Vezi VIDEO
Cardurile de sanatate au devenit un adevarat mar al discordiei, pasat, cu eleganta, intre reprezentantii Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) si medicii de familie. Obligatorii de la 1 februarie, cardurile de sanatate nu au ajuns inca la toti oamenii, astfel ca reprezentantii Casei au sugerat ca distribuirea sa fie facuta cu ajutorul medicilor. Acestia refuza insa o astfel de sarcina si spun ca ei au alta menire decat cea de a face pe postasii.
Medicii de familie sunt nemultumiti de faptul ca Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, i-a amenintat cu blocarea semnarii contractelor cu casele de asigurari si spun ca o astfel de practica este josnica si murdara.
“Medicii de familie nu sunt postasi, noi suntem medici, suntem furnizori de servicii medicale. Imi pare foarte rau pentru functionarii de la CAS, dar ei chiar pot face acest lucru, pot distribui aceste carduri, pentru ca eu, de exemplu, nu am nici competenta si nici autoritatea sa detin si sa distribui astfel de carduri. Recunosc utilitatea acestui card, care va face ordine in sistemul de asigurari sociale de sanatate, dar sa vii si sa ne ameninti ca nu vom putea incheia contractele cu CAS daca nu vom distribui cardurile, mi se pare un lucru de-a dreptul murdar”, a declarat medicul de familie Gheorghe Lascu.
Medicii spun ca acest carduri sunt extrem de pacatoase, din mai multe motive. In primul rand, ele nu dovedesc, in niciun fel, calitatea de asigurat a pacientilor, care este data mai degraba de Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI). Cardul de sanatate nu cuprinde nicio informatie vizavi de acest aspect si nu are nici macar o rubrica unde sa apara calitatea de asigurat a fiecarui cetatean in parte. Iar aceasta nu este singura problema semnalata de catre medicii de familie.
“Carduri nu au copiii pana la 18 ani, ceea ce o mare prostie, dupa parerea mea. Si ei ar trebui sa aiba carduri, pentru ca in acest fel s-ar putea vedea corect circulatia copilului in sistem. Pe card nu sunt deloc informatii. El cuprinde doar CID-ul, acel cod al pacientului, numele si prenumele. Noi va trebui, manual, sa introducem pe aceste carduri grupa sanguina, RH-ul, acceptul sau refuzul de a dona organe. Iar cetatenii trebuie sa stie ca nu este suficient ca pacientul sa spuna ca vrea sa fie viitor donator de organe, ci va trebui sa mearga la notar, sa dea o declaratie care apoi sa fie legalizata, iar cu acea declaratie el trebuie sa vina apoi la mine pentru a putea bifa optiunea respectiva pe card si sa spun ca el este posibil donator de organe”, a adaugat Gheorghe Lascu.
Mai mult decat atat, medicii de familie vor fi nevoiti sa treaca, la fiecare pacient in parte, tot istoricul medical, respectiv fiecare boala cronica sau acuta de care acesta sufera.
Trebuie specificat si faptul ca, desi se asteapta sa fie perfect functional incepand cu data de 1 februarie, sistemul este plin de erori si le da deja batai de cap medicilor care incearca sa activeze si sa completeze aceste carduri.
Sursa: Tania Purcaru