Un scandal interconfesional risca sa izbucneasca la Sapanta, marul discordiei fiind chiar biserica din incinta Cimitirului Vesel din Sapanta. Tensiunile s-au acumulat in ultima vreme, iar demolarea turlei lacasului de cult este motivul care ar putea sa declanseze un conflict mai vechi intre ortodocsii si greco-catolicii din comuna maramureseana. Demolarea turnului de la biserica a fost adusa pana si la cunostinta presedintelui Traian Basescu, dar despre asta s-a aflat deja si in afara granitelor Romaniei. Mai multe ONG-uri din tara au protestat deja in mod public fata de incidentele semnalate in Cimitirul Vesel din Sapanta, in vreme ce autoritatile locale au justificat ca demolarea turlei face parte dintr-un program mai amplu de reabilitare a lacasului de cult, avizat de Ministerul Culturii.
Primarul Ioan Turda crede ca vina le apartine ”agitatorilor” greco-catolici, care nu au facut altceva decat sa alerteze toata lumea prin reclamatiile trimise ”la toata lumea”. El a spus ca ”sunt 15 greco-catolici care vor sa ia biserica satului de la 3.000 de enoriasi ortodocsi”, declaratie care surprinde situatia la zi din comuna maramureseana, care si in alte randuri a fost ”subiect de presa” in tara si strainatate pentru scandalurile violente interconfesionale. El a spus ca scandalul a izbucnit de la ”doi-trei agitatori in frunte cu preotul greco-catolic, care baga zazanie in comunitate”.
Scrisoare-protest trimisa la Presedintie si Guvern
Parohia Greco-Catolica din Sapanta a trimis un protest presedintelui Traian Basescu, premierului Emil Boc, ministrilor Culturii – Theodor Paleologu, Justitiei – Catalin Predoiu, Administratiei si Internelor – Dan Nica, precum si autoritatilor locale din Maramures, inclusiv prefectului Sandu Pocol si presedintelui CJ – Mircea Man, in care se reclama demolarea bisericii din incinta Cimitirului Vesel din Sapanta.
Preotul paroh greco-catolic din Sapanta, Mihai Adrian Grigor, a instiintat reprezentantii statului ca biserica din incinta Cimitirului Vesel, care face parte din zona de protectie a monumentului de patrimoniu, este distrusa, mai exact ca turla a fost daramata.
Preotul greco-catolic din Sapanta cere oprirea lucrarilor
”Va solicitam sa dispuneti efectuarea de controale la fata locului, sa dispuneti sistarea tuturor lucrarilor – deoarece se lucreaza in continuare – sa solicitati suspendarea si retragerea autorizatiei de constructie, sa obligati Parohia Ortodoxa Sapanta sa refaca turnul bisericii asa cum era initial si sa luati toate masurile care se impun pentru protejarea si refacerea acestui monument cultural”, a scris preotul Mihai Adrian Grigor in proest, precizand ca la Sapanta s-a produs un act de barbarie culturala.
El a aratat ca exista o Ordonanta Presedentiala, defintiva si executorie, si un proces verbal al executorului judecatoresc Gheorghe Coman – ambele incheiate in acest an – prin care s-a dispus ”sistarea lucrarilor de demolare si construire la Biserica Greco-Catolica, proprietatea noastra tabulara, situata in comuna Sapanta, parte din complexul patrimonial «Cimitirul Vesel», lucrari efectuate de Parohia Ortodoxa Sapanta”, pana la solutionarea in mod defintiv si irevocabil a cererii de chemare in judecata aflata pe rol la Judecatoria din Sighetu Marmatiei si prin care s-a solicitat evacuarea bisericii si terenului aferent de catre ortodocsi in baza actelor privind retrocedarea.
Acuze grave la adresa Primariei si Parohiei Ortodoxe din Sapanta
Preotul a mai aratat ca autorizatia de constructie data de Primaria Sapanta este ilegala, pentru ca parohia ortodoxa din comuna nu detine acte de proprietate asupra bisericii si cimitirului. Mai mult, acesta a aratat ca in documentele emise de Ministerul Culturii, in a carui subordine directa este Cimitirul Vesel si biserica din incinta, s-a specificat ca reabilitarea lacasului de cult presupune schimbarea invelitoare, schimbare ancadramente geamuri, schimbare tencuiala exterioara, redimensionare pridvor latura vestica, infiintare pridvor latura estica).
