Directia Generala a Finantelor Publice Mures a transmis Parchetului de pe langa Judecatoria Targu Mures o sesizare penala, suspectand ca formularele prin care au fost directionate sume din impozitul pe venit al unor persoane fizice catre o asociatie non-profit sunt false.
Unitatea fiscala a primit la 17 mai, prin posta, 745 de formulare tip 230, prin care persoane fizice directionau 2% din impozitul pe venit platit in anul anterior, in beneficiul Asociatiei de Ingrijire si Ajutor la Domiciliu Elena, cu sediul in Cluj-Napoca. Formularele au fost trimise fara tabel centralizator si fara imputernicirea persoanelor fizice inscrise, ridicand suspiciuni in privinta legalitatii documentelor, se arata intr-un comunicat al ANAF.
Reprezentantii unitatii au identificat persoane fizice al caror nume figura in formulare, dar care care nu au optat pentru directionarea cotei de 2% catre asociatia respectiva.
„Situatia centralizata la nivelul tuturor unitatilor subordonate DGFP Mures arata ca au fost primite pana in prezent peste 1.200 de formulare tip 230 pentru aceeasi entitate, in conditiile in care in anul 2009 au fost depuse pentru asociatia respectiva numai 15 cereri, pentru care a fost transferata suma de 656 lei, iar in 2010 un numar de 51 de cereri, suma virata fiind de 3.644 lei. Exista suspiciuni de fals si in cazul unor formulare din anii anteriori”, se mentioneaza in comunicat.
ANAF a cerut date de la toate unitatile teritoriale, rezultand astfel ca pentru Asociatia Elena au fost transmise pana la 21 mai circa 12.000 de formulare 230, pentru directionarea de sume din impozitele pe venit platite in 2011. Acestea urmeaza sa fie inventariate, centralizate si verificate.
Organele de cercetare penala vor verifica legalitatea formularelor depuse, urmand apoi sa fie stabilit si prejudiciul estimat pentru anii 2009 si 2010 si sumele care fac obiectul cererilor aferente anului 2011.
„Dupa finalizarea acestor proceduri, ANAF va dispune masurile legale. ANAF recomanda persoanelor fizice sa manifeste atentie in legatura cu transmisia datelor personale de identificare, pentru evitarea situatiilor in care acestea ar putea fi utilizate in activitati ilegale. De asemenea, ANAF recomanda organizatiilor si asociatiilor non-profit sa respecte procedurile legale privind depunerea documentelor cu caracter fiscal prin imputerniciti”, se mai arata in comunicat.
Sursa: Mediafax