Pressone publică mărturia unei directoare din cadrul Administrației Bazinală de Apă Someș-Tisa din Cluj, care îl acuză pe directorul general al instituției, Ovidiu Vișan, numit pe linie de PNL în funcție, în august 2020, că a sechestrat-o într-un birou în luna decembrie a anului trecut, într-o încercare disperată de a mușamaliza o situație gravă. Aceasta ar fi fost forțată să admită că ar fi dezvăluit informații referitoare la faptul că superiorii săi au autorizat o acțiune cu consecințe grave pentru mediu, legată de o deversare în râul Someș. Este vorba despre dejecțiile menajere de la stația de epurare a Companiei de Apă Cluj care au fost deversate direct în Someș timp de mai multe zile, fără o epurare în prealabil.
În cele trei ore în care Ana Maria Cosma spune că a fost umilită și bruscată de șeful ei, numit politic, acesta i-a verificat și telefonul de serviciu și a solicitat să aibă acces și la cel personal. Ana Maria Cosma a cerut să vorbească cu un superior de la București în timpul acelei confruntări, dar această solicitare i-a fost refuzată.
PressOne prezintă mărturia femeii, care spune că după acest incident a avut nevoie de consiliere psihologică. Detalii AICI.
Ana Maria Cosma a depus plângere penală împotriva directorului Vișan, care este și consilier local în cadrul Primăriei Cluj-Napoca și despre care presa locală spune că ar fi un apropiat al primarului Emil Boc. Cazul se află acum în atenția procurorilor clujeni.
„Conducătorii instituțiilor care sunt susținuți politic primesc anumite directive, de colaborare între instituții. Trec peste principiile instituției pe care o conduc ei, exact cum s-a întâmplat și-n acest context al deversării.
Știți ce e cel mai dureros? Poți spune că ăsta e inconștient, că are studii de instalator sau mai știu eu ce – nu știu exact ce studii are domnul director – dar pentru unul care e inginer chimist sau hidrotehnician sau geograf, cineva care a studiat în acest domeniu, e dureros să vadă cum se iau decizii care le încalcă fundamental principiile. După manevra asta tot specialiștii au stat să-și bată capul, au stat îngrijorați în legătură cu situația creată. Că poate cei care au luat decizia au luat-o în necunoștință de cauză și, după aceea, cu rezultatul și impactul trebuie să se descurce cei care sunt specialiști.
Cred că ar trebui puși la conducere oameni care măcar cunosc cu ce se ocupă instituția în care urmează să activeze. Măcar să empatizeze, știți? Dacă ai condus Apele Române, păi să ții la asta, să fie o chestiune de prestigiu personal. Eu țin la lucrul ăsta. Și eu trăiesc în Cluj, am participat la ședințe privind subiectul Tarnița, la prefectură în comisii de evaluare a situației. Sunt îngrijorată de impactul oricărei acțiuni individuale sau a noastră ca instituție. Mă afectează direct, că eu beau apă de la robinet. Ceva din sufletul tău trebuie să fie acolo, în instituția în care lucrezi”, a precizat Ana Maria Cosma pentru pressone.ro.
CONTINUAREA AICI