Pentru cei care aspiră la un job nou, anul 2023 nu pare să fie prea ofertant. Companiile şi-au propus să nu mai angajeze oameni noi, ci să investească în perfecționarea personalului deja existent.
Sunt aşadar schimbări importante în piaţa muncii, după un 2022 care a bătut toate recordurile în ceea ce priveşte recrutările. Ce înseamnă asta în cifre? Pe una dintre cele mai mari platforme de recrutări de la noi din ţară, s-au pus la bătaie nu mai puţin de 400.000 de locuri de muncă. Peste cinci milioane de oameni au cumulat 8 milioane de aplicări în căutarea unui nou job.
Cele mai căutate și cele mai bine plătite joburi
Cele mai căutate posturi au fost cele de contabili, pentru care salariul net porneşte de la 650 de euro pentru junior şi ajunge până la 1.800 de euro pentru un expert. Pe locul al doilea în căutari a fost poziţia de inginer – o funcţie care poate aduce, în funcţie de specializare, venituri între 900 şi 1.600 de euro pe lună. Iar al treilea cel mai căutat job în 2022 a fost cel de şofer. Şoferii care pot câşiga între 800 şi 2.400 de euro lunar.
Cele mai mici salarii pentru un post entry level rămân în domeniul Logistică şi pornesc de la 600 de euro lunar. Cele mai mari, pentru o persoană fără experienţă, rămân în domeniul IT, unde un inginer de reţea junior porneşte cu un salariu de 1100 de euro pe lună.
Interesant este că în majoritatea joburilor care permit acest lucru, munca remote, de acasă, cum am ajuns să-i spunem, rămâne cel mai căutat beneficiu. De asemenea, de remarcat este faptul că tot mai mulţi angajaţi au început să prioritizeze viaţa de familie, în detrimentul orelor petrecute la job.