Joi, 11 august 2022, în sala „Sfântul Iosif Mărturisitorul” de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului la Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, a organizat o conferinţă de presă despre lansarea proiectului eparhial „Satele Unite ale Maramureşului şi Sătmarului”, care se realizează la iniţiativa Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, cu sprijinul celor 8 protopopiate din Eparhie, a deputatului Adrian Cosma, din Parlamentul României, propus membru pentru Adunarea Eparhială şi Adunarea Naţională Bisericească, a administraţiei judeţene din Satu Mare (Consiliul Judeţean, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Protomovarea Culturii Tradiţionale), Primăria şi Consiliul Local Certeze, în parteneriat cu Asociaţia Moţilor „Avran Iancu”, Asociaţia „Codrenii”, Asociaţia „Ţara Oaşului”, Asociaţia „Uniţi pentru Satu Mare”, Asociaţia „Perla Neagră”, Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania”, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Baia Mare, Asociaţia Tinerilor Ortodocşi ai Catedralei Maramureşene şi asociaţiile ATOP de pe lângă cele 8 protopopiate.
„Este proiectul anului pe partea de tineret, a spus Părintele Arhid. Vlad Verdeş. Iată că, după reuniunile din 2013 şi 2014, care au prins un contur deosebit chiar la nivel naţional, revenim în faţa tinerilor Bisericii noastre cu un proiect foarte frumos, ambiţios, care adună tinerii din întreaga Episcopie a Maramureşului şi Sătmarului într-o unitate de credinţă, de spiritualitate ortodoxă, tocmai pentru a demonstra celor două judeţe, ţării şi lumii întregi că aici, în această vatră strămoşească, încă dragostea de neam, de ţară şi de Dumnezeu se păstrează cu ardoare. Perioada de desfăşurare: 21-23 august 2022.”
Reuniunea constă în participarea a două delegaţii de tineri din judeţele Satu Mare şi Maramureş, care vor porni într-o călătorie tradiţională cu căruţe şi cai.
Delegaţia din judeţul Satu Mare va porni duminică, 21 august 2022, de la Mănăstirea Scărişoara Nouă pe traseul: Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Carei – Moftin – Craidorolţ şi va înnopta la Mănăstirea Ţeghea. Luni, 22 august 2022, vor porni de la Mănăstirea Ţeghea spre Terebeşti – Mădăras – Catedrala Satu Mare – Botiz – Livada – Mănăstirea Portăriţa, unde va înnopta. Marţi, 23 august 2022, delegaţia porneşte de la Mănăstirea Portăriţa – Bixad – Certeze şi va ajunge în jurul orei 15,00 în dealul de la Huta Certeze.
Delegaţia Maramureşului va porni luni, 22 august 2022, de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” Baia Mare pe traseul Coaş – Copalnic – Tg. Lăpuş – Botiza şi va înnopta la Săliştea de Sus. Marţi, 23 august 2022, va porni de la Săliştea de Sus pe traseul Mănăstirea Moisei – Valea Izei – Mănăstirea Bârsana – Sighetu Marmaţiei, cu sosire pe dealul Huta Certeze în jurul orei 15,00.
Delegaţiile trec prin cele 8 protopopiate ale Episcopiei, pentru a sublinia unitatea de credinţă, de neam şi dragoste faţă de toate valorile ancestrale ale acestui popor, în general, şi ale acestei părţi de ţară, în special. La momentul întâlnirii, fiecare delegaţie va prezenta un steag propriu, care se va uni în Drapelul Evenimentului, reprezentat de harta Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care va fi binecuvântată de Întâistătătorul locului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Un alt moment va fi reprezentat de o pâine de mari dimensiuni, până la 200 kg, ţintită a fi un record mondial, coaptă special şi adusă la faţa locului, „într-o formă tradiţională”.
Deschiderea oficială a evenimentului va fi la ora 16,00, pe scena de la Huta Certeze, unde se desfăşoară an de an Sâmbra Oilor, ajunsă la ediţia a LXIV-a (64), şi va fi făcută de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, urmată de salutul oficialităţilor. Rugăciunea care se rosteşte la reuniunile de tineret din Patriarhie va fi un alt moment important aşteptat cu interes de participanţi. Rugăciunea va fi urmată de intonarea de întreaga asistenţă a Imnului reuniunii, special conceput pentru acest eveniment, pe versurile lui Ioan Belbe, cu o linie melodică deosebită.
La ora 16,30 se vor adresa tinerilor Părintele Constantin Necula şi domnul Mihail Neamţu.
Participă peste 1.000 de tineri la acest eveniment, cărora li se vor adăuga românii reveniţi pe perioada concediului pe meleagurile natale, în jur de 5.000 de persoane. La ora 17,30 va avea loc momentul culinar, la care fiecare participant va fi poftit să guste din bunătăţi tradiţionale pregătite de comunităţi.
La ora 18,00 începe regalul folcloric, cu participarea mai multor artişti de renume din ţară: corul de copii al Parohiei Ireşti, din Vrancea, Bianca Angela Cionca, Maria Poptean, Gabriela Ardusătan, Marian Buzilă, Virginia Irimuş, Viorel Pop, Mihaela Iacob şi Flaviu Dan, Oana Bozga, Georgiana Marina, Paul Ananie, Maria Tripon, Petrică Mureşan, Maria şi Mihai Nemeş, Nicuşor Mureşan.
„Satele Unite ale Maramureşului şi Sătmarului” se doreşte a fi un eveniment care să intre în tradiţie.
La conferinţa de presă au participat şi au luat cuvântul membri ai echipei de organizare a evenimentului: deputat de Satu Mare Adrian Cozma, Valer Beşeni, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, Robert Laszlo, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Protomovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul de Lăpuş, Pr. Bogdan Ciocotişan, coordonatorul ATOP Baia Mare, Pr. Nicolae Pintea din Săliştea de Sus, Pr. Iustin Luţai, parohul din Săpânţa.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult