ACTUALIZARE 2: Politisti, pompieri, dar si angajati ai administratiei locale din localitatile Moisei si Borsa au urcat, in aceasta dimineata de 21 mai, in Muntii Maramuresului, unde au fost semnalate incendii la mai multe stane. Surse oficiale din zona au aratat, pentru eMaramures, ca persoane necunoscute au dat foc cabanelor ridicate de ciobani si ca se fac verificari pentru a-i descoperi pe autori. Deocamdata exista informatii certe despre doua stane incendiate. Una dintre ele apartine unui barbat din Moisei, Niculae Tomoioaga, iar cealalta, unui gospodar din Salistea de Sus, poreclit Danila.
Exista voci care spun ca paguba ar fi mult mai mare deoarece mai multe constructii din munti ar fi fost facute scrum in ultimele nopti. Oamenii legii au confirmat incidentul, dar au precizat ca vor veni cu detalii abia dupa finalizarea dificilei interventii, care se desfasoara la altitudine, intr-o zona accidentata, situata mai sus de Baia Borsa si numita de localnici Taboiu.
Muntele isca dispute intre borseni si ciobanii din Moisei
Primarul din comuna Moisei, Toader Stetcu, a relatat pentru eMaramures ca localnicii nu au apucat sa isi urce oile la munte si ca flacarile nu au ucis animale. „Dimineata au urcat pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si politia pentru a vedea ce s-a intamplat. In zona unde s-au semnalat probleme, de pe Taboiu, exista patru stane ale moiseienilor. Noi, cei de la primarie am pus la dispozitie o masina de teren adecvata, pentru ca terenul e accidentat”, a mentionat alesul local.
Muntele cu pricina a iscat numeroase dispute intre locuitorii din Borsa si cei din Moisei, dar si intre autoritatile celor doua localitati. Primarul Stetcu sustine ca terenul pentru pasunat e in proprietatea comunei, in timp ce oficialitatile din Borsa fac demersuri pentru preluarea perimetrului, care se afla in zona administrativ-teritoriala a orasului.
Unii localnici sunt de parere ca vecinii borseni ar fi vinovati pentru incidentele produse la stanele moiseienilor si cer o ancheta amanuntita in zona. Reprezentantii Institutiei Prefectului Maramures au precizat ca s-au autosesizat in acest caz si ca, la randul lor, vor face verificari pentru a vedea care este cauza conflictului si care ar putea fi solutiile la indemana autoritatilor locale.
Incendierile vin la scurta vreme dupa ce mai multi ciobani din comuna Moisei au organizat un amplu protest, care a blocat drumul national din localitate. Oamenii si-au scos oile in centrul localitatii, revoltati ca nu li se asigura locuri de pasunat. Cei care deruleaza verificari in zona iau in calcul si varianta ca focul sa fi fost pus din razbunare de unii dintre protestatari.
Prefectul cere masuri urgente pentru linistirea spiritelor
Scandalul izbucnit in Muntii Maramuresului a ajuns si la urechile prefectului Anton Rohian. In cursul zilei de astazi, acesta a cerut masuri urgente in zone pentru a evita extinderea conflictului si pentru a impiedica incendierea unor noi stane. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a aratat ca doua obiective au fost avariate si ca ancheta pentru depistarea autorilor este inca in curs.
„In calitate de reprezentant al Guvernului in teritoriu am ca atributie respectarea, dar si a ordinii si linistii publice in judetul nostru. Oamenii trebuie sa inteleaga ca divergentele cu privire la delimitarea administrativ-teritoriale sau folosirea unor suprafete pentru pasunat nu se rezolva prin manifestari sau acte ce depasesc cadrul legal. Cele doua saivane nu au fost folosite pentru adapostirea animalelor, ciobanii nu au urcat oile in munte. Sunt inregistrate doar pagube materiale. Am solicitat ca structurile abilitate ale Ministerului Afacerilor Interne sa demareze cercetarile specifice si sa identifice persoanele care au provocat incendiul la cele doua stane”, a mentionat Rohian.
Autoritatilor din Moisei si Borsa li s-a cerut sa linisteasca spiritele in zona si sa ii convinga pe oameni sa abandoneze masurile extreme de rezolvare a problemelor. Reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean au aratat la randul lor ca se fac verificari si ca incendiile au fost inregistrate la aproximativ 40 de kilometri de Borsa, intr-o zona numita Gura Obcinei.
Sursa: Vasile Dale, Larisa Cordea