Sarbatoarea Castanelor din Baia Mare a ajuns in cel de-al 16-lea an al existentei. Debutul a fost in forta, iar baimarenii au intrat in alerta inca de dimineata, cand au dat navala in noul loc de desfasurare al manifestarilor.
Centrul vechi al urbei, aleile din fata Monumentului Ostasului, zona stadionului si campul din fata Muzeului de Etnografie s-au umplut de curiosi. Oamenii au dorit sa vada la ce sa se astepte cand vor iesi in oras, nu pe fuga de la serviciu ori scoala, ci la o bere, o portie de mici, de manele sau, dupa stand, de muzica populara. Buluc a fost si la deschiderea ExpoFlora, deschisa la muzeul etnografic, dar mai ales la tarabagii de orice fel. Ingrijorarea, inclusiv a tinerilor, a fost una pertinenta, pentru ca acestia au fost primii care au sesizat, mai in gluma – mai in serios, ca se vor putea organiza batai in noroi pe campul din fata stadionului.
eMaramures.ro va prezinta imagini VIDEO cu Parada Sarbatorii Castanelor, cu standurile de flori de la ExpoFlora, precum si declaratii din mijlocul participantilor la editia din acest an a Castaniadei. In sectiunea VIDEO mai gasiti inregistrari de la concertul Proconsul, imagini din parcul de distractii etc. De asemenea, in eMaramures.ro sunt GALERII FOTO cu instantanee din mijlocul petrecerii de trei zile si trei nopti din Baia Mare (Parada Sarbatorii, Expo Flora si Expo Rivulus Dominarum, spectacole in strada si pe scena).
09:00 Sedinta festiva a Consiliului Local Baia Mare Primarul Cristian Anghel si viceprimarul din Gyula, Ungaria Fosta inotatoare Stela Pura, actuala Corodan, dupa primirea titlului de cetatean de onoare al Baii Mari
Consilieri baimareni, inclusiv contestatul Vasile Vlasin, au luat loc la mese alaturi de invitatii straini la Sarbatoarea Castanelor – delegati ai localitatilor cu care Baia Mare are relatii de colaborare. Alesi din Polonia, Ungaria, Ucraina au fost prezenti la sedinta festiva, in care s-a semnat acordul de infratire cu localitatea maghiara Gyula, dar in care i s-a acordat titlul de cetatean de onoare al municipiului fostei inotatoare Stela Pura – casatorita Corodan. Intamplarea a facut ca sportiva de performanta, multipla medaliata internationala, sa fie cunoscuta de actualul primar din Nyiregyhaza, Csabai Laszlone, care a spus ca a intalnit-o inclusiv la Olimpiada de la Seul, pentru ca si fiica ei a practicat inotul. ”Am fost in Baia Mare de mai multe ori cand se organizau competitii de inot. Prin urmare, o cunosc atat pe Stela Pura, cat si orasul. Va doresc cat mai multi inotatori si sportivi de performanta”, a spus primarul localitatii maghiare.
09:00 Bursa locurilor de munca pentru absolventi
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca a venit cu o oferta de munca pentru tineri, iar numarul locurilor de munca oferite a fost aproximat la aproape 400, la standuri fiind prezenti 36 de angajatori.
10:30 Parada Sarbatorii
Pornirea de la primarie – pe traseul: Str. Gh. Sincai – Centrul Vechi – Podul Viilor cu sosire la Muzeul de Etnografie si Arta Populara – s-a facut pe cadenta dictata de fanfara. Drumul autoritatilor locale si judetene, precum si al delegatiilor straine a fost deschis de majorete care au facut senzatie nu cu pompoanele, ci cu fustele scurte.
Copii, adulti si varstnici au asteptat trecerea coloanei, dar mai ales au vrut sa vada carele alegorice, care au avut teme traditionale. Parada s-a desfasurat intr-un ritm alert, dar regruparea participantilor s-a facut la ExpoFlora, in fata Muzeului de Etnografie – unde toata lumea a putut sa isi traga sufletul si sa admire aranjamentele florale si amenjarile de gradina.
