Vezi VIDEO
Disputa intre angajatii Drusal si Consiliul Judetean Maramures din cauza gropii de gunoi a municipiului Baia Mare. Scandalul a inceput in seara zilei de vineri, 24 iulie, cand un utilaj al unei firme care face lucrari in numele Consiliului Judetean Maramures a intrat in perimetrul rampei si a facut mai multe lucrari.
Aceste lucrari de ecologizare a rampei fac parte din proiectul mai amplu pe care il are Consiliul Judetean, „Managementul Integrat al Deseurilor in Judetul Maramures”, care prevede, pe langa deschiderea depozitului de la Farcasa, inchiderea „in situ” si ecologizarea celor sapte rampe de gunoi din judet.
„Dorinta este sa cooperam pentru ca stim ca este vorba despre bani europeni si nu vrem sa se piarda acesti bani. S-a facut un protocol pe care noi urmeaza sa-l semnam in baza discutiilor care mai exista intre Consiliul Judetean si firma noastra de consultanta si tot in baza acestuia antreprenorul care va face lucrarea a primit un drept de a folosi suprafata care este in subordinea Consiliului Local Grosi, drept de servitute pentru a incepe pregatirea de santier. Suprafata din interiorul rampei care ne este data noua in baza unui contract clar cu tot felul de acte aditionale in care se spune clar ce se poate face ce nu se poate face, in momentul de fata noi avem acolo dreptul de a opera si licenta eliberata de ANRSC, in baza autorizatiei de mediu”, declara Mihai Apan, directorul SC Drusal SA.
In dupa-amiaza zilei de vineri, 24 iulie, la rampa de gunoi au venit mai multi muncitori cu un utilaj si s-au apucat de lucru. Acesta lucru a fost anuntat dar nimeni nu s-a alarmat.
„Am fost sunat de catre serviciul de paza de la aceasta rampa si mi s-a spus ca a aparut un buldozer care incepe sa lucreze. Intelegerea mea a fost ca in baza acelui drept de servitute acest buldozer va delimita zona de pregatire de santier. Pregatirea de santier este o operatiune complexa, inseamna ca acea zona trebuie delimitata, trebuie facuta accesibila, se vor aduce probabil niste containere birouri, niste containere vestiare pentru angajati, niste containere magazii de scule, deci exista un mare front de lucru pentru antreprenor inainte de a intra pe rampa noastra si crezand ca asta este ceea ce se face, am transmis foarte bine, sa-si faca treaba ca noi vom ajunge la acordul cu Consiliul Judetean”, explica Apan.
Cel de-al doilea telefon venit de la agentii de paza de pe rampa l-au determinat pe directorul societatii sa se prezinte de urgenta la fata locului. Buldozerul a sapat digul care inconjura santul plin cu levigat pe care l-a si obturat si a sapat in baza de rezistenta a rampei.
„Dupa care am primit un telefon si mai alarmant, ca un buldozer a blocat santul perimetral de colectare a levigatului si isi face drum prin taluzul rampei noastre care noi l-am construit. Stim ca acesta este elementul de rezistenta al rampei si care tine toata rampa in asa fel incat sa nu se produca alunecari de teren”, continua Apan.
Ajuns la rampa, Apan a solicitat interventia oamenilor legii care au intocmit un proces verbal de constatare, in baza caruia reprezentantii Drusal pot depune o plangere de incalcare a proprietatii. Lucrarile au fost stopate momentan pana cand se va ajunge la un acord scris.
„Interesul firmei noastre nu este de a bloca executia acestui proiect de sistem de management integrat al judetului Maramures. Vrem sa cooperam dar vrem sa cooperam asa cum trebuie. Conform ultimei discutii pe care am avut-o chiar joi in biroul managerului de proiect, domnul Florea, ne-am inteles ca avocatul nostru, care este cu firma de consultanta, va mai cere niste detalii, probabil va veni cu niste adaugiri la acel protocol”, a precizat Mihai Apan, directorul SC Drusal SA.
Din punctul de vedere al presedintelui Consiliului Judetean insa, la rampa de gunoi nu s-a intamplat nimic.
„Nu s-a intamplat nimic. Sunt unii oameni care nu-si cunosc atributiile lor. Din perspectiva implementarii proiectului «Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Maramures» exista autorizatia de construire in vederea efectuarii lucrarilor de inchidere. Din aceasta perspectiva, operatorul care este acolo va trebui sa respecte aceste categorii de lucrari care se executa acolo, ca ii place, ca nu-i place”, a declarat Zamfir Ciceu, presedintele Consiliului Judetean Maramures.
Mai mult, presedintele sustine ca operatiunile facute in seara zilei de vineri, 24 iulie au fost perfect legale desi nu exista nicun document care sa ateste acest lucru.
„Atat in autorizatia de mediu cat si in toate celelalte reglementari este prevazut aceasta situatie, ca aceasta rampa va fi supusa operatiunilor de ecologizare. Nu cred ca vine sa faca regulile un operator economic care se gandeste doar la profit. Judetul Maramures are interesul de a implementa acest sistem de management integrat astfel incat la finalizarea lui sa putem toti beneficia cu totii de un mediu mai curat. Ori ca acest lucru nu convine cuiva nu este treaba noastra”, a subliniat Ciceu.
Potrivit proiectului „Managementul Integrat al Deseurilor in Judetul Maramures”, rampa de gunoi de langa Baia mare ar trebui inschisa pana pe 16 iulie 2017.
Acest lucru nu se poate intampla insa pana cand depozitul de la Farcasa nu este finalizat dar abia luni, 20 iulie 2015, a fost demarata organizarea de santier. Potrivit aceluiasi proiect, durata de executie este de 10 luni, cu o perioada de notificare a defectiunilor de 24 de luni.
Sursa: Ana Pop