Vezi VIDEO – imagini din autogara
Vezi VIDEO – imagini din Gemania
Vezi VIDEO – interventia politiei
Au plecat in strainatate pentru un trai mai bun si s-au intors acasa fara un leu. Este vorba de un grup de 50 de persoane din Maramuresul istoric care sperau sa castige bani frumosi pe o plantatie de capsuni din Germania, dar care abia au reusit sa scape „din fundul iadului” dupa ce, sustin acestia, au fost tinuti in conditii mai grele decat in puscarie. Oamenii au ajuns, cu autocarul, in aceasta seara, 18 iunie, in Baia Mare si au facut un scandal monstru in zona autogarii din municipiu, acolo unde ii astepta un reprezentant al firmei care i-a trimis la munca. La un pas de a fi linsat a fost barbatul, caruia capsunarii i-au reprosat ca au fost tratati precum sclavii si pe care l-au amenintat ca societatea va plati scump pentru calvarul prin care au trecut. A fost nevoie de interventia politiei pentru a calma spiritele.
Cei 50 capsunari din Sighet, Viseu, Borsa si Moisei abia s-au dat jos din autocar ca au si sarit la gatul reprezentantului firmei care i-a trimis la munca pe o plantatie de capsuni din Germania. Oamenii i-au cerut inapoi banii pe care i-au platit societatii pentru contractul semnat.
„Ne-au tatat precum sclavii!”, „Ne-au dus in fundul iadului!”, „Am trait mai rau ca-n puscarie!” – au strigat scandalizati maramuresenii, imbrancindu-l pe reprezentantul firmei, Alexandru Buta, si refuzand sa-si scoata bagajele din masina pana cand patronul societatii nu va fi sosit la fata locului.
Grupul de lucratori a plecat spre Germania in data de 7 iunie, acolo unde trebuia sa munceasca un an, conform contractului, la cules de capsuni. Oamenii au povestit ca li s-au promis salarii de 1.400 euro pe luna si conditii de cazare decente. Cand au ajuns acolo insa, au fost pusi sa stea cate 40 de persoane intr-o incapere, cu o singura baie la dispozitie atat pentru barbati, cat si pentru femei. Muncitorii sustin ca au fost terorizati si ca nu au primit bani pentru munca prestata.
„Nicio clauza din contractul semnat cu firma Colibri nu s-a respectat. Eu am trait acolo mai rau ca in inchisoare. Am lucrat o singura zi, mi-au dat 35 de euro din care mi-au tras pentru diverse plati si am ramas cu… 1 euro. Am facut foamea. Nu am bani nici de o apa minerala. Nici nu stiu cum o sa ajung la Sighet”, a relatat Gheorghe, un sighetean din grup.
„E ca si cum m-as fi intors din fundul iadului. Noi nu am patit, dar vreau sa va spun ca erau si alti romani acolo care au fost batuti si li s-au spart telefoanele ca sa nu sune acasa. Ne-a fost frica„, a povestit o femeie.
„La o femeie i-a dat peste gura de i-a zburat un dinte. Fac ce vor, sunt pe teritoriul lor. Veneau si controlau lazile cu capsuni si le varsau in batjocura in fata noastra”, a relatat o alta maramureseanca.
„Eu trebuia sa lucrez 12 ore pe zi si am lucrat 16 si n-am niciun ban”, a completat o sigheteanca.
Mai putin de doua saptamani au indurat sighetenii calvarul, apoi au decis sa se intoarca acasa. Acestia au mai spus ca soferul autocarului a condus doua zile continuu din Germania pana in Maramures, fara sa fie schimbat de un alt conducator auto, asa cum prevede legea.
„Mi-i mila de domnu’, ca o condus doua zile singur si-i obosit, dar noi nu plecam de aici! In Budapesta, ne-au tinut doua ore si ne-au pus sa semnam tabele cum ca ne intoarcem in Romania si nu cerem banii inapoi, ca de nu, ne lasa acolo. Cu tabelu’ asta ma duc la politie!” – a amenintat o alta maramureseanca.
Oamenii au refuzat sa-si scoata bagajele din autovehicul pana la fata locului nu va fi sosit patronul firmei, reclamand ca nu mai au bani nici sa se duca la casele lor si ca acesta are obligatia sa le asigure transportul peste deal.
Patronul firmei incriminate nu a aparut in zona Autogarii Baia Mare, acolo unde i-a lasat autocarul pe muncitori, insa barbatul trimis sa dea fata cu capsunarii revoltati, Alexandru Buta, a declarat ca vinovati de incident sunt, de fapt, maramuresenii, ei fiind cei care nu au respectat clauzele din contract.
„Au refuzat sa munceasca si si-au dat demisia. In baza contractului, scrie acolo tot ce li s-a promis. Daca cumva ii incalcat contractul din partea nemtilor, pot merge sa il atace in instanta. Neamtul zice ca ei nu au respectat contractul. Simplu. Pentru ca, dupa o zi de lucru, fiecare si-a dat demisia. Au spus ca au fost si batuti acolo?! Sa mearga in instanta!” – a spus, sec, Alexandru Buta.
Proportiile pe care le-a capatat scandalul au facut ca un echipaj de politie sa intervina pentru a calma spiritele. Capsunarii le-au povestit oamenilor legii ce li s-a intamplat si au declarat ca sunt decisi sa se adreseze institutiilor abilitate pentru a-si recupera banii si a-i face sa plateasca pe cei care i-au tratat „ca si pe animale”. Doi dintre maramuresenii care au lucrat in Germania s-au dus in aceasta seara la politie pentru a depune plangere impotriva angajatorului.
Foto (c) eMM.ro
Sursa: Camelia Tocaci, Vasile Dale