Vezi FOTO:
Vezi VIDEO:
11:00 Deschiderea oficiala a celei de-a XXV-a editii a “Expo-Flora Maramures”
Flori, flori si iar flori frumoase, dar intr-un spatiu destul de restrans si nu prea bine luminat. Spatiul de expozitie restrans a facut ca aranjamentele sa nu poata fi puse tocmai bine in valoare, insa expozitia merita vizitata pentru ca reprezinta adevarata pata de culoare a Sarbatorii Castanelor.
In plus, de la Targul Florilor, deschis pe aleile din parc ce duc spre Muzeul de Etnografie (unde este deschisa ExpoFlora) pot fi cumparate diverse flori, seminte de plante si bulbi de flori, precum si accesorii pentru gradina.Loc de desfasurare: Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara, Dealul Florilor nr. 1 Program de vizitare: vineri, 26.09.2008 intre orele 12.00 – 21.00, sambata, 27.09.2008 intre orele 9.00 – 21.00, duminica, 28.09.2008 intre orele 9.00 – 20.00
Vezi FOTO:
4 RON – Pretul la 100 g de castane prajite
Comerciantii de castane prajite au avut cautare inca de dimineata, insa multi au renuntat sa mai cumpere ”simbolul” manifestarii cand au auzit pretul cerut. Vanzatorii au spus ca abia in urmatoarele ore vor incepe sa vanda, cand zona se va aglomera cu adevarat. Problema cea mai mare este insa lipsa castanelor, care nu s-au mai facut ca in alti ani. De altfel, comerciantii au spus ca pretul mai mare se datoreaza tocmai lipsei castanelor de pe piata.
Vezi VIDEO:
12:00 Expozitia “Rivulus Dominarum”
Camera de Comert si Industrie Maramures a incercat sa isi atraga un numar cat mai mare de vizitatori prin organizarea unor tombole cu premii atractive. Mutarea manifestarilor in centrul vechi al orasului a facut ca inghesuiala la standuri sa nu fie foarte mare, insa organizatorii sunt convinsi ca lumea nu ii va evita. Deschiderea oficiala a celei de-a XVI-a editii a expozitiei cu vanzare de bunuri de larg consum s-a facut, de asemenea, in prezenta autoritatilor locale, dar nu si a unor invitati de la Bucuresti – cum s-a intamplat anul trecut cand panglica a fost taiata de premierul Calin Popescu Tariceanu.
Loc de desfasurare: Centrul de Instruire si Marketing , Aleea Expozitiei nr. 5, (in spatele Casei Armatei) Program de vizitare pentru public: vineri, 26.09.2008 intre orele 12:30 – 19:00, sambata, 27.09.2008 intre orele 11:00 – 19:00, duminica, 28.09.2008 intre orele 11:00 – 19:00
Vezi FOTO:
17:00 “Anuala Artelor 2008”
Vernisajul expozitiei de arta plastica a membrilor filialei baimarene a Uniunii Artistilor Plastici Baia Mare a reunit un public de cunoscatori, care stiu sa aprecieze arta si artistii. Cateva zeci de persoane au admirat lucrarile expuse la Colonia Pictorilor, pe str. Victoriei nr. 21, insa si cei care nu au fost prezenti la deschidere o pot face in zilele urmatoare.
19:00 Deschidere oficiala Sarbatoare Castanelor
Startul oficial, de pe scena amenajata in incinta stadionului Dealul Florilor, s-a facut dupa ora anuntata in program, pentru ca oficialitatile nu prea au avut cui sa se adreseze in incinta fiind foarte putin spectatori. Prin urmare, fanfara municipiului a intretinut atmosfera pana la strangerea unui public mai numeros. Nu multi au fost convinsi sa renunte la berea si micii din fata, dar cum momentul oficial nu se putea amana la nesfarsit s-au spus cuvantarile, s-au tras artificiile (destul de slabute – asa ca pentru un buget de austeritate) si s-a dat drumul la concerte.
