Productia de miere din acest an va fi sub 70% din media anuala inregistrata in Romania, din cauza secetei exagerate din unele zone ale tarii, iar acest lucru ar putea influenta si pretul mierii la raft cu circa 10-15 procente, potrivit estimarilor presedintelui Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR), Ioan Fetea.
„Cred ca productia totala de miere din acest an va fi sub 70%, intre 60 si 65%, fata de media anuala de 20.000 — 22.000 de tone. Estimez ca in 2014 vom face intre 14.000 si 16.000 de tone de miere. Totul depinde insa si de ce vom obtine in aceasta perioada la floarea soarelui. Scaderea productiei va avea efecte si asupra pretului mierii la raft, mai ales ca deja a crescut pretul de achizitie, la salcam cu peste 35%, iar la mierea poliflora undeva cu 15-20%. Pretul mierii la raft va creste, probabil, cu cel mult 10-15%, dar mai spre toamna. Sunt si putin sceptic pentru ca la noi consumul de miere este inca foarte redus si daca se mai scumpeste vom avea un consum si mai redus”, a declarat pentru AGEPPRES presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR), Ioan Fetea.
Acesta a precizat ca situatia cea mai „tragica”este la mierea de salcam, care s-a facut sub 20% din media anuala, iar la rapita intre 70 si 80%. Speranta apicultorilor vine din culturile de floarea-soarelui, mai ales pe partea de sud a tarii, aceasta asigurand cel putin 30% din productia de miere a Romaniei.
„S-a facut ceva miere la rapita, 70-80 de procente din productia medie anuala, dar la salcam nu avem nici 20% din cauza secetei exagerate de anul trecut, dar si din aceasta iarna. Este afectata toata Transilvania, vestul si sud-estul tarii. De asemenea, in sud s-au suprapus si ploile cu perioada de inflorire. A ramas doar Moldova, care la salcam face undeva intre 15-20% din productia anuala pe total tara. Teiul a fost compromis in vestul tarii, in Caras Severin, in judetele din centrul tarii, tot din cauza secetei si a temperaturilor scazute din timpul noptii, dar mai sunt acum ceva recolte marunte in Moldova. La floarea soarelui, in vest, este compromisa productia mai mult de 50%. Sa vedem ce vom face in sud la floarea soarelui, care a inceput bine, si care ne-ar putea salva ca sa nu fim pe pierdere anul acesta. Trebuie sa rezolvam macar rezerva de iernare si sa avem cateva kilograme in plus pentru extractie”, a explicat seful ACA.
Desi familiile de albine au iesit cu bine din iarna destul de usoara, reprezentantul apicultorilor afirma ca se confrunta cu depopularea, mai ales la salcam „pentru ca nu a fost cules in iunie si acum sunt zone unde se da sirop pentru a pastra si mentine familiile de albine”.
In ceea ce priveste Legea Apiculturii, Ioan Fetea sustine modificarea unor reglementari privind deplasarea in pastoral pentru a evita abuzurile, iar in acest sens a fost depus un proiect la minister.
„Pe langa productia slaba ni s-au pus oprelisti si in a avea acces la unele zone melifere. Acum Consiliile Locale autorizeaza deplasarea in pastoral in arealul dansilor si astfel s-au facut abuzuri la presiunea apicultorilor locali. Am avut peste 60 de sesizari din 25 de judete. incercam sa modificam acest regulament, impreuna cu Ministerul Agriculturii si Parlamentul, pentru ca aspectul cel mai important al unei stupine este culesul, baza malifera, iar daca nu exista si nu se poate folosi, vorbim degeaba. Am depus un proiect la minister (MADR n.r.) si vrem sa vedem daca va fi agreat. Ideal ar fi sa-l avem pana in primavara”, a mai adaugat presedintele ACA.
Potrivit datelor anuntate de ACA, productia de miere din 2013 a fost in jurul a 18.000 de tone, preturile fiind comparabile cu cele din 2012.
Romania detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine.
La nivelul Uniunii Europene, consumul de miere se cifreaza, in medie, intre 1,5 si doua kilograme/cap de locuitor, in tari precum Olanda, Belgia si Germania, iar in Romania de numai 500 de grame/locuitor.
Sursa: Agerpres