Deputatii Gigel Stirbu si Madalin Voicu i-au cerut Laurei Georgescu sa isi dea demisia de la sefia CNA, dupa ce au constatat ca Legea audiovizualului nu prevede posibilitatea revocarii sale din functia de presedinte, insa Georgescu a spus ca nu va demisiona, pentru ca nu a incalcat niciodata legea.
Comisia pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa a Camerei Deputatilor i-a audiat, marti, pe membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA), dupa ce sase membri ai CNA au votat, pe 19 martie, intr-o sedinta cu usile inchise, o decizie pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu in functia de presedinte al CNA si pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului.
Hotararea a fost transmisa la Comisia pentru cultura de membrii CNA Radu Calin Cristea, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Rasvan Popescu, Dorina Rusu si Florin Gabrea, potrivit precizarilor facute, marti, de parlamentarul PNL Gigel Stirbu, presedintele Comisiei.
La audieri au participat doar 10 din cei 11 membri ai CNA, respectiv Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea. Viorel-Vasile Buda nu a participat la audieri, intrucat se afla in concediu, dupa cum a declarat acesta, marti.
„In ultimele luni, in ultimul an, poate si mai bine, am asistat destul de des la mai multe situatii in care aceasta institutie (…) A fost in mijlocul unor scandaluri, care au razbatut in media. Multi membri ai Consiliului au fost chemati la parchetele sau la organele judiciare pentru a lamuri anumite probleme care faceau parte din anumite spete penale (…) Cred eu ca, si este un punct de vedere personal, lucrurile au ajuns destul de departe, aceasta institutie in situatia in care o majoritate din CNA, printr-o hotarare scrisa, decide ca institutia este blocata si ca nu poate continua in aceasta formula de conducere. Asa cum spuneam, din punctul meu de vedere, lucrurile au ajuns intr-o situatie in care legiuitorul trebuie sa decida ce face mai departe (…) Conform principiului cine poate mult poate si putin, Parlamentul ar trebui, in perioada imediat urmatoare, ar trebui sa ia o decizie privind buna functionare a acestei institutii”, a spus Gigel Stirbu.
Stirbu a precizat ca va trimite hotararea celor sase membri ai CNA „pentru un punct de vedere la Comisia Juridica (a Camerei Deputatilor, n.r.), precizand ca este necesara modificarea Legii audiovizualului. El a facut aceasta afirmatie referindu-se la faptul ca Legea audiovizualului nu prevede posibilitatea revocarii din functie a presedintelui CNA.
De asemenea, Gigel Stirbu i-a solicitat Laurei Georgescu sa isi dea demisia din functia de presedinte al CNA si sa ramana doar membru in Consiliu. „Nu este o lupta politica, nimeni nu are absolut nimic cu dumneavoastra (…) Dorim sa se incheie acest conflict. Daca va continua aceasta ruptura intre majoritatea Consiliului si dumneavoastra, care detineti aceasta functie administrativa, cu siguranta ne vom revedea cat de curand pe aceleasi teme”, a mai spus Stirbu.
Totodata, Gigel Stirbu a precizat ca la biroul Comisiei pentru cultura „exista o serie de sesizari din partea angajatilor CNA, din care reiese faptul ca atmosfera de lucru de acolo a avut de suferit in ultimii ani de zile si ca exista o stare de teroare in cadrul Consiliului”. Stirbu a precizat insa ca acestor sesizari li s-a raspuns ca aceasta Comisie nu este organ abilitat sa stabileasca „daca tot ce se intampla in institutie, din punct de vedere administrativ, este legal sau mai putin legal”.
Si parlamentarul PSD Madalin Voicu i-a sugerat Laurei Georgescu sa isi dea demisia de onoare, precizand ca aceasta sugestie „nu este o chestiune de presiune”. Totodata, Voicu a spus ca face aceasta recomandare avand in vedere „disjunctiunile si frictiunile” din CNA, care „sunt deja acute sau cel putin asa pare”.
