Peste 1.000 de medicamente din noul catalog national, care ar putea intra in vigoare in iunie, vor fi mai ieftine, unele si cu pana la 20 la suta, a declarat presedintele Agentiei Nationale a Medicamentelor si Dipozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu. In plus, din noul Catalog national al preturilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piata in Romania (CaNaMED) vor face parte 40 de medicamente in plus fata de actualul catalog, fiind vorba despre medicamentele inovative introduse pe lista de compensate si gratuite in 2014, a mai spus presedintele ANMDM.
O alta problema care ar urma sa fie rezolvata ar fi actualizarea preturilor in functie de cursul de schimb valutar, adica de la 4,20 lei la 4,40 lei. Aceasta ar insemna o crestere a preturilor aproape nesemnificativa, a precizat Savu.
La randul sau, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore, a spus ca in prezent se afla in dezbatere publica un catalog interimar. „Este pus in dezbatere publica un catalog interimar, actualizat partial cu preturile la medicamentele inovative, adica acele medicamente de ultima genratie pentru tratarea bolilor oncoliogice, cardiovasculare, diabet si altele. Acest catalog interimar este de referinta pentru medicamentele generice. In prezent, detinatorii de autorizatie de punere pe piata (APP) pentru generice depun dosarele de preturi pentru actualizarea completa a acestor preturi”, a adaugat Oana Grigore.
Ministerul Sanatatii a anuntat in 27 februarie ca solicita tuturor detinatorilor de autorizatie de punere pe piata sau reprezentantilor acestora sa isi actualizeze, pana la data de 10 martie 2015, toate preturile la medicamentele de uz uman, in conformitate cu Ordinul ministrului Sanatatii 75/2009.
In urma revizuirii, un medicament pentru cancer pulmonar si pancreatic, care costa in prezent 8.361 de lei, ar urma sa coste dupa recalculare 7.165 de lei, un medicament pentru cancer de colon, de ficat si la plamani, care costa 5.216 lei, ar urma sa coste 4.227 de lei, iar un altul, pentru mielom multiplu, scade de la 4.557 de lei la 3.770 de lei cutia.
Potrivit aceleiasi evaluari, in cazul unui medicament pentru tratamentul hepatitei B, pretul se reduce de la 1.713 lei la 1.595 de lei, un medicament pentru boala cronica de rinichi si anemie, care costa 1.043 de lei, va costa 759 de lei, un medicament pentru insuficienta renala cronica cu pretul 2.279 de lei va costa 1.685 de lei, iar un medicament pentru boli mintate care costa 342 de lei va costa 177 de lei. Ministerul Sanatatii a cerut producatorilor revizuirea preturilor, in virtutea Ordinului ministrului Sanatatii nr. 75/2009, care nu a fost pana acum aplicat.
Potrivit ordinului, pretul medicamentelor trebuie sa fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic pret al aceluiasi medicament din 12 tari: Republica Ceha, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia si Germania. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) arata ca actualizarea preturilor la medicamentele de uz uman ar putea aduce reduceri de pana la 20 la suta la unele produse, iar diferenta de bani va putea fi utlizata pentru achizitia de tratamente inovatoare.
In schimb, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) sustinea ca scaderea pretului la medicamente trebuie facuta simultan cu implementarea unor mecanisme de protectie care sa garanteze ca produsele pentru Romania ajung la pacienti, in ciuda pretului mic. Reprezantantii pacientilor sunt de parere ca faptul ca Romania practica cel mai mic pret din Europa la medicamente incurajeaza exportul paralel, facand ca medicamentele produse pentru Romania sa ajunga in alte tari, pe bani mai multi si cu plata in avans. Coalitia mai arata ca a luat act cu ingrijorare de cresterea numarului de pacienti din Romania care nu au acces la tratamentele necesare.
Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) sustine ca pretul real al medicamentelor in Romania este cu 29 la suta sub cel afisat in catalogul national al preturilor, mentionand si ca, prin ordinul din 2009, este comparat cu pretul din alte 12 tari europene care au sisteme si politici de sanatate diferite de situatia din Romania (alta cheltuiala pe cap de locuitor, alt sistem de finantare, de compensare al medicamentelor etc.).
„Astfel, in contextul unor noi scaderi de preturi vom asista la o crestere a comertului intracomunitar cu medicamente, activitate perfect legala, dar in detrimentul pacientului roman care nu isi va mai gasi medicamentele necesare”, arata ARPIM.
Ministrul Sanatatii a cerut pacientilor sa sesizeze Agentia Nationala a Medicamentului daca vad ca dispar de pe piata anumite medicamente, odata cu aplicarea ordinului prin care producatorii erau obligati sa revizuiasca preturile pana la 10 martie.
Sursa: Mediafax