Sirianul Omar Hayssam, condamnat pentru terorism in dosarul rapirii jurnalistilor romani in Irak, scrie, din penitenciar, ca in urmatoarele sase luni Romania se va confrunta cu „un val de refugiati” de peste 3.000 de persoane pe zi, pentru care trebuie asigurate cazare, hrana si conditii decente.
Intr-o postare pe Facebook, sirianul Omar Hayssam ii raspunde, din penitenciar, consilierului prezidential Leonard Orban, care spunea ca, in total, in Romania vor ajunge putin peste 1.700 de refugiati, insa ei vor sosi treptat in cele sase centre de primire disponibile si vor fi verificati.
Hayssam sustine ca lucrurile sunt mult mai grave si ca Romania se va confrunta cu un „val de refugiati”.
„Nu vreau sa contrazic un oficial al statului roman numai de dragul de a ma baga in seama…, dar sunt totusi un om alfabetizat, cu foarte mult timp la dispozitie si cu un minim acces la informatie… Lucrurile sunt mult mai serioase, problemele mult mai grave si sarcina rezolvarii lor mult mai delicata decat apare in perceptia si mesajul unor inalti demnitari din patria noastra. Considerand fluxul de migranti din tari precum Serbia si Ungaria, in opinia mea, Romania se va confrunta cu un val de refugiati de peste 3.000 de persoane pe zi, in urmatoarele sase luni. Evenimentele din Orientul mai mult sau mai putin apropiat si situatia dintr-o suma de spatii vecine celui european implica o panica acuta in randul populatiei si miscari spectaculoase a mari mase de oameni. Europa Occidentala se va preocupa de administrarea crizei refugiatilor in parametri existenti si va soma tari de granita ale Uniunii, ca Romania, sa-si asume excedentul de migranti pe speze proprii”, afirma el.
Conform acestuia, problemele pe care le ridica un flux crescand de imigranti sunt de ordin legal, politienesc, administrativ, sanitar, politic, iar pentru un stat care „depune eforturi substantiale de aderare la Spatiul Schengen”, problemele de natura militar-politieneasca, de prevenire a unor riscuri si de mentinere a sigurantei locale si unionale nu sunt usoare si nici binevenite.
Omar Hayssam spune ca trebuie gasite solutii la problemele administrative.
„3.000 de oameni pe zi inmultit cu 30, inmultit cu 6 inseamna peste jumatate de milion de refugiati. Ei vor trebui cazati, hraniti si vor necesita asistenta medicala si sociala. Legali sau nu, refugiatii sunt oameni care merita un tratament uman. Ei trebuie sa manance si au nevoie de conditii decente de viata, chiar si in acest tranzit fortat. Desi nu m-as grabi sa folosesc cuvantul «tranzit»… Cred ca multi refugiati nu vor putea fi fizic repatriati, iar daca accesul lor nu va fi permis in tarile mai la vest de Romania, sederea lor aici se va cere indelungata. Nu spun ca e bine sau e rau, spun doar ca forta majora ne va obliga sa gazduim un numar insemnat de emigranti”, mai spune Hayssam, sustinand ca ministerele Agriculturii si Sanatatii ar trebui sa redacteze studii de impact pentru varianta „nu tocmai optimista”.
El mai spune ca Romania are, teoretic, un deficit de populatie si unul de forta de munca, iar, pe termen mediu, o parte din masa de imigranti ar putea fi asimilata, insa nu stie daca statul roman va primi fonduri suficiente de la partenerii europeni si de la Inaltul Comisariat ONU pentru refugiati pentru a asigura subzistenta populatiei excedentare.
„In modesta mea opinie, ar trebui infiintata o entitate juridica speciala, prezidata de un oficial roman cu reputatie solida. Un ministru, un demnitar cu vechi state de serviciu, o personalitate. Acest oficial ar trebui secondat de o suma de vicepresedinti reprezentand comunitati de rezidenti, etnii si nationalitati legate traditional de emigranti, oameni din ambasade, personalitati arabe locale (ma gandesc aici la persoane unanim apreciate ca Raed Arafat)”, afirma el.
