Vezi VIDEO
„Sistemul de managament al deseurilor” implementat de Consiliuul Judetean Maramures este un proiect perimat care nu se aplica. O spune o locuitoare din Farcasa, Emilia Bura, care aduce si dovezi. Prezenta in emisiunea „Dezbaterea Zilei” din data de 29 iulie, moderata de Catalin Vischi, activista de mediu a adus numeroase dovezi care atesta faptul ca proiectul este perimat.
„Acest proiect este, nu doar dupa parerea mea, un proiect care este depasit, asa ceva nu se mai construieste in Uniunea Europeana. Este pe final. Noi pe ultima suta de metri, mai cerem astfel de finantari. Din fericire, sunt alternative, sunt alternative corecte care rezolva in mod corect problema deseurilor in asa fel incat sa nu afecteze comunitatile”, a precizat Emilia Bura, activist de mediu din localitatea Farcasa.
Femeia a adus aproape 200 de pagini de documentatie prin care dovedeste ca majoritatea comunitatilor din Europa care au avut implementate proiecte similare cu cel pe care adminsitratia judeteana vrea sa-l construiasca la Farcasa au renuntat la ele pentru ca nu sunt fezabile si ecologice, asa cum este titulatura.
„Eu vreau sa spun de ce nu este ecologic. Aicea sunt 188 de pagini de procese verbale, referate ale unor comunitati unde exista acest fel de proiecte. Aici sunt localitatile din Europa sau din alte parti a lumii si la urma concluziile: de ce renunta la acest fel de proiecte mai ales ca, concret, este vorba despre tratarea mecano-biologica, care este o parte importanta a proiectului de la Farcasa. Concluziile sunt scandaluri agricole si alimentare, scandaluri de mediu, scandaluri sociale si umane, scandaluri de securitate, scandaluri sociale. Deci proiectele astea implementate in alte parti, astea sunt efectele”, a mai spus Emilia Bura.
Locuitorii din Farcasa nu sunt mai impacati cu acest proiect pe care il considera abuziv. Emilia Bura este in proces cu administratia judeteana, care ar fi implementat proiectul pe baza unor liste false de semnaturi ale locuitorilor din Farcasa. Activista de mediu spune ca depozitul, desi este denumit „ecologic” ar distruge de fapt zona, cunoscuta drept zona agricola. In interventia ei a cerut ajutorul primarului baimarean pentru ca acest proiect ar putea calamita zona.
„Si noi asteptam sprijin de la domnul primar Catalin Chereches pentru ca zona, asa cum spuneam, este zona agricola in primul rand, de cand ne stim din zona noastra, a crescut si a hranit zona miniera Baia Mare si in viitor, acuma ca a cazut mineritul, din nou poate sa fie ce a fost, deci zona care sa ofere mii de locuri de munca, nu 150 de locuri de munca si in ce conditii”, a spus Emilia Bura.
Consiliul Judetean Maramures a obtinut o finantare de Uniunea Europaena pentru a implementa acest proiect si are termen pana la jumatatea anului viitor sa-l duca la capat.
Sursa: Ana Pop