21.00 – Pana de curent langa stadion
Avertismentele electricienilor catre Consiliul Local Baia Mare cu privire la problemele in alimentare care se pot produce in zona stadionului si parcului nu au fost doar vorbe goale, pentru ca tocmai cand distractia era mai mare s-a produs o pana de curent, iar lumea a ramas in bezna. Participantii care erau la mese s-au descurcat cumva, insa cei aflati in parcurile de distractie – unii la peste 10 metri deasupra pamantului – au cam tremurat. Alimentarea a fost reluata destul de rapid, insa incidentul a fost criticat de baimareni – mai ales de cei nemultumiti de schimbarea locatiei si de noroiul de pe langa stadion. De altfel, numerosi baimareni au spus ca Primaria Baia Mare ar fi trebuit sa amane cu un an organizarea Sarbatorii Castanelor in zona centrului vechi si stadionului, pentru ca zona nu era pregatita pentru o asemenea manifestare de proportii.
21:20 si… cateva minute peste – Concerte cu 3 SUD EST si HOLOGRAF
Lumea s-a strans la concertele invitatilor speciali din prima zi a Castanelor, chiar daca spectatorii au considerat trupa 3 Sud Est cam expirata nu doar pentru Baia Mare, dar si pentru un orasel ca Seini. Noroc cu cei de la Holograf, care oricat ar fi de ”dinozauri” in showbiz-ul romanesc reusesc sa faca publicul sa vibreze. Concertele s-au terminat in aproximativ doua ore, insa lumea a ramas sa se distreze, astfel incat si pe la ora 2.00 noaptea era animatie atat in centrul vechi, cat si la statuie.
SAMBATA, 27 septembrie
Sarbatoarea Castanelor 2008 nu a fost una cu probleme. Excesele nu au fost atat de frecvente ca la alte editii, astfel incat pentru medicii de la Ambulanta Baia Mare a fost o noapte linistita si o zi de sambata si mai si. Dispecerul de serviciu a spus ca nu a fost nicio solicitare in zona. ”Chiar ne-am mirat cu colegii, pentru ca nu s-a mai intamplat niciodata asa ceva. Mare minune”, a spus angajata Serviciului Judetean de Ambulanta.
12.00 Bazar de kitsch-uri in fosta cetate Rivulus Dominarum
Inca de la orele pranzului, zona de desfasurare a Sarbatorii Castanelor a fost luata cu asalt de baimareni. Standurile cu mici si bere, totusi, nu au fost pline, in schimb comerciantii au vandut de toate – baloane, margele, perne, cutite, obiecte de cult si de ulcele din ceramica si-au gasit cumparatori.
Oalele pentru sarmale, margelele si hainele din piele par sa fi avut cea mai mare cautare. De altfel, chiar din prima zi baimarenii au iesit cu punglile pline din centrul vechi. Inghesuiala a fost insa si in parcurile de distractie, pentru ca parintii au fost nevoiti sa isi duca odraslele la leagane, masini ori trenulete.
13:00 “Cartile Anului 2007” si Studio Studentesc 2008
Doua evenimente culturale au fost programate la aceasi ora: unul pentru scriitorii deja consacrati ai Maramuresului, altul pentru artistii in devenire. In primul caz, Asociatia Scriitorilor din Baia Mare a premiat cele mai bune carti ale anului trecut, iar in al doilea – a avut loc vernisajul expozitiei de arta plastica a studentilor baimareni, la Galeria de Arta de pe bd. Bucuresti nr. 6.
15.00 Concurenta intre trupele de ”amerindieni” la Castane in Baia Mare
Nu doar una, ci trei trupe care cantau muzica amerindiana au oferit spectacole la Sarbatoarea Castanelor din Baia Mare. Una a evoluat chiar la intrarea in parc, iar alte doua in centrul vechi. In ciuda concurentei, nativii sud-americanii, ”indienii” sau de ce natie or fi au avut tot timpul spectatori fie pentru fata cu priviri si cu un zambet care vrajeau si care vindea CD-urile, fie pentru spectacol (cum era cazul celor patru barbati din ”Raza” – cum ii spuneau trupei si care era in zona Monumentului Ostasului), pentru pur si simplu pentru muzica. Amerindienii au purtat cu totii imbracamintea specifica – pene, mocasini, blanuri de vulpe – si, bineinteles, aveau fetele pictate. Cei de la Monument, chiar si-au amenjat un altar, in care erau expuse la vedere un cap de bivol, armele specifice stramosilor lor – ”tomahawk“, precum si nelipsitele pene de vultur.
