Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR) a depasit numarul parlamentarilor apartinand Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania (UDMR). In prezent, cifra progresistilor este de 31 – 18 deputati si 13 senatori – in timp ce UDMR are 21 de deputati si 9 senatori.
La inceputul lunii septembrie Parlamentul si-a reluat activitatea intr-o noua formula, UNPR reusind ca pe parcursul catorva luni sa atraga de partea