Vezi VIDEO
Lipsa unor imprimante performante in Primaria Baia Mare a dat idei autoritatilor locale, care s-au gandit sa rezolve problema prin schimbarea stemei orasului, pentru ca aceasta a fost sursa insatisfactiei lor. Un proiect de hotarare in acest sens a fost elaborat de functionarii institutiei, iar in luna martie va fi prezentat votului consilierilor baimareni. Oficialii executivului primariei au motivat ca in forma actuala stema este greu de tiparit in format alb-negru. S-a mai spus ca minerul care apare pe blazonul urbei seamana cu un sclav, potrivit ideii induse de angajatii firmei careia i s-a incredintat realizarea unui manual de identitate vizuala pentru Baia Mare in schimbul a circa 14.500 de euro.
O firma de apartament se ocupa de elaborarea manualului de identitate vizuala, care ar urma sa impuna un set clar de reguli privind folosirea logourilor si altor elemente grafice legate de Baia Mare. Schimbarea a fost sugerata chiar de reprezentantii acesteia, iar propunerea a fost deja facuta publica pe site-ul institutiei, pe care aceeasi firma il va reface in baza unui alt contract in valoare de circa 14.500 de euro.
„Odata cu implementarea manualului de identitate vizuala, firma care se ocupa de acest manual a propus si modificarea stemei municipiului Baia Mare. Nu exista costuri separate pentru stema si pentru orice alte lucruri care vor interveni in manualul de identitate vizuala. Toate sunt cuprinse in acest manual, iar odata cu adoptarea manualului de identitate, cu siguranta, daca va fi aprobat, va fi modificata si stema”, a declarat purtatorul de cuvant al Primariei Baia Mare, Dan Coarda.
Expertii in domeniu au precizat ca stema reprezinta “cartea de vizita” a unei localitati, atat pentru contemporaneitate, dar mai ales pentru generatiile viitoare. Pentru realizarea sau modificarea simbolului unei localitati trebuie respectate mai multe norme, impuse de Comisia de Heraldica. Specialistii din judet au precizat insa ca planul autoritatilor de modificare a stemei nu este tocmai bun. Mai mult, ei au aratat ca schimbarile sunt nesemnificative, dar mai ales nepotrivite.
„Nu pot intelege care este deosebirea dintre cele doua variante, decat ca acel miner este intors cu spatele catre Turnul Stefan, ceea ce nu cred ca este prea bine din punctul de vedere al stiintei heraldice. Cele doua parti ale scutului fie vor trebui repozitionate, adica turnul in stanga, fie sa se schimbe pozitia minerului, pentru ca nu este nici macar estetic de acceptat o asemenea perspectiva”, a explicat presedintele Comisiei Judetene de Heraldica, Ilie Gherhes.
Demersul modificarii stemei Baii Mari nu este deloc usor, avand in vedere faptul ca odata depus dosarul la Comisia Judeteana de Heraldica, acesta trebuie sa treaca de alte doua comisii, una regionala si ultima, cea nationala. Expertii comisiilor urmaresc foarte atent ca toate regulile heraldicii sa fie respectate, in cazul incalcarii lor dosarul fiind blocat si stema, retrimisa la refacere.
Primaria Baia Mare a incredintat direct contractul de elaborare a manualului de identitate vizuala, prevalandu-se de faptul ca organizarea unei licitatii este obligatorie doar daca valoarea lucrarii depaseste 15.000 de euro. Potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, „valoarea estimata a acestui tip de achizitie nu depaseste suma 63.000 de lei, reperul pentru stabilirea acestei valori fiind dat de studiul efectuat pe acest segment de piata, comparand pretul estimat pentru unele achizitii din domeniul serviciilor de conceptie grafica, achizitie efectuata de catre alte autoritati contractate”.
Nu este primul contract pentru care se evita „la mustata” licitatia publica stabilindu-se un pret cu putin sub 15.000 de euro, pentru ca unul asemanator, care a fost incredintat aceleiasi firme baimarene, a fost incheiat recent, obiectul sau fiind refacerea site-ului primariei.
CITESTE SI:
SCHEMA – SITE NOU – Primaria Baia Mare da 14.500 euro pentru noua pagina web
Sursa: Gabriela Kuhajda, Anca Popescu