Vezi VIDEO
Istoricul medical al pacientului, bolile de care sufera, dar si date despre medicul curant ar urma sa fie introduse pe cardul de sanatate al pacientului, care va fi distribuit catre populatie pe parcursul anului viitor. Va fi ca un buletin de identitate al pacientului si treptat va fi utilizat pentru toate operatiunile medicale. Cu toate acestea, principalii beneficiari ai sistemului, pacientii, nu cunosc foarte multe date despre acest instrument.
Pana la finalul acestui an, aproximativ patru milioane de carduri ar urma sa fie tiparite. Distributia cardurilor de sanatate catre populatie se va face in etape, pe parcursul anului viitor. Acestea vor ajunge la oameni prin intermediul postei, dupa ce medicii de familie s-au opus distribuirii. Ulterior, pe acestea vor fi introduse date importante cu privire la istoricul medical al pacientului.
„Pe cardurile de sanatate vor fi datele de identificare pe care le vor avea fiecare dintre pacienti, cateva date legate de istoricul medical, grupa sanguina, daca persoana respectiva sufera de boli cronice, deci un bagaj de informatii din acestea care sa poata fi gasite de indata si, sigur, sistemul de securitate, pentru a nu putea fi copiat”, a precizat presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Maramures, Viorel Deghid.
Introducerea cardurilor de sanatate va costa cateva milioane de euro si, pe langa asta, toti furnizorii de servicii medicale vor trebui sa isi achizitioneze din fonduri proprii cititoare de carduri. In plus, si personalul medical va trebui sa fie instruit cu privire la noul sistem.
„La inceput va fi greu. Va fi greu cred ca si pentru farmacii, si pentru medici, si pentru Casa de Asigurari, pentru ca orice inceput este greu. Noi am trecut prin multe schimbari in modul de eliberare a retetelor, compensare 50%, 75%, 90%, tot felul de versiuni. La inceput cu toate a fost mai greu, dar pe urma am tinut ritmul, nu am avut ce sa facem. Pana la urma ne va ajuta, vom putea sti ce antecedente a avut pacientul, ce medic specialist a consultat, istoricul bolilor”, a spus o farmacista, Julieta Vele.
Cei mai derutati cu privire la cardul de sanatate sunt tocmai pacientii, principalii beneficiari ai noului sistem. Numerosi baimareni nu cunosc foarte multe detalii cu privire la cardurile de sanatate, dar au incredere ca acesta va aduce o imbunatatire in sistemul medical.
„Eu ma gandesc ca e o idee buna, asa cred, daca se intampla ceva accident, iti cauta cardul, te gaseste si stie ce boli ai, nu? Eu asa cred”, a spus un baimarean.
„Probabil ca e ceva bun, sa nu fie atata cautare sa zic asa, o sa fie mai usor si pentru noi, si pentru dansii”, a opinat o alta baimareanca.
Dupa ce vor fi distribuite la beneficiari, cardurile de sanatate vor fi obligatorii pentru accesarea oricarui tip de servicii medicale, introducerea acestora avand ca scop reducerea fraudelor din sistemul sanitar. La nivel judetean, circa 400.000 de persoane vor primi cardurile de sanatate.
Sursa: Gabriela Kuhajda