Vezi VIDEO
Patru asistente din judetul Maramures vor participa in Spania la un schimb de experienta. Acestea vor vizita spitale dar si camine de batrani dupa ce, initial, au participat in tara la un curs de reconversie profesionala. Astfel, in judetul nostru 50 de femei, asistente, moase si ingrijitoare din sistemul sanitar au fost pregatite pentru meseriile de baby sitter si ingrijitor de batrani la domiciliu. Cursurile de reconversie profesionala s-au desfasurat in cadrul proiectului „Asigurarea accesului egal la ocupare si diversificarea oportunitatilor de angajare pe o piata inclusiva a muncii, pentru femeile din domeniul sanitar – ACCES”.
Proiectul a fost derulat de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali (OAMGMAM) din Romania pentru 600 de femei angajate in sistemul sanitar public sau privat.
In Maramures, 50 de femei care activeaza in sistemul sanitar au fost instruite pentru meseriile de babby sitter si ingrijitor batrani. Dintre acestea, patru vor participa la vizite transnationale organizate in cadrul proiectului.
Viorica Totorean, presedinte OAMGMAM Maramures, a declarat: „Din aceste 600 de femei, un numar destul de mic o sa participe si la un schimb de experienta in Spania. Din Maramures vor participa patru persoane. Va fi o metodologie de selectie si, sigur, trebuie sa aiba si disponibilitatea de a pleca de la serviciu si sa poate indeplini conditiile de a participa la acest schimb de experienta”.
Trei zile, cat va dura schimbul, se vor vizita spitale dar si case de batrani din Madrid. Femeile din sistemul sanitar vor putea vedea cum se lucreaza in aceste institutii si vor invata acolo cum sa isi faca meseria cat mai bine si placut pentru toate partile implicate. Reprezentantii organizatiei partenere, Consejo General de Enfermería, vor prezenta in cadrul acestor intalniri cadrul legislativ spaniol, studii de caz, practici bune privind reconcilierea vietii de familie cu viata profesionala precum si solutii gasite pentru diminuarea segregarii de gen in sistemul sanitar spaniol. Experienta va fi cu siguranta una benefica, avand in vedere ca vorbim de doua meserii la care tara noastra este deficitara si cererea de forta de munca specializata in domeniu incepe sa fie tot mai mare.
„Si la noi exista aceasta problema. Stiti, gradinitele sunt in numar redus, numarul de ore pe care parintii le petrec la serviciu a crescut tot mai mult si atunci exista aceasta problema. Iar daca ma refer la varstnici, aici exista o mare problema datorita exodului mare de asistenti medicali dar si familiilor care au plecat la munca in strainatate si si-au lasat parintii fara un sprijin. Aceste persoane care pot sa ofere ingrijiri de calitate, vor fi, eu cred, intr-un timp scurt cooptate in aceste camine de varstnici care incep sa apara si la noi si in ceea ce inseamna ingrijiri la domiciliu ale varstnicilor”, a adaugat Viorica Totorean.
La nivel national, 60 de femei din sistem vor participa la aceste vizite de lucru in Spania. Urmeaza ca in zilele urmatoare sa se stabileasca exact criteriile dupa care vor fi selectate participantele.
Sursa: Sonia Rajnita