Vezi VIDEO:
DUMINICA, 28 septembrie
Peste o tona de castane prajite au fost savurate intr-o singura zi la sarbatoarea orasului Baia Mare
Castanele prajite au umplut la refuz aleile parcului municipal si zona centrului vechi al Baii Mari cu mirosul lor imbietor. In ciuda pretului mare (4 lei pentru o suta de grame), participantii la Sarbatarea Castanelor au inconjurat tuciurile in care sfaraiau castanele, precum si vasele aburinde in care erau pastrate la cald. Baimarenii au spus ca nu se poate ca la sarbatoarea orasului sa nu gusti din castane, iar sfatul lor pentru cei veniti din alte judete a fost sa le stropeasca fie cu un pahar de must dulce, fie cu o bere rece cu spuma. Oamenii n-au tinut cont de pretul piperat din acest an si au cumparat cu suta de grame tocmai pentru a da aroma sarbatorii. Fiecare comerciant a pus la foc peste o suta de kilograme de castane zilnic, iar intreaga cantitate a ajuns in mainile cumparatorilor. Atentie, doamnelor! Specialistii au pecizat ca nu ingrasa, asa ca mancati castane linistite, macar in cele trei zile in care Baia Mare le sarbatoreste.
Vezi VIDEO:
Copii transformati in tigri, fluturasi ori pirati la sedintele de face painting
Moda la Sarbatoarea Castanelor 2008 a fost destul de diversa. In materie de imbracaminte si accesorii, s-a putut observa ca mare trecere au avut palariile tip cowboy, sepcile cu cozoroc, hainele din piele, dar si cordelutele cu antene din puf de culoare roz. Pe langa toate acestea, in multime s-au putut remarca mutrisoarele colorate ale celor mici ori ale adolescentilor. Acestia au fost transformati, dupa sedintele de face painting, in tigri, pirati, fluturasi ori printese. Printre artistii care au facut face painting la Sarbatoarea Castanelor s-a numarat si o cunoscuta jurnalista din Baia Mare, care de catva timp s-a implicat si in actiuni de voluntariat. Rita Ardelean, fosta Gindele, a recunoscut ca ii face multa placere sa vada zambetul de satisfactie al copiilor dupa ce isi vad in oglinda fetele pictate. ”Sunt extaziati si fericiti, iar eu sunt multumita”, a spus Rita. Jurnalista cu experienta, a lucrat la Radio Contact, Radio Galaxia, National FM si acum la Glasul Maramuresului, Rita a organizat in cursul anului trecut in Baia Mare si actiunea ”Mame de ingeri”.
Vezi VIDEO:
14:30 Regal folcloric al Ansamblului ”Transilvania” pentru 3.000 de oameni
Vremea buna si muzica populara de calitate a facut ca locul din fata scenei amenjate la stadion, precum si locurile din tribune sa fie pline, cand au inceput sa cante solisti ca Ancuta Anghel, Angela Buciu, Nicolae Sabau, Florentina si Petre Giurgi, Cristian Pomohaci, Sotii Cornelia si Lupu Rednic, Ovidiu Barte, Nicolae Furdui Iancu, Titus Perse, Dumitru Dobrican, Ileana Bumbar si Margareta Cucuiet. Circa 3.000 de persoane au fost prezente la spectacolul prezentat de vedeta de televiziune Iuliana Tudor. Numarul spectatorilor a fost chiar mai mare decat la concertul unora dintre trupele pop invitate in acest an la Sarbatoarea Castanelor. Deopotriva, tineri si batrani au aplaudat prestatia artistilor de muzica populara, au cantat si chiar au jucat in ritmul dat de orchestra.
