Cu toate ca de Craciun lumea sarbatoreste nasterea lui Iisus, numeroase obiceiuri nu par sa aiba nici o legatura cu acest lucru, acestea datand din timpuri precrestine. Iata o lista a catorva dintre cele mai ciudate obiceiuri de Craciun de pe cuprinsul mapamondului.
In Norvegia, in ajun de Craciun se ascund toate maturile din casa pentru ca vrajitoarele si spiritele rele sa nu le fure si sa le foloseasca pe post de ”mijloc de transport”. Iar o superstitie britanica spune ca dorinta exprimata in timp ce se prepara budinca de Craciun se va indeplini numai daca ingredientele vor fi amestecate in sensul acelor de ceasornic.
Cu toate ca obiceiul de Krampus nu are loc de Craciun, desfasurandu-se de sarbatoare Sfantului Nicolae, merita semnalat pentru ca este unul cel putin ciudat. In Austria, tinerii se imbraca in costume din piei de animale si isi acopera fata cu masti cat mai urate. Tinerii poarta cu ei clopotei, nuiele cu care ii lovesc pe cei care au fost rai in cursul anului sau cosuri in care ii iau pe copiii care nu au fost cuminti.
In Japonia este neadecvat sa se trimita felicitari de Craciun de culoare rosie, pentru ca anunturile funerare sunt imprimate in aceasta tara de obicei pe hartie de aceasta culoare.
Zwarte Piet sau Petru cel Negru este cel care il ajuta pe Mos Craciun in Olanda. Acesta soseste impreuna cu Sinterklass (Sfantul Nicolae) la procesiunile de Craciun, pe un vapor. Incepand cu 1850, copiii care nu erau cuminti erau amenintati ca Petru cel Negru ii va lua cu el inapoi in Spania, acolo unde Sfantul Nicolae locuieste, conform traditiei olandeze. Tinand cont ca aceasta traditie a fost incriminata din cauza aspectelor rasiste, Petru cel Negru nu mai este considerat ca fiind un negru ci un cosar negru de fum.
Conform traditiei, familiile germane atarnau in pom, ca ultim ornament, un glob in forma de castravete murat. Acest ornament este ascuns cat mai bine, iar in prima zi de Craciun copilul care il gaseste urmeaza sa primeasca un cadou in plus si va avea noroc tot anul. Putini germani mai recunosc acest obicei si se spune ca dupa al doilea razboi mondial, germanii din Germania de Est erau atat de saraci incat isi impodobeau brazii de Craciun cu castraveti murati. Obiceiul a fost preluat si de catre americani, orasul Berrien Springs din America fiind considerat ”capitala internationala a castravetelui murat”.
Sursa: Andrei Gherghel