Romania incepe, din 17 iunie, tranzitia la sistemul de emisie digitala terestra a programelor de televiziune, Societatea Nationala de Radiocomunicatii – Radiocom anuntand ca demareaza etapa de testare a implementarii televiziunii digitale in Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.
„In contextul trecerii la sistemul de emisie digitala terestra a programelor de televiziune, incepand din 17 iunie 2015 — data la care emisiile de televiziune analogica terestra in UHF vor inceta, Societatea Nationala de Radiocomunicatii SA (RADIOCOM), sub coordonarea Ministerului pentru Societatea Informationala si impreuna cu Societatea Romana de Televiziune, va derula o etapa premergatoare trecerii la emisia digitala terestra, prin implementarea unei solutii de tranzitie a transmisiilor in format DVB-T2, cu acoperire in municipiile Bucuresti, Timisoara, Cluj si Iasi. In aceasta faza, Radiocom va folosi o parte dintre echipamentele care au transmis in banda UHF (postul TVR 2). In prezent, se afla in derulare licitatia pentru achizitionarea unor echipamente noi’, precizeaza Radiocom, intr-un comunicat de presa.
Radiocom precizeaza, totodata, ca in paralel, conform ordonantei de urgenta a Guvernului publicata in Monitorul Oficial (Partea I, Nr. 423/15.06.2015), va continua, cu caracter temporar, pana la 31 decembrie 2016, emisia pe cale terestra a postului public de televiziune TVR1 in format analogic, in banda de frecventa VHF, pentru a mentine continuitatea informarii intregii populatii a Romaniei.
Proiectul de implementare a televiziunii digitale terestre in Romania, realizat de Radiocom, in urma adjudecarii a trei licente nationale in banda UHF, este planificat a se desfasura astfel: pentru MUX1, realizarea unei retele nationale cu o acoperire de minim 90% din populatie, cu emitatoarele instalate, pana la data de 31 decembrie 2016, respectiv pentru MUX2 si MUX4 se vor realiza doua retele nationale pana la data de 17 mai 2017, prin intermediul carora se pot transmite programe comerciale de televiziune.
Pachetul de programe transmis pe MUX1, in format DVB-T2, va fi „free to air” si va contine programe publice si comerciale, iar aceasta faza a proiectului va demara, in data de 17 iunie 2015, cu o etapa premergatoare, denumita etapa „TEST’. De asemenea, din trimestrul al IV-lea din acest an, etapa propriu-zisa MUX1 va intra in stadiul „START PROIECT’ prin implementarea retelei MUX1 in 118 amplasamente, de mica si mare putere, care vor deservi cu programe ‘free to air’ cel putin 90% din populatie pana la data de 31 decembrie 2016.
Pachetul de programe va contine 14-16 programe in format SD sau combinatii SD/HD. Modul de functionare al emitatoarelor va fi in retele SFN (prin utilizarea unui singur canal in fiecare zona de alocare; o alocare este echivalenta cu aproximativ suprafata unui judet — suprafata Romaniei a fost impartita in 36 de alocari).
Potrivit Radiocom, etapele MUX2 si MUX4 sunt preconizate sa inceapa in anul 2016 si va consta in implementarea celor doua retele.
Saptamana trecuta, Ministerul pentru Societatea Informationala /MSI/ a anuntat ca emisia programelor de televiziune in sistem analogic se poate realiza, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2016, iar continuarea emisiei in aceasta banda de frecvente radio este posibila in baza unui acord tehnic, eliberat cu anumite conditii de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii /ANCOM/.
In acest moment, in Romania, banda VHF este utilizata pentru transmisia de programe in sistem analogic terestru de catre operatorul public de televiziune, prin intermediul a 339 de statii de emisie, si de catre 5 operatori privati de televiziune, prin intermediul a 7 statii de emisie. De asemenea, drepturile de utilizare a frecventelor radio acordate conform Legii nr. 504/2002 a audiovizualului, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru furnizarea pe cale radio terestra a serviciilor publice de radiodifuziune, pot fi extinse, cu caracter temporar, pana la data de 31 decembrie 2016.
Decizia privind continuarea temporara a emisiei pe cale radio terestra a serviciilor publice si private de televiziune in sistem analogic, in banda de frecvente radio 174-230 MHz, a fost luata avand in vedere ca implementarea retelei de comunicatii electronice necesara pentru furnizarea serviciilor publice de televiziune in sistem digital terestru este intarziata.
Odata cu participarea la Conferinta Regionala pentru Radiocomunicatii (RRC) de la Geneva in 2006, Romania a semnat, alaturi de aproximativ 100 de alte state, un Acord care prevede ca nicio emisie de televiziune analogica terestra nu va mai fi protejata dupa data de 17 iunie 2015, locul acestora urmand sa fie luat de transmisiile digitale de televiziune.
Guvernul a aprobat, miercuri, 10 iunie, o Ordonanta de Urgenta care contine masuri necesare pentru asigurarea tranzitiei de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia la nivel national.
Sursa: Agerpres