Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) isi vor alege in sedinta de luni presedintele si vicepresedintele, ocazie cu care actualul presedinte, Virgil Andreies, va prezenta si bilantul activitatii pe 2009. Mandatul actualei conduceri a CSM expira pe 12 ianuarie, dar, pana in prezent, nu si-a anuntat nimeni oficial candidatura, insa membrii CSM isi pot depune candidaturile chiar si in timpul sedintei.
La reuniunea Plenului CSM de luni este asteptat, ca in fiecare an, si seful statului, Traian Basescu, care, potrivit Constitutiei, ar urma sa prezideze lucrarile sedintei.
Potrivit Constitutiei si Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un presedinte, ajutat de un vicepresedinte, care fac parte din sectii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit.
Presedintele si vicepresedintele CSM sunt alesi dintre cei 14 membri ai Consiliului, alesi la randul lor in adunarile generale ale magistratilor. Nu pot candida la functiile de presedinte si vicepresedinte membrii de drept ai CSM: presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul general al Romaniei, ministrul Justitiei si reprezentantii societatii civile.
De la constituirea noului CSM, in anul 2004, au detinut pe rand functia de presedinte CSM judecatorii Dan Lupascu, Iulian Galca, Anton Pandrea, Lidia Barbulescu, Virgil Andreies iar vicepresedinti au fost procurorii Liviu Dascalescu, Cristian Deliorga, Dan Chiujdea, Gratiana Isac si Bogdan Licu.
In acest an, candidatii cu cele mai mari sanse de a fi alesi in functia de presedinte CSM sunt Ana Labus, Gheorghe Groza si Costel Dragut, iar pentru cea de vicepresedinte poate fi oricare dintre cei cinci procurori care deja au mai detinut aceasta functie.
Sursa: Agerpres