„Nu are vreo legatura cu vreun mod de a ameninta sau de a presa pe cineva. Spun ce as face eu daca as fi in cazul doamnei Laura Georgescu. Daca s-ar intampla sa ajung in aceasta situatie, primul lucru ar fi demisia. In cazul in care doamna nu ar dori sa plece din fruntea institutiei, lucru care ar simplifica lucrurile si nu ar mai crea stari beligerante, daca nu, atunci sigur ca sunt si alte forme prin care doamna Laura Georgescu poate fi demisa, dar nu de catre Parlament. Noi am luat act de situatie (…) pot fi si alte variante, poate apeland la Guvern va sti sa gaseasca o solutie”, a spus Madalin Voicu.
La randul lor, deputatii Theodor Paleologu si Marton Arpad au spus ca parlamentarii nu au cum sa o revoce din functie pe Laura Georgescu, pentru ca Legea audiovizualului nu prevede acest lucru.
„Membrii CNA ne cer revocarea din functia de presedinte al CNA a doamnei Laura Georgescu. Putem face acest lucru? Asta este singura intrebare. Noi nu suntem nici psihoterapeut, nici DNA, nici instanta judiciara. Cazul asta nu tine de noi. E bine ca suntem informati, evident, dar, din pacate, am impresia ca nu avem ce face. Si chiar daca modificam legea, nu se poate aplica retroactiv. Deci suntem legati de maini si de picioare, cu o institutie total blocata”, a spus deputatul PNL Theodor Paleologu.
La randul sau, deputatul UDMR Marton Arpad a spus ca Legea audiovizualului prevede situatiile in care un membru al CNA poate fi demis. Astfel, potrivit articolului 13 din Legea audiovizualului, „(1) Membrii Consiliului pot fi demisi, la propunerea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, in urmatoarele situatii: a) in cazul incapacitatii de a-si exercita functia pentru o perioada mai mare de 6 luni; b) in cazul unei condamnari penale aplicate printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva (2) In scopul aplicarii prevederilor alin. (1) Consiliul sesizeaza Parlamentul”.
Pe de alta parte, deputatul Liliana Minca, care face parte din grupul parlamentar Democrat si Popular, a spus ca ea considera ca Laura Georgescu a adus „grave prejudicii de imagine” CNA. Liliana Minca a mai spus ca se asteapta „la o Ordonanta de Urgenta din partea premierului Romaniei”, prin care Laura Georgescu sa fie schimbata din functia de presedinte al CNA.
Insa deputatul Slavomir Gvozdenovici, care face parte din grupul parlamentar al minoritatilor nationale, a propus o alta „solutie” pentru deblocarea situatiei, respectiv demisia celor sase membri ai CNA care nu o mai sustin pe Laura Georgescu. „Ce se intampla daca cei sase demisioneaza? (…) Si se aleg altii care vin in loc si continua mai departe. Dar, daca raman si cei sase tot timpul, pana la sfarsitul mandatului, blocheaza totul? Ce se intampla atunci? Nu pot sa ii aduca Consiliului nicio decizie. Se incapataneaza oamenii, pe buna dreptate, au dreptate, n-au dreptate (…) Ce se intampla in situatia asta? (…) Mi se pare ca chiar este un impas si aproape usor o absurditate”, a spus Slavomir Gvozdenovici.
Raspunsul a fost dat razand de Theodor Paleologu: „Romania lucrului bine facut”. „Nicio tragedie”, a spus si Marton Arpad.
Gigel Stirbu a spus, insa, ca, din punctul sau de vedere, aceasta „este o tema falsa”. „Eu nu cred ca cei sase blocheaza activitatea Consiliului”, a mai spus Stirbu.
De cealalta parte, Laura Georgescu a declarat marti, pentru presa prezenta la audierile de la Comisia pentru cultura a Camerei Deputatilor, ca nu isi va da demisia din functia de presedinte al CNA, pentru ca nu are motive sa faca acest lucru.
„Nu am incalcat in viata mea legea, cu atat mai putin pe durata mandatului pe care l-a avut in aceasta institutie. Mi s-a mai sugerat acest lucru (demisia, n.r.). In secunda in care mi se dovedeste prima oara ca am incalcat legea, nu trebuie sa mi se solicite. Mi-o dau singura”, a spus Laura Georgescu.
