Vezi VIDEO
Multe vociferari s-au auzit azi, 31 mai, la Prefectura Maramures, unde un grup de localnici din Satu Nou de Sus au cerut sa intre in audienta la Sandu Pocol ca sa isi reclame primarul. Cetatenii sunt nemultumiti de concesionarea unei suprafete de 10,45 de hectare din pasunea comunala unor investitori straini si locali. Ei contesta dreptul de proprietate asupra terenului al Primariei Baia Sprie, precizand ca pamantul le apartine din mosi, stramosi, astfel incat administratia publica locala nu ar fi trebuit sa instraineze parcelele de pe pasune. Localnicii sustin ca exista un proces pe rol intre Composesoratul Satu Nou de Sus si autoritatile din Baia Sprie, o noua infatisare in acest dosar fiind programata in 8 iunie, precedentele doua fiind amanate pentru studierea actelor.
Autoritatile locale din orasul Baia Sprie sunt acuzate ca au concesionat abuziv o suprafata de 10 hectare din pasunea comunala din 33 cate sunt in zona, precizand ca decizia s-a luat fara acordul prealabil al cetatenilor. Acuzatiile au venit din partea consilierului local Mirel Nicolae Pop si a presedintelui composesoratului, Sandu Chiver.
Pe de alta parte, primarul din Baia Sprie, Dorin Pasca, sustine ca pamantul este al statului, mai mult Planul Urbanistic Zonal in baza caruia s-a dat unda verde investitiilor a fost aprobat in consiliul local inca din anul 2007. El mai mentioneaza ca in martie anul trecut, printr-o hotarare a Consiliul Local Baia Sprie, s-a votat favorabil diminuarea pasunii cu 4% din total in vederea demararii investitiilor in parcul tehnologic din vecinatatea iazului de decantare fara ca nimeni sa atace in contencios decizia.
Oamenii din Satu Nou de Sus nu sunt impacati cu situatia, iar starea de nervozitate a crescut in aceste zile, dupa ce Primaria Baia Sprie s-a apucat sa amenajeze drumul spre viitoarea fabrica de produse promotionale pe care o firma din Olanda doreste sa o deschida in zona. Ei au intocmit un tabel nominal cu membrii composesoratului care au fost impotriva diminuarii suprafetei pasunii cu 10,45 hectare si i l-au inmanat prefectului Sandu Pocol.
Reprezentantul guvernului in teritoriu le-a explicat ca hotararea Consiliului Local Baia Sprie a fost verificata de juristii Prefecturii si este legala. “Pentru a aplana conflictul am solicitat Primariei si Consiliului Local Baia Sprie sa ne trimita toate documentele justificative in care sa prezinte istoricul problemei care a declansat acest conflict, situatia juridica actuala a intregii suprafete de 206 hectare de pasune comunala, cererile depuse pentru reconstituirea dreptului de proprietate, dar si suprafetele de pasune comunale care sunt in litigii la instanta de judecata”, a subliniat prefectul care a mai spus ca termenul pentru primirea acestor documente este de o saptamana.
Satenii nu vor sa renunte, insa deocamdata nu au prea multe parghii prin care pot actiona. Primarul nu le intelege pozitia, precizand ca intreaga comunitate ar avea mai mult de castigat daca s-ar infiinta parcul si cat mai multi investitori ar concesiona parcele de pe pasune, mai ales ca despre aceasta spune ca nu este fertila din cauza infiltratiilor de steril din sol.
“Saptamana trecuta am organizat o licitatie iar reprezentantul unui investitor strain a concesionat 6,6 hectare de teren. E vorba de o investitie de 200.000 de euro si de 300 de locuri de munca”, spune primarul Dorin Pasca. El considera ca este teren suficient nu doar pentru pasunarea celor peste 500 de animale mari ci chiar pentru 1.000, dar adauga ca inainte e nevoie de ecologizarea pamantului afectat de vecinatatea cu iazul de decantare. “Lumea e interesata mai ales de banii de la APIA. In zona ar fi nevoie de amendament, dar nu am reusit punem decat in primul an de cand am venit eu la primarie. Acum, composesoratul a decis sa directioneze banii din subventii spre alte directii”, precizeaza primarul din Baia Sprie.
Dupa primirea documentelor din partea autoritatilor locale din Baia Sprie, la Prefectura Maramures va avea loc o noua intalnire la care vor fi invitati sa participe atat consilierul local care a facut reclamatia, cat si reprezentanti ai composesoratului si primariei.
Sursa: Camelia Tocaci