Sfantul Apostol Andrei, considerat si protectorul Romaniei, este sarbatorit de biserica in data de 30 noiembrie. Sarbatoarea semnifica inceperea iernii si are un accentuat caracter magic, in traditia populara existand credinta ca in noaptea de 29 spre 30 noiembrie se deschid portile cerului si apar strigoii, se pot face vraji si ghici ursitul. Apostolul Andrei a fost primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci, in teritoriul dintre Dunare si Marea Neagra. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a proclamat ziua praznuirii Sfantului Andrei (30 noiembrie) drept sarbatoare nationala bisericeasca in anul 2001.
In Maramures, Sfantul Andrei ramane una dintre sarbatorile importante, si datorita practicilor magice si premonitorii legate de aceasta. Se spune ca in aceasta zi tarancile merg la biserica si sfintesc boabe de grau, porumb, ovaz, cu care hranesc apoi animalele ca sa le fereasca de rele, ung cu usturoi pragul de la intrarea in casa, ferestrele si portile ca sa tina departe de gospodarie duhurile rele. In unele sate se ung cu usturoi chiar si fantanile. Alti gospodari fac o cruce de ceara si o lipesc pe cornul drept al boilor, berbecilor si tapilor.
Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României este , consacrată ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează, în urma demersurilor Bisericii Ortodoxe Române adresate Parlamentului, Președinției și Guvernului României