Noul presedinte al Bulgariei Rosen Plevneliev si noul vicepresedinte Margarita Popova vor depune, astazi, juramantul in fata parlamentului. Plevneliev si Popova vor asista si la o slujba religioasa condusa de Maxim, patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare. Cei doi vor prelua insa posturile de la actualul presedinte Gheorghi Parvanov si vicepresedintele Anghel Marin abia duminica, in cadrul unei alte ceremonii, informeaza cotidianul sofiot Standart. Publicatia comenteaza ca, in acest fel, timp de trei zile Bulgaria va avea de fapt doi presedinti.
Rosen Plevneliev (47 de ani), candidatul partidului GERB, de guvernamant, a castigat cel de al doilea tur al alegerilor prezidentiale din luna octombrie 2011 cu un avans de circa 7% fata de candidatul opozitiei socialiste Ivailo Kalfin. Plevneliev a fost cel mai popular ministru in cabinetul premierului Boiko Borisov. S-a nascut in anul 1964 in orasul Gote Delcev (sud-vestul tarii), a absolvit Politehnica de la Sofia, iar dupa anul 1990 a condus o companie care a operat in domeniul constructiilor in Bulgaria si in Germania. A intrat in viata politica abia in anul 2009, cand a devenit ministru al dezvoltarii regionale. Popularitatea lui se datoreaza in primul loc deblocarii constructiilor de autostrazi in Bulgaria.
Jurnalul Sega se intreaba daca noul sef de stat ar putea sa aiba o politica independenta de premierul Boiko Borisov. Adversarii lui Plevneliev subliniaza faptul ca acesta are o experienta politica foarte mica si cred cu fermitate ca el nu va putea face atributiile pe care le va avea ca presedinte al tarii. Sustinatorii lui vad un avantaj in faptul ca acesta este o persoana cu trecut politic curat. Un lucru insa este clar, daca Plevneliev vrea sa aiba un cuvant de spus in politica bulgara, trebuie mai intai sa iasa din umbra premierului Boiko Borisov, afirma Sega.
Ziarul Banker citeaza datele unui studiu de opinie efectuat de Centrul national de studiere a opiniei publice, potrivit caruia la finalul celui de al doilea mandat al sau presedintele Gheorghi Parvanov se bucura de increderea 45% dintre alegatori, in timp ce succesorul lui, Rosen Plevneliev, are increderea a 55% dintre acestia. Potrivit publicatiei, in anul 2002, la inceputul primului mandat al sau ca sef al statului, Parvanov, care pana atunci a fost lider al partidului socialist, a avut un sprijin de 44%.
Sursa: Agerpres