Presedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de numire a general-locotenentului – cu trei stele Ciuca Nicolae-Ionel, in functia de sef al Statului Major, incepand cu data de 1 ianuarie 2015, acesta detinand in prezent functia de loctiitor al sefului Statului Major General.
Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, presedintele Romaniei, Werner Iohannis, a semnat luni, Decretul privind numirea general-locotenentului – cu trei stele Ciuca Nicolae-Ionel in functia de sef al Statului Major, incepand cu data de 1 ianuarie 2015.
Nicolae Ionel Ciuca este loctiitorul sefului Statului Major General.
In prezent, la sefia Statului Major general se afla generalul Stefan Danila. Acesta a fost numit in functie la 1 ianuuarie 2011.
Statul Major General asigura, conform Legii nr. 346 din 21 iulie 2006 (art. 12), conducerea, organizarea, planificarea si operationalizarea fortelor, ridicarea graduala a capacitatii de lupta si mobilizarea armatei, conducerea operatiilor intrunite, antrenarea comandamentelor si trupelor, pregatirea de baza si de specialitate a personalului militar in activitate si in rezerva, managementul carierei individuale a personalului militar, planificarea armamentelor, standardizarea in domeniul militar, implementarea sistemului de comanda, control, comunicatii, computere, informatii, informatica, supraveghere, recunoastere, logistica si infrastructura, desfasurarea relatiilor militare internationale, asistenta religioasa in Ministerul Apararii Nationale si incheierea intelegerilor tehnice cu armatele altor state, promovarea valorilor specifice culturii militare si educatiei civice.
Conform aceleiasi legi, seful Statului Major General este militarul cu rangul de conducere cel mai inalt din armata.
El este numit de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului apararii nationale, cu avizul primului-ministru, pentru o perioada de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu pana la un an.
In functia de sef al Statului Major General poate fi numit loctiitorul acestuia sau unul dintre sefii categoriilor de forte ale armatei.
La nivelul Statului Major General se constituie, conform legii, Comitetul Sefilor Statelor Majore (CSSM), care este o structura deliberativa avand rol consultativ. CSSM se intruneste pentru a lua in discutie probleme importante privind activitatea armatei, de regula in sedinte trimestriale sau ori de cate ori este cazul.
Seful Statului Major General este si presedinte al CSSM.
La nivelul NATO si al Uniunii Europene, seful SMG este membru al Comitetului Militar al NATO (NATO-MC), respectiv, al Comitetului Militar al UE (EUMC).
Sursa: Mediafax