Totodata, ea a precizat ca, in ultimii doi ani si doua luni, i-au fost aduse foarte multe acuzatii nedovedite niciodata. Acuzatiile sunt „teoretice”. „Si eu pot sa fac. Cand voi avea prima proba ca am incalcat legea, credeti-ma, nu trebuie sa-mi solicite nimeni demisia, mi-o dau singura”, a mai spus Laura Georgescu.
Pe de alta parte, Laura Georgescu a spus ca „scandalurile exista de doi ani si de doua luni” in CNA, din cauza unor membri ai Consiliului care au „interese diferite”, care in niciun caz nu vizeaza aplicarea Legii audiovizualului.
„Scandalurile exista de doi ani si de doua luni, de cand pentru motivul ca nu am vrut sa incalc legea 52 din 2003 am avut prima plangere penala de la un coleg (Valentin Jucan, n.r.), desi venisem de trei luni in aceasta institutie si toti ceilalti noua membri au tacut. Scandaluri au existat si pana la venirea mea. Va faceti ca uitati. Scandaluri vor fi si dupa plecarea mea (…) Daca va uitati in istoria acestei institutii, veti gasi aceleasi lucruri, fiindca intotdeauna s-au gasit membri care au avut interese, mai mult sau mai putin partizane cu anumiti radiodifuzori sau cu misiunea din acel moment a acelor radiodifuzori. Nu tine nici de politic, nici de omul care conduce institutia. Tine de interesul celui care este mai pus pe declaratii politice”, a mai spus Laura Georgescu.
Ea a precizat ca institutia va functiona in continuare, pentru ca „nu exista majoritate in CNA”. „Ca nu suntem partide politice. In secunda in care suntem opt prezenti, sase voturi duc la luarea unei decizii. Nu exista o majoritate intotdeauna aceeasi, care se distruge sau se pastreaza. Nu suntem in Parlament. Suntem oameni care nu reprezinta autoritatea care i-a propus (…) Deciziile intotdeauna s-au luat prin vot deschis, in sedinte publice, in prezenta a opt membri si cu sase maini ridicate. Noi suntem platiti ca sa aplicam Legea audiovizualului, deci ne uitam la ce avem de analizat, dezbatem si ridicam mana motivand votul. E foarte simplu. Niciodata nu a functionat Consiliul printr-o majoritate. A fost o minciuna, diseminata ritmic de doamna Iorga (Narcisa Iorga, fost membru al CNA, n.r.). Mereu ni s-a explicat «majoritatea USL» din CNA. Ati ramas tributari acestui mesaj”, le-a spus Laura Georgescu jurnalistilor.
Laura Georgescu a mai spus ca CNA nu este blocat si ca ea personal nu are cum sa blocheze activitatea Consiliului, avand in vedere ca institutia este formata din 11 membri. „Institutia functioneaza exact cum functiona si joi, asa va functiona si joia viitoarea, si martea viitoare si joia cealalta, fiindca, din pacate, mandatele noastre se refera la a aplica Legea audiovizualului pe ce se intampla in acest moment pe televiziuni si pe radiouri. Nu am cu ce sa blochez eu personal, eu am un vot si niciodata nu mi-am dorit sa detin majoritatea in acest Consiliu. Uitati-va la toate voturile mele din acesti doi ani si trei luni. O sa vedeti ca permanent am votat impotriva Antenei 3, permanent am votat pentru amenzi la Romania TV, nu cum mi se explica in presa ulterior, ca am o problema sa protejez Antena”, a mai spus Laura Georgescu.
Ea a precizat ca membrii CNA sunt platiti pentru a-si face mandatul. „Noi toti suntem platiti pentru un mandat de membru CNA ca sa facem doua sedinte publice (pe saptamana, n.r.). Nu trebuie sa am eu cvorum, cvorumul trebuie sa existe, ca sa se desfasoare efectiv cele doua sedinte. Probabil ca cine nu doreste sa-si asume mandatul, i-a spus si unul dintre deputati, sa-si dea demisia, e simplu ca buna ziua”, a mai spus Georgescu.
