Turistii au inceput sa se intereseze de ofertele pe care le au agropensiunile mamuresene pentru Craciun si Revelion inca din vara, iar imediat ce au gasit pretul si conditiile convenabile si-au facut rezervari. Unii dintre ei au fost de Pasti in judet si au negociat inca de pe atunci costurile pentru sejurul de sarbatori pe care il vor petrece printre moroseni.
Preturi mai piperate decat anul trecut
Oferta turistica pentru aceasta iarna a fost una variata, acoperind gusturile tuturor, dar, cum numarul solicitarilor a crescut foarte mult, si preturile au saltat pe masura. Cea mai iefina cazare la pensiuni a ajuns undeva la 30 de euro, pe zi, fata de anul trecut cand se puteau gasi locuri si cu 20 de euro.
Avand in vedere ca salariul mediu in luna septembrie a fost 860 de lei, romanii si-au afundat mana destul de adanc prin buzunare ca sa isi rezerve o vacanta de sarbatori in Maramures. Preturile piperate nu i-au speriat insa foarte tare, dovada ca aproape toate locurile sunt ocupate si ca inca mai vin cereri de cazare din intreaga tara.
Angajatii agentiilor de turism mai au in oferte sejururi de 5 pana la 8 zile, cu masa inclusa, chiar si cea de Revelion la preturi care incep de la 399 de lei. Cei care vor sa inchirieze o cabana de sarbatori, spre exemplu in statiunea Borsa, trebuie sa gandeasca in… mii de lei. Fara masa sau program special, preturile pot ajunge pana la 6.900 lei.
Japonezii vin sa taie lemne in Maramures
Reprezentantul pe Maramures al Asocitiei Nationale de Turism, Ecologic si Cultural (ANTREC), Camelia Roatis sustine ca numarul persoanelor care vin pensiunile din judet a crescut semnificativ in ultima perioada. Turistii sunt incantati de traditiile si obiceiurile locului, dar si de ospitalitatea maramuresenilor.
Intr-un top al turistilor romani care aleg ca destinatie Maramuresul, pe primele locuri se situeaza bucurestenii, constantenii si brasovenii. Dintre straini, cei mai interesati de oferta maramureseana au fost in ultima perioada japonezii. Locuri fruntase au ocupat insa si turistii din Franta, Italia si chiar Statele Unite.
Maramuresul a avut o buna reclama in Japonia, in urma publicarii renumitului album de fografii al etnografului Mya Kosey. Camelia Roatis spune ca japonezii aleg pensiunile care ofera meniuri traditionale si conditii cat mai apropiate de cele in care traiesc maramuresenii la tara. Mai mult, ei vor sa se implice in treburile gospodaresti. “Toti cer sa fie lasati sa crape lemne. Ii atrage foarte mult asta. Altii vor sa mulga vacile sau sa dea de mancare la animale”, a declarat reprezentantul ANTREC.
Traditie pura, inclusa in ofertele de sarbatori
Gazdoaiele din Maramures au inceput deja pregatirile pentru sarbatorile de iarna. Ele lucreaza la program, pentru ca vor ca turistii sa nu se plictiseasca o clipa. Stiu ca daca acestia vor fi multumiti de servicii vor reveni si la anul sau le vor face reclama buna in tara si peste hotare.
Numarul unu in tot ceea ce fac e… traditia. De la meniu si pana intampinarea oaspetilor totul se face conform obiceiurilor. “Unii turisti nu suporta cergile din lana de oaie si atunci casa nu poate fi instrutata dupa traditie, dar pentru acestia avem camere speciale, moderne. Altii tocmai asta vor – si atunci ii punem separat”, a explicat unul din proprietarii de agropensiuni.
Pensiunile scot la inaintare si obiceiurile maramuresene ca sa isi atraga cat mai multi turisti. In ofertele de Craciun se regasesc vestitul „mers cu colinda”, urmat de spectacolul de „Viflaim”, participarea la liturghie, iar de Revelion, pe langa petrecerea clasica, turistii pot sa mearga cu uratul prin sat. Din program nu lipsesc traseele pe la monumentele istorice din zona, plimbarile cu sania trasa de cai sau chiar cursurile de calarie.
Botiza si Spanta sunt cele mai cautate locatii
Angajatii din domeniul turistic sustin ca Botiza si Sapanta au fost anul acesta cele mai cautate locatii pentru petrecerea vacantei de iarna. De altfel, primarita din Botiza, a declarat ca nu mai exista nici macar un loc liber pentru Revelion in pensiunile din localitate. Aceasta inseamna ca numai in aceasta comuna vor fi in decembrie sute de turisti.
“Din iulie si-au facut rezervari. Sunt multi care au mai fost la noi in Botiza si care au plecat tare multumiti, iar acuma vor sa se intoarca”, a precizat Ioana Trifoi. Aceasta a marturisit ca, la fel ca in anii trecuti, vor fi primite in gazda si cateva VIP-uri de la Bucuresti, dar nu a vrut sa spuna despre cine este vorba pentru ca intimitatea acestora sa nu fie tulburata.
Atat in Botiza, cat si in Sapanta, turistilor li se da ocazia sa invete dansurile si obiceiurile populare, sa teasa la razboi si sa se imbrace in straie traditionale. Primariile sunt si ele implicate in organizare pentru ca principala sursa de venit din localitate o reprezinta turismul, iar ca sa ii faca pe musafiri sa se simta bine fac focuri de tabara si spectacole.
Sporturi de iarna combinate cu trasee prin sate
Si Borsa e in top la capitolul turism. Principala atractie o constituie insa partia de schi, care este cea mai buna din judet. Sunt si turisti care vor sa combine experienta traditiei cu sporturile de iarna si care se cazeaza in statiunea din Muntii Rodnei, dar fac trasee in localitatile de pe Valea Izei, sau de pe cea a Marei.
Presedintele Asociatiei de Agroturism din Vadu Izei, Ioan Borlean, crede totusi ca traditia este cea care atrage grosul turistilor in Maramures. “De secole e pastrata cu sfintenie de maramureseni, iar cei care vin sa ne viziteze sunt incantati sa vada asta. Strainii nu mai au asa ceva in tarile lor”, a spus acesta.
Borlean nu a uitat sa aminteasca de Festivalul de datini si obiceiuri, care are loc la fiecare final de an in municipiul Sighetu Marmatiei si care atrage extrem de multi turisti. Manifestarea, care incepe dupa Craciun, cuprinde spectacole folclorice cu totul deosebite. Sunt prezentate traditiile de sarbatori pe care le au maramuresenii din intreg judetul.
Sursa: Dan Horvat