Oficialul Bisericii Greco-Catolice a precizat ca ”nu a fost respectat avizul, demolandu-se in totalitate, in mod abuziv, turnul bisericii si inaltandu-se cu aproximativ doi metri peretii exteriori ai bisericii”, stergandu-se cu acest prilej orice urma a arhitecturii neogotice in care a fost construit lacasul si, implicit, ”dovezile de apartanenta a acestei biserici la religia greco-catolica, incercandu-se prin aceasta o modificare a istoriei comune”.
Inspectia de Stat in Constructii si Directia de Cultura pornesc in control
Seful Inspectoratului de Stat in Constructii Maramures, Arpad Virag, a declarat ca stie de situatie, pentru ca reclamatiile au ajuns si la el. Acesta a precizat ca o comisie speciala urmeaza sa se deplaseze la Sapanta sa verifice pe teren situatia reclamata de preotul greco-catolic. ”Inspectorul nostru care se ocupa de monumente va merge la Sapanta impreuna cu Politia de Patrimoniu. Vom vedea ce e cu avizele si care este situatia. Pana atunci nu pot sa spun nimic”, a declarat Arpad Virag. El a precizat ca mai devreme de luni nu va putea sa ofere detalii in plus in legatura cu lucrarile de reabilitare la lacasul de cult.
Controale vor face si reprezentantii Directiei de Cultura Maramures, institutie care nu are insa raspundere directa asupra Cimitirului Vesel, acesta facand parte din patrimoniul national. Directorul Ioan Marchis a spus ca a primit si el scrisoarea-protest si ca a informat Ministerul Culturii despre ea. ”Noi am solicitat sa ni se transmita avizele eliberate pentru efectuarea lucrarilor, pentru ca aceste documente au fost emise direct de la Bucuresti. Pana nu primim aceste documente, nu putem sa mergem sa facem verificari pe teren pentru ca nu stim ce lucrari s-au aprobat”, a explicat Ioan Marchis.
ONG-urile s-au scandalizat la vederea imaginilor cu turla demolata
Asociatia Umanista Romana a protestat fata de demolarea bisericii greco-catolice din Sapanta de catre reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane si a cerut Ministerului Culturii ”sa intervina neintarziat pentru a stopa acest grav abuz si pentru a-i trage la raspundere pe cei care au recurs la astfel de masuri”.
Remus Cernea, presedintele asociatiei, a primit informatiile despre ce se intampla la Sapanta de la un preot greco-catolic din SUA, Chris Terhes, care a transmis un ”SOS pentru salvarea Bisericii din Cimitirului Vesel” pe adresa mai multor ONG-uri din tara si strainatate si chiar a initiat o petitie online pentru a opri ceea ce a numit ”crima culturala”. El a declarat ca spera ca Ministerul Culturii sa intervina la timp si sa stopeze lucrarile la biserica inainte sa fie prea tarziu.
SOS international pentru salvarea bisericii din Cimitirul Vesel
In petitia online ”Salvati biserica din Cimitirul Sapinta!” s-a scris ca reprezentantii BOR, in mod abuziv, sub pretextul ca ”repara” biserica greco-catolica din incinta complexului patrimonial ”Cimitirul Vesel”, de fapt o distrug si au semnalat ca lucrarile facute pot sa transforme locul ”intr-un kitch care va face de rusine Romania”.
”Noi consideram ca s-a produs un grav abuz. Nu este pentru prima data cand se intampla acest lucru, pentru ca si biserica greco-catolica din Ungheni, judetul Mures, a fost distrusa de catre Biserica Ortodoxa”, a spus Remus Cernea, care a precizat ca din informatiile pe care le detine nu are cunostinta ca Ministerul Culturii sau UNESCO sa fi avizat lucrarile de la Sapanta. In zilele urmatoare, a fost anuntat chiar un protest international fata de situatia de la Sapanta, care va fi initiat de Biserica Greco-Catolica.
Sursa: Meda Muntean