Dupa o intrerupere de peste un sfert de veac, Centrul Cultural Sighetu Marmatiei reia activitatea sectiei de teatru! Cu peste patru decenii in urma, la Sighetu Marmatiei avea loc premiera spectacolului cu piesa “Plicul” de Liviu Rebreanu, care marca deschiderea oficiala a Teatrului Popular sighetean. Au urmat o serie de spectacole in care au jucat medici, profesori, functionari si angajati ai intreprinderilor sighetene, spectacole regizate de actori sau regizori de la teatrele din Baia Mare, Cluj Napoca sau Satu Mare.
In cadrul proiectelor Centrului Cultural Sighetu Marmatiei de revigorare a activitatii artistice de amatori, nu de mult au inceput repetitiile pentru montarea unor spectacole de teatru. Vor fi montate piesele: „O noapte furtunoasa”, de I.L. Caragiale, „Un musafir neasteptat”, de Ludovic Bruckstein, si „Janka”, de Oscar K. Speace, regia artistica Dorel Todea.
Prima piesa care va aparea in luminile rampei va fi „Un musafir neasteptat”, de Ludovic Bruckstein, reprezentatia avand loc in ziua de la 7 aprilie 2015, matineu ora 11,00, premiera la ora 18,00, in Sala de spectacole a Centrului Cultural de pe strada Iuliu Maniu nr. 31. In rolurile principale vor juca doi tineri de varsta personajelor: Ileana Victoria Dunca si Andrei Hotico, de la UBB – extensia Sighet.
Piesa a fost aleasa pentru a marca implinirea a 95 de ani de la nasterea singurului dramaturg sighetean, Ludovic Bruckstein, cel mai prolific scriitor maramuresean.
Ludovic Bruckstein s-a nascut la 27 iulie 1920. La varsta de patru ani, familia lui s-a stabilit la Sighetu-Marmatiei de unde, dupa terminarea bacalaureatului, a fost deportat in lagarul de concentrare de la Buchenwald, caruia i-a supravietuit.
Intors in tara, si-a continuat studiile la Cluj dupa care revine la Sighet si, pentru o perioada, va preda la Liceul „Dragos Voda”, dupa care este numit director la Scoala Populara de Arta iar mai apoi, inainte de a emigra in Israel, sa fie numit secretar literar al sectiei de dramaturgie de pe langa Ministerul Culturii.
Debuteaza in anul 1945 cu schite publicate in revista „Viata Romaneasca” iar in anii ’50 era deja un nume in lumea dramaturgiei, piesele sale fiind jucate pe mai toate scenele tarii.
Dintre numeroasele lucrari amintim volumele de proza: „Schimbul de noapte” (1949), „Familia Grinvald” (1953), „Generatia din pustiu” (1957), „Un proces neterminat” (1962) sau „Panopticum” (1970). Alaturi de Samuel Stern si Kalman Kahan, Ludovic Bruckstein este fondatorul revistei idis „Unsere Leiben” (Sighet, 1947).
Cu toate ca a scris si in limbile romana, maghiara si ebraica, este considerat in primul rand autor de literatura idis, proza lui fiind inspirata din folclorul hasidic maramuresan, povestiri cu iz de legenda, unele realiste, altele ironice si chiar sarcastice.
Dupa emigrarea in Israel (1972), continua sa publice atat piese de teatru cat si poezie si proza. In Israel a fost unul dintre intemeietorii Asociatiei Scriitorilor de Limba Romana. Pe langa patima scrisului, Ludovic Bruckstein l-a avut si pe cea de manuitor al penelului, marturie stand lucrarile ce dovedesc un mare simt al compozitiei si culorii.
Ludovic Bruckstein a murit la 4 august 1988 la Tel Aviv.
Sursa: Centrul Cultural Sighet