Mii de utilizatori de Internet au folosit duminica mesaje ingenioase pentru a ocoli legea franceza ce interzice publicarea sondajelor sau estimarilor rezultatelor scrutinului prezidential inainte de inchiderea urnelor, relateaza AFP.
„Olanda bate Ungaria cu 27 la 25”, „Meteo: 29 de grade la Amsterdam, 25 la Budapesta„, sunt doua dintre aceste mesaje, care fac aluzie la numele candidatului socialist, Francois Hollande, si la originile ungare ale presedintelui in exercitiu, Nicolas Sarkozy.
„Kilogramul de gouda (branza olandeza-n.r.) la 27 de euro, sticla de Tokay (vin unguresc-n.r.) la 25 de euro”, scria intr-un alt mesaj.
Pe Twitter, utilizatorii s-au regrupat sub numele „#RadioLondra”, intr-o aluzie la mesajele trimise de la Londra in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, prin intermediul postului de radio BBC, de catre Franta libera, cu destinatia rezistentei franceze din interior.
Mesajele, cateva zeci pe minut, au inceput sa apara inca din cursul dupa-amiezii.
Unele faceau aluzie la viata privata a lui Nicolas Sarkozy si la originile italiene ale sotiei sale, cantareata si top-modelul Carla Bruni-Sarkozy. „Carlita nu va canta, repet, Carlita nu va canta”. „Bambina nu va creste la castel, repet, bambina nu va creste la castel”, cu referire la fetita cuplului prezidential, Giulia.
Alte mesaje erau mai directe. „Primul sondaj la iesirea din testicule: 29 la suta dintre spermatozoizi au ales trompa stanga”. In virtutea unei legi datand din 1977, publicarea oricarui indiciu privind rezultatele unui scrutin politic este interzisa inainte de inchiderea ultimelor sectii de vot. Orice incalcare a interdictiei se pedepseste cu amenda de 75.000 de euro.
Aceasta problema a generat dezbateri aprinse, in era Internetului generalizat si in masaura in care presa straina nu se considera supusa legii franceze. Parchetul din Paris a anuntat duminica seara ca a demarat o ancheta privind publicarea estimarilor rezultatelor de la primul tur al alegerilor prezidentiale inainte de ora legala, 20.00 (21.00, ora Romaniei).
Ancheta vizeaza AFP, doua institutii de presa belgiene, una elvetiana, un site din Noua Zeelanda si un jurnalist belgian care ar fi transmis estimarile printr-un mesaj difuzat pe Twitter, a precizat Parchetul din Paris. „La 75.000 de euro amenda, Twitter va acoperi datoria Frantei„, ironiza un utilizator de Internet.
Sursa: Mediafax