Grupul interguvernamental de experti privind schimbarile climatice (IPCC) definitiveaza un raport ce semnaleaza riscurile pe care le presupune incalzirea globala in ceea ce priveste furnizarea alimentelor si consecintele acestui fenomen asupra stabilitatii sociale, emigratiei si securitatii, relateaza joi EFE.
Raportul — la care va lucra pana duminica grupul de experti internationali si de reprezentanti politici reuniti la Yokohama — analizeaza cunostintele stiintifice actuale despre schimbarile climatice, impactul acestui proces asupra omului si asupra naturii in diverse regiuni ale lumii, ‘riscurile viitoare’, precum si ‘potentialul si limitele’ adaptarii umane, a explicat IPCC intr-un comunicat.
La elaborarea proiectului s-a tinut cont de consecintele de pana acum ale schimbarilor climatice si de previziunile privind evolutia lor, pentru a ‘identifica raspunsuri efective si a intelege mai bine provocarile’, a semnalat vicepresedintele grupului, Chris Field.
Printre ‘efectele dovedite’ ale schimbarilor climatice, proiectul mentioneaza seceta frecventa si intensa, inundatiile, schimbari in furnizarea de alimente, scaderea randamentului culturilor, efecte adverse asupra sanatatii, degradarea habitatelor si disparitia unor specii de animale.
In domeniul alimentar, proiectul de raport avertizeaza in legatura cu efectele ‘variate si complexe’ ale incalzirii globale asupra terenurilor cultivabile, cresterea nivelului apei marii si oceanelor si modificarea intensitatii precipitatiilor.
Unele regiuni situate la latitudini inalte — ca Rusia — ar putea beneficia de aceste efecte pentru ca ar dispune, de exemplu, de mai multe terenuri apte pentru culturi datorita dezghetului, in timp ce alte zone s-ar putea vedea prejudiciate de seceta si de alte conditii climatice extreme.
Potrivit proiectului, orice ‘efect initial pozitiv’ va fi decompensat de factori negativi. Cresterea temperaturilor cu un singur grad Celsius in regiuni temperate ca America de Nord sau Europa ar provoca diminuari ale principalelor culturi din aceste zone (grau, orez si porumb). Previzibila penurie alimentara si cresterea subsecventa a preturilor ‘ar mari in mod indirect’ riscul de conflicte violente intre tari sau intre comunitati, de proteste si alte forme de instabilitate sociala provocate de saracie.
Textul pe care expertii il pregatesc la Yokohama este a doua dintre cele trei parti ale amplului raport pe care IPCC il elaboreaza si difuzeaza pe fragmente si a carui ultima parte va fi redactata in aprilie la Berlin.
Al doilea grup de lucru al IPPC va publica un proiect de concluzii si un rezumat al acestora destinat liderilor politici, la 31 martie, la Yokohama.
IPPC va prezenta o sinteza a intregului raport si concluziile finale in octombrie, la Copenhaga.
Sursa: Agerpres