Vezi VIDEO
La un pas de a fi batuti au fost reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Maramures si cei ai Conversmin, care s-au prezentat astazi, 27 februarie, in fata localnicilor din Tautii de Sus si Satu Nou de Sus pentru a discuta despre acordul de mediu privitor la amenajarea unui depozit de deseuri pe iazul de steril din Tautii de Sus. Cei aproximativ 200 de localnici prezenti la dezbaterea publica i-au huiduit in dese randuri pe oficiali, sustinandu-si punctul de vedere prin vociferari si ridicari de ton. Pregatiti cu explicatii legate de proiect, reprezentantii societatii Conversmin nu au reusit sa se faca intelesi, deoarece huiduielile salii le-au acoperit prezentarile tehnice.
Localnicii din Satu Nou de Sus si Tautii de Sus se opun realizarii proiectului care prevede depozitarea unor deseuri miniere pe actuala halda de steril. Ei argumenteaza ca oricum localitatile lor sunt poluate deja, iar continuarea activitatii industriale va spori fenomenul si le va pune in pericol sanatatea.
Protestatarii sustin ca nimeni nu ar accepta ca la cateva sute de metri de casa sa se depoziteze deseuri, despre care spun ca sunt periculoase si chiar toxice. Temerea se leaga de faptul ca substantele ar putea sa ajunga pe terenurile si in fantanile lor.
Opozantii proiectului sunt numerosi, de vreme ce aproximativ 200 dintre ei s-au prezentat la dezbaterea publica convocata in Casa de Cultura Baia Sprie ca sa il conteste. Ca sa arate autoritatilor cum se va trai in comunitate dupa redeschiderea haldei de steril, unul dintre protestatari a venit la intalnire cu o masca de gaze pe fata.
“Puneti masca pe figura si vreau sa vad cum o sa mananci si cum o sa bei. Nu vreau sa ascult nimic din ce imi spuneti. Eu stiu ca o sa avem parte numai de probleme. Plecati cu totul, pentru ca nu vreau sa va mai vad”, a spus barbatul. Un altul a incercat sa vina cu argumente in fata oficialitatilor. ”Eu de o viata vad ca in proximitatea iazului iarba nu creste, punem pomi fructiferi si fructele nu cresc, iar apa potabila nu mai este potabila”, a explicat el.
Dincolo de vehementa oamenilor, reprezentantii societatii Conversmin, aceeasi care de ani buni se ocupa de inchiderea si ecologizarea perimetrelor miniere din Maramures, au incercat sa vina cu explicatii pentru a-i linisti pe oameni. Potrivit lor, depozitul ar consta in namolul rezultat din epurarea apelor de mina, nicidecum din deseuri periculoase. Acestia au mai aratat ca inainte se doreste o ecologizare a iazului si cresterii stabilitatii lui.
”Namolul este practic tot o pulbere ca si cea din corpul iazului, numai ca il aduce apa, iar materialul din iaz l-a scos muncitorul dupa ce a trecut prin procesele de productie. E normal sa le pui pe toate in acelasi loc dar intr-o forma ecologica, intr-o forma care sa respecte niste standarde de mediu. Pe 4% din suprafata iazului se va amenaja acest depozit de deseuri care, bineinteles, trebuia sa respecte niste standarde”, a explicat borseanul Ioan Timis, directorul sucursalei Conversmin Maramures.
De huiduieli a avut parte si primarul din Baia Sprie, Dorin Pasca, fara al carui acord de principiu proiectul nu este realizabil. Localnicii din Tautii de Sus si Satu Nou de Sus il considera pe acesta vinovat de situatie. Edilul a invocat faptul ca hotararea a fost luata de Consiliul Local Baia Sprie. El a mai spus ca s-a urmarit obtinerea unor beneficii, precizand ca reprezentantii Conversmin s-au angajat sa realizeze un drum de acces asfaltat pe traseul fostei linii de cale ferata Baia Mare – Baia Sprie.
”Nu este un beneficiu sa aduci aceste deseuri, nimeni nu si le doreste, dar trebuie sa spun ca nici atat de mare pericolul cum vor unii sa para sau sa creada populatia ca noi vrem sa aducem acele deseuri radioactive. Doamne fereste, nimeni nu isi doreste”, a spus Dorin Pasca, primarul din Baia Sprie.
Iazul de decantare din Tautii de Sus nu mai functioneaza din anul 2003, iar in anul 2010 a fost emis un aviz prin care se permitea inchiderea si ecologizarea acestuia. In situatia in care nu se va putea realiza acest depozit in Tautii de Sus, institutiile abilitate vor trebui sa gaseasca un alt amplasament unde namolul rezultat din procesul de epurare a apelor de mina din Maramures sa fie fie depozitat.
Sursa: Andrei Gherghel