Vezi FOTO
Fructe si legume autohtone la preturi de producatori, lactate si preparate din carne ”ca la mama acasa” sunt produsele de care se pot bucura in acest sfarsit de saptamana maramuresenii care aleg sa viziteze tarabele amenajate in Piata Revolutiei din municipiul Baia Mare, cu ocazia Sarbatorii Recoltelor. Prima editie a sarbatorii a adunat numerosi clienti dornici sa profite de oferta produselor comercializate de cei 25 de producatori agricoli din judet.
Recolte la preturi mai mici decat in piata de alimente
In Baia Mare a debutat vineri, 10 octombrie, prima editie a Sarbatorii Recoltelor, organizata de Directia Judeteana pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures in colaborare cu Primaria din municipiu. Evenimentul a reunit doar 25 de producatori agricoli din judet, spre regretul organizatorilor, care au spus ca s-ar fi asteptat sa participe un numar mult mai ridicat de comercianti de produse agricole traditionale si ecologice.
Inca de la prima ora a deschiderii sarbatorii, zeci de maramureseni s-au perindat pe la tarabele producatorilor, achizitionandu-si produse de calitate la preturi mult mai mici decat in piete, pentru ca fructele si legumele, produsele apicole, lactatele si preparatele din carne au fost cumparate direct de la producatori si nu de la intermediari.
Producatorii sunt incurajati sa vanda fara intermediari
”Este prima editie a Sarbatorii Recoltelor Baia Mare 2008. Dorim in continuare ca in cele trei zile sa participe si alti producatori, sa comercializeze produsele, sa le expuna. Dorim sa dispara acei intermediari care sunt in antecamera pietei din judet, astfel ca producatorul agricol sa isi poata valorifica produsele la un pret cat mai bun in acest spatiu pus la dispozitie, gratuit. Ne dorim ca aceasta manifestare sa se permanentizeze, astfel ca producatorii agricoli sa aiba un profit cat mai mare”, a declarat directorul Directiei pentru Agricultura Maramures, Virgil Tantas.
In ceea ce-i priveste pe producatori, parerile acestora sunt impartite. Unii spun ca acest targ nu este atat de rentabil pentru ei, deoarece sunt nevoiti sa vanda mult mai ieftin decat in piete. Pretul merelor variaza intre 1,5 si 2,5 lei, in functie de sortiment.
Precupete nemultumite ca nu pot vinde mai scump
”Noi suntem oarecum dezavantajati. Pentru ca in piata vindem la un pret mai bun. D exemplu un kilogram de mere il vindem cu 3 lei acolo, iar aici cu 1,5 lei, asa ca iesim in pierdere”, a precizat una dintre producatoare. Pe de alta parte, unii dintre comercianti recunosc ca maramuresenii nu au o ”cultura” a produselor traditionale asa cum se intampla de exemplu in capitala Romaniei, acolo unde oamenii prefera produsele autohtone comercializate in piete in detrimentul celor aduse din import si care se gasesc in toate hipermarket-urile sau supermarket-urile.
”Pentru producatori inseamna o promovare a produselor, iar baimarenii au ocazia de a cumpara niste produse traditionale de care multi au uitat. Se poate spune ca Bucurestiul are deja formata o cultura pentru produsele traditionale romanesti”, a declarat unul dintre producatorii de preparate din carne, care face naveta frecvent intre judetul Maramures si Piata Amzei din Bucuresti.
Baimarenii s-au inghesuit la tarabe, atrasi de oferta colorata
Si cei care s-au perindat pe la tarabe au fost incantati, spunand ca si-ar dori ca astfel de manifestari sa aiba loc mai des in Baia Mare. ”Ma bucur ca si in Baia Mare au loc astfel de manifestari. Am fost si in primavara la Targul Produselor Traditionale si atunci am cumparat cateva produse lactate si preparate din carne. Nu se compara gustul produselor cumparate de la producatori cu cele gasite in magazine. Si, in plus, si preturile sunt mai mici. Dupa mine sarbatoarea asta e mai necesara decat Sarbatoarea Castanelor, unde preturile au fost cam piperate”, a concluzionat Ioana Darha.
Sursa: Camelia Tocaci
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult