Comunitatea din Sfantul Munte Athos este pe punctul de a rupe relatiile cu statul grec din cauza conflictului generat de noile masuri anticriza ale guvernului elen adoptate in urma cu cateva luni, care includ taxarea proprietatilor imobiliare monastice din afara peninsulei Athos.
Reprezentanti si stareti ai celor 20 de manastiri din Sfantul Munte s-au intalnit la inceputul acestei saptamani, in cadrul unei reuniuni extraordinare, pentru a discuta aceasta problema, majoritatea pronuntandu-se pentru inghetarea relatiilor cu statul grec, daca noul guvern de la Atena ce se va forma dupa alegerile legislative din 6 mai va mentine aceasta masura, informeaza Eho Moskvi.
O noua intalnire a staretilor manastirilor din Sfantul Munte va avea loc la 14 mai, cand deja vor fi cunoscute rezultatele alegerilor, si atunci va fi adoptata o decizie definitiva privind relatiile cu statul grec. Daca noul guvern va ignora solicitarile Sfantului Munte, atunci relatiile cu autoritatile elene vor fi rupte complet, iar comunitatea athonita va solicita sprijin si ajutor din partea tarilor slave care au manastiri in Sfantul Munte, adica Rusiei, Serbiei, Bulgariei.
Conflictul dintre Sfantul Munte si statul grec a fost provocat de noua lege de impozitare a veniturilor, potrivit careia manastirile trebuie sa plateasca taxe pentru proprietatile lor din afara peninsulei Athos. Comunitatea monahala considera ca astfel de masuri incalca statutul special al Sfantului Munte, explicand in acelasi timp ca proprietatile lor reprezinta o sursa de venit pentru intretinerea manastirilor si pentru primirea a mii de pelerini anual.
Sursa: Agerpres