putem spune exact cantitatea care a trecut dar, dupa cum ne-a mers noua, cred ca s-au consumat mii de hectolitri de bere”, a spus unul dintre distribuitori.
Standurile de alimentatie au avut si ele succes, desi la multe era mare mizerie si nu prea iti venea sa te gandesti la bucate cand vedeai untura sau scrumul de pe pe mese. „Lumea a luat si frigarui, dar micii si berea au avut cel mai mare succes. Dimineata (n.n. duminica) am fost sa mai cumparam carne, ca am ramas in pana”, a marturisit Ioan Valeanu, unul dintre comercianti.
Duminica la amiaza, in zona, incepea sa se faca aglomeratie. Autoritatile erau convinse ca va fi ziua cea mai plina de la castane si ca, undeva in jurul orei 22.00, cand sunt programate artificiile, pe strazile orasului se vor adunala circa 50.000 de oameni.
Editia a XIV-a a Sarbatorii Castanelor a devenit o amintire – pentru unii frumoasa, pentru altii dezamagitoare din cauza kitsch-urilor si a tiganiei de pe strada. Primarul Anghel a promis insa ca anul viitor se vor schimba radical lucrurile si ca vom avea o sarbatoare… europeana.
Sursa: Larisa Tivadar