Intrarea Maicii Domnului in Biserica este cinstita in fiecare an, pe 21 noiembrie, de credinciosii ortodocsi si catolici. Sarbatoarea marcheaza momentul in care Sfintii parinti Ioachim si Ana au adus-o pe fiica lor Maria, in varsta de trei ani, la templu. Sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica este numita de popor Ovidenie. In aceasta zi, pentru credinciosii care tin Postul Craciunului e dezlegare la peste.
Sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica aminteste de momentul in care Fecioara Maria a fost adusa la Templu unde a fost intampinata de marele preot Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul, care a dus-o in cea mai sfanta incapere din acest loc, in Sfanta Sfintelor, unde va ramane pana la varsta de 15 ani.
Intrand in cea mai sfanta camera a Templului, Fecioara Maria s-a dedicat unei vieti de rugaciune si slujire a lui Dumnezeu. Tot aici va primi vestea cea buna ca il va naste pe Hristos.
In aceasta zi se aprind lumanari, mai ales pentru cei adormiti, si se impart pomeni. Traditia populara spune ca este bine ca lumanarile si focul sa arda toata noaptea. Seara e buna si pentru previziuni meteorologice. Daca in noaptea de Vovidenie este senin, anul viitor va fi secetos, iar daca ninge, va fi o iarna bogata in zapada.
Tot in aceasta zi, copiii pun crengi de mar in vase cu apa. Acestea, tinute in lumina si caldura, inmuguresc si infloresc, si sunt folosite in noaptea de Anul Nou drept sorcove.
Se zice că ar fi ziua în care începe iarna iar ţăranii spun că în noaptea de Ovidenie comorile ascunse ard cu flacără albastră iar cerurile se deschid şi, precum în ziua de Crăciun, animalele pot grăi cu glas omenesc.