Timp de doua zile, comunele Satulung si Dumbravita au fost in sarbatoare. Muzica populara a rasunat in cele doua localitati, horele traditionale au fost mai saltarete ca oricand, iar interpretii care au evoluat pe scena s-au intrecut intre ei pentru a impresiona publicul.
Zeci de localnici si nu numai s-au adunat, sambata si duminica, la Festivalul Concurs National „Maramuresu’ Rasuna” din Satulung si la Festivalul portului, cantecului si dansului de pe Fisculas, ce a avut loc la Dumbravita si care a marcat si 600 de ani de la atestarea documentara a comunei. Chiar daca in prima zi evenimentele au fost mai putine si mai timide, duminica, dupa slujba de la biserica, oamenii s-au adunat in centrul celor doua localitati pentru a-i admira pe tinerii imbracati in portul traditional.
In Satulung, a avut loc o adevarata competitie intre interpreti, la eveniment fiind invitati 37 de solisti vocali si 12 instrumentisti, alaturi de ansamblurile ”Cununa Chioarului” Satulung; ”Dantausii” Soconzel, Satu – Mare; ”Tiblesul” Grosii Tiblesului, Maramures; ”Paunita” Sangeorz Bai, Bistrita – Nasaud; ”Drumul Baltagului”, Borca, Neamt; ”Bistrițeanca”, Bistret, Dolj; ”Ariesana”, Mihai Viteazu, Cluj- Napoca; ”Păduretul”, Cacica, Suceava si ”Garofita”, Simand, Arad.
Deliciul publicului l-a facut un concurs special, in urma caruia se va stabili un „top 10” al celor mai buni solisti si instrumentisti care au castigat pana acum acest festival.
In ceea ce priveste festivalul de la Dumbravita, tinerii au fost cei care au incins atmosfera cu roate si invartite, provocandu-i chiar si pe batranii satului sa cante si sa chiuie pe ritmuri de muzica populara alaturi de ei.
Sursa: Anca Popescu