Conform acestuia, in Romania exista cateva comunitati arabe importante: sirienii, libanezii, irakienii, palestinienii si, in mai mica masura, egiptenii si iordanienii.
„Cei mai multi refugiati vor veni din Siria, din Irak, dar si din alte state din regiune sau din spatiul arab. Cred ca 70-80 la suta dintre ei sunt musulmani suniti, dar vor exista cu siguranta si shiiti si crestini. Entitatea de care vorbeam, construita pe un parteneriat public-privat, ar trebui sa aiba in board si oameni de religie, atat din partea Muftiatului Turco-Tatar, cat si din partea centrelor islamice particulare. Un parteneriat cu un asezamant cultural musulman important ar fi binevenit, desigur cu unul neimplicat politic si in mod manifest nesolidar cu orice grup extremist. In egala masura, statutarea unui protocol cu Patriarhul Libanului, cu misiunile crestine din Beirut si Siria, cu Patriarhia Alexandriei ar fi obligatorie”, considera Omar Hayssam.
El mai spune ca ar trebui facute de demersuri de cooperare cu alte state interesate si ca, daca era liber, ar fi „purces la treaba fara ezitare”.
Primii imigranti pe care Romania s-a angajat sa-i primeasca la cererea Uniunii Europene vor sosi in tara in luna noiembrie, a declarat, marti, Leonard Orban, consilierul pe politici europene al presedintelui Klaus Iohannis.
Leonard Orban a precizat, intr-un interviu la Europa FM, ca, in total, in Romania vor ajunge putin peste 1.700 de refugiati, insa ei vor sosi treptat in cele sase centre de primire disponibile si vor fi verificati.
Consilierul prezidential sustine ca cine nu va avea dreptul la azil nu va putea ramane in Romania.
„Oferta a fost facuta de catre Guvernul Romaniei si este urmatoarea: 1.705 migranti pe asa-numitul mecanism de relocare intra-UE, adica sa preluam 1.705 persoane din alte state membre, mai precis din Grecia sau Italia, pe o perioada de doi ani, incepand cu luna noiembrie 2015. Si pe relocarea extra-UE, deci din tabere de refugiati din afara UE, 80 de persoane, tot pe o perioada de doi ani. In total, oferta facuta de Guvernul Romaniei a fost de 1.785 de persoane”, a precizat Orban.
Cele sase centre in care vor ajunge imigrantii sunt in Bucuresti, Giurgiu, Galati, Somcuta Mare, Radauti si Timisoara.
Aici, imigrantii vor primi apa, hrana, cazare si servicii consulare, iar Romania va primi de la Uniunea Europeana cate 6 mii de euro pentru fiecare persoana. Regimul in aceste centre va fi unul deschis, spune Leonard Orban.
Pe de alta parte, Orban a aratat ca, dupa parerea sa, Romania nu este pregatita sa integreze migranti, el mentionand totodata necesitatea unei strategii.
„E o parere personala, subliniez: Romania este complet nepregatita pentru a integra migranti. (…) In calitate de comisar european, am vizitat foarte multe state membre si am vazut problemele care exista in ceea ce priveste integrarea migrantilor, de la problemele adultilor – dificultatile de gasire a unui loc de munca, invatarea limbii tarii gazda – pana la dificultatile pe care le au copiii sa se integreze in sistemele scolare. (…) Cred ca in Romania – si in acest context, dar trebuie sa lasam la o parte acest context hai sa-i spunem exploziv care exista la nivel european – este nevoie de discutii foarte serioase intre specialisti, sa stabilim cum ne putem pregati pentru integrarea migrantilor. E ridicol sa crezi ca intr-o Europa deschisa, mai devreme sau mai tarziu, nu vor veni migranti la tine, ca nu se vor stabili din ce in ce mai multi straini, nu neaparat din Asia, de pe alte continente, si vor veni si vei avea probleme de integrare”, a mai spus Orban.
Traian Basescu a declarat, marti seara, ca Romania ar trebui sa refuze sa primeasca refugiati, precizand ca „nu este problema noastra” si ca stie „ce frumos este sa minta UE” atunci cand spune ca acestia vor fi cazati doar doi ani si adaugand ca Europa primeste acum „lectia propriei nesabuinte”.
Sursa: Mediafax