Vezi VIDEO:
Vezi FOTO:
Inghesuiala mare in parcurile de distractie
Parcurile de distractie de la Sarbatoarea Castanelor au fost mai tot timpul pline de lume venita sa incerce senzatii tari sau pur si simplu sa caste gura la masinarii. “Ciocanele”, masinutele si “masina de spalat” au fost in topul preferintelor, iar unii au devenit chiar clienti fideli ai masinariilor, chiar daca pretul unui bilet a fost, in medie, de circa 7 lei.
Parintii nu au putut ceda insistentelor odraslelor, astfel incat banii lor s-au scurs dinspre buzunarul lor spre cel al casieritelor. Pana si la jocurile unde se castigau ursuleti din plus, papusi ori alte maruntisuri a fost inghesuiala, pana si cei de varsta a doua invartind din ruleta sau incercandu-si vederea in tintele din tabla.
Vezi FOTO:
Vezi VIDEO:
15:00 Dumitru Dobrican si-a primit titlul de cetatean de onoare al Baii Mari pe scena Castanelor
Un moment aparte in cadrul regalului folcloric organizat de Ansamblul ”Transilvania” l-a constituit decernarea titlului de cetatean de onoare al municipiului Baia Mare pentru taragotistul maramuresean Dumitru Dobrican. Festivitatea de decernare a diplomei a avut loc in fata celor 3.000 de spectatori prezenti la concertul de muzica populara si a fost oficiata de primarul urbei, Cristian Anghel, sustinut de directorul ansamblului, Iuliana Dancus.
21:00 Bodo si colegii de trupa au facut sa rasune stadionul
Trupa Proconsul are fani in Baia Mare, pentru ca in ultima zi a Sarbatorii Castanelor 2008 a reusit sa adune in stadion circa 4.000-5.000 de oameni. Concertul sustinut de Bodo si colegii sai s-a auzit pana departe, iar piesa de rezistanta a trupei – “Cerul” – a fost cantata in cor de spectatori si trupa. Versurile de la “Cerul” – “Daca cerul ar putea sa te-aduca in viata mea / As culege in palma o stea sa te am pe tine / Am sa-ti spun cand ai sa vii vorbe pe care le stii / Ti le-am spus si cred ca vrei sa le-asculti din nou.” – au rasunat in arena de la Dealul Florilor, iar Proconsul a starnit urale lungi la finalul concertului.
Vezi VIDEO:
23:00 Final cu focuri de artificii la Sarbatoarea Castanelor 2008
Sarbatoarea Castanelor 2008 a inceput si s-a sfarsit cu focuri de artificii, pentru ca Primaria Baia Mare s-a scobit prin buzunarele bugetului si in ultimul moment a reusit sa plateasca un spectacol de lumini de 18 minute… in total. Baimarenii au fost multumiti, mai ales pentru focurile de artificii din ultima seara pe care le-au salutat cu ovatii la fiecare pocnitura.
Top-uri de la Sarbatoarea Castanelor – Ce a avut cea mai mare cautare (clasamentele sunt stabilite ”ochiometric” si pot fi „retusate” si in functie de sugestiile primite de la participanti)
Mancare si bautura
1. Mici, bere si castane
2. Porumb fiert si vata de zahar
3. Cartofi prajiti, pulpe de pui si carnat
4. Kurtos kalacs
Parc de distractie
1. Ciocane (Kamikaze)
2. Masinute
3. Masina de spalat (Space looping)
4. Caruselul
Cumparaturi
1. Sepcile cu cozoroc si palariile de cowboy
2. Butasii de trandafir
3. Cornitele de drac si cordelutele cu antene din puf
4. Vasele din lut
Programul la scena
1. Regalul folcloric, concertele Proconsul si Iris
2. Holograf si recitalul de muzica folk cu Ducu Bertzi
3. Focurile de artificii
4. 3 Sud Est si Akcent si DJ Project
Sursa: eMM.ro