Totodata, raspunzand unei intrebari, Laura Georgescu a spus ca este mult mai eficient sa ramana in fruntea institutiei, pentru a se ocupa de tranzitia de la televiziunea analogica terestra la televiziunea digitala terestra, un proces care se va produce de pe 17 iunie, dar si pentru organizarea, pe 28 octombrie, la Bucuresti, a unei intalniri a tuturor autoritatilor de reglementare in audiovizual din Europa. „Sincera sa fiu, da, e foarte eficient (sa ramana la conducerea CNA, n.r.), fiindca altcineva nu va face aceste doua mari evenimente”, a mai spus Georgescu.
Sase membri ai Consiliului National al Audiovizualului au votat, pe 19 martie, intr-o sedinta cu usile inchise, o decizie pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu in functia de presedinte al CNA si pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului.
„Astazi, reunit in cvorum, potrivit regulamentelor in vigoare, CNA a decis cu o majoritate de voturi, sase «pentru» si un vot «impotriva», prin vot secret, asa cum prevede legea, retragerea sprijinului acordat doamnei presedinte Laura Georgescu si, de asemenea, decizia de a trimite Parlamentului o solicitare de revocare a domniei sale din aceasta calitate de presedinte al Consiliului National al Audiovizualului”, a anuntat la momentul respectiv Radu Calin Cristea, membru al Consiliului.
La sedinta cu usile inchise au participat Radu Calin Cristea, Rasvan Popescu, Dorina Rusu, Radu Herjeu (fara drept de vot), Gabriel Tufeanu, Monica Gubernat, Valentin Jucan si Florin Gabrea. La luarea acestei decizii nu au participat Laura Georgescu, presedintele CNA, si alti doi membri ai Consiliului, Lorand Turos si Viorel Vasile Buda (acesta din urma era in concediu).
Pe de alta parte, Legea audiovizualului nu prevede in mod explicit aceasta procedura privind retragerea sprijinului acordat presedintelui Consiliului.
In mod concret, potrivit articolului 14 din Legea audiovizualului, „Consiliul este condus de un presedinte, asimilat functiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani”.
Radu Calin Cristea a sustinut insa ca votul dat joi de majoritatea CNA, in sedinta cu usile inchise, este legal. „Este un vot daca vreti simetric, in opozitie cu votul formulat in CNA in data de 28 decembrie 2012, cand la fel, in aceleasi conditii, sedinta secreta, vot secret, Consiliul a votat candidatura doamnei Laura Georgescu, a inaintat-o Parlamentului si acesta a dat un vot favorabil. Astazi procedeul este oarecum invers, noi cei din Consiliu socotim ca am incercat sa realizam ceea ce ne permitea mandatul. Urmeaza fireste ca decizia finala, decizia care de fapt conteaza, sa fie aceea a Parlamentului, la o data care se va stabili ulterior”, a spus Radu Calin Cristea.
Pe de alta parte, decizia de retragere a sprijinului acordat Laurei Georgescu in functia de presedinte CNA a fost luata pe 19 martie de sase membri ai CNA la propunerea Monicai Gubernat.
Gubernat a invocat in acest sens „conflictul permanent” din interiorul CNA, care a ajuns in instanta. „Avand in vedere conflictul permanent din interiorul institutiei, conflict care a ajuns in instanta, conflictele de interese rezultate in urma acestei actiuni si o sa va dau un singur exemplu, CNA, in calitate de parat (in instanta, n.r.), trebuie sa depuna o intampinare, acea intampinare va suna in felul urmator: «CNA, reprezentat legal de doamna Laura Georgescu, dat in judecata de doamna Laura Georgescu»; de asemenea, avand in vedere adrese asumate in numele CNA, cu caracter ascuns de recomandare, de care aflam din pacate din presa; de asemenea, decizii luate de CNA, care nu sunt puse in practica, corespondente cu diverse institutii ascunse de ochii CNA, nu mai vorbesc de credibilitatea si de imaginea institutiei, va propun spre adoptare o decizie prin care solicitam Parlamentului revocarea din functia de presedinte a doamnei Laura Georgescu”, a spus Monica Gubernat.
Ea a facut referire la faptul ca Laura Georgescu, presedintele CNA, a dat in judecata, pe 9 martie, CNA si sase membri ai CNA – Valentin Jucan, Monic
Sursa: