Vezi FOTO
Pregatirile pentru cea de a XVII-a editie a Sarbatorii Castanelor sunt in toi, iar forfota este mare in zona Monumentului Ostasului. Comercianti din Satu Mare, Covasna, Harghita, Mures, Cluj, Gorj si din alte zone ale tarii au inceput azi, 23 septembrie, sa-si instaleze tarabele la intrarea in parc, transformand aleile principale in bazaruri ambulante. Surprinzator e doar ca, inainte cu doua zile de sarbatoare, mirosul de castane prajite nu se simte inca in aerul Baii Mari, pentru ca focul nu a fost aprins in cuptoare.
Terasele nu au fost montate inca, probabil berea fiind ”la rece” pana vineri, 25 sepetembrie, cand va incepe nebunia in Baia Mare. In schimb, secuii s-au apucat deja sa faca aluatul pentru kurtos kalacs, iar vanzatorii de castane si-au adus cuptoarele de prajit… la intrarea in parc, sperand sa aiba vanzari bune in ciuda crizei si a locului de desfasurare a sarbatorii, pe care nu il prea agreeaza.
Comerciantii veniti din alte judete spun ca vanzarile la serbarile asemanatoare din alte locuri ale tarii nu au mers anul acesta ca altadata. Totusi, ei privesc ”Castaniada” cu incredere, deoarece, spun ei, in fiecare an au avut vanzari record in Baia Mare.
Attila Voinea, un producator de kurtos kalacs din Sovata, a venit sa ii cucereasca pe baimareni cu cozonacii sai secuiesti, avand aproximativ 4-5 standuri in care ii va vinde. „In Baia Mare, intotdeauna am avut vanzari mai bune ca in alta parte si sper ca si anul acesta sa fie la fel. A fost mai bine in anii trecuti, cand Sarbatoarea Castanelor se tinea in centrul orasului (n.r. – bulevardul Unirii) fiindca era un vad comercial mai bun, dar e bine si aici”, a spus Attila Voinea.
Asteptari mari au si baimarenii, mai ales tinerii. Inca de la orele diminetii, liceenii au facut un tur de recunoastere prin parc, fiind probabil mai interesati de oferta sarbatorii Castanelor decat de demonstratiile ”profului” de mate. Ardelean Bogdan, elev la Liceul de Arta din Baia Mare, considera ca sarbatoarea este binevenita, chiar si intr-un an de criza, iar absenta sa la eveniment nu o ia in calcul. „Eu sunt primul pe lista”, a spus tanarul.
Batranii sunt mai putin entuziasmati, iar forfota ii deranjeaza inca dinainte de inceperea manifestarii. In ciuda carcotelilor, multi au spus ca vor merge sa vada preturile si sa bea o bere, ca sa fie in rand cu lumea. Szoke Francisc, un pensionar in varsta de 73 de ani, crede ca sarbatoarea este, de fapt, o risipa de bani. El a declarat insa ca va participa la manifestari.
Asteptarile, si ale batranilor, si ale tinerilor, sunt mari insa, iar baimarenii spera ca in cele trei zile ale sarbatorii sa aiba parte de distractie si sa uite de toate grijile cotidiene, parca din ce in ce mai multe.
Sursa: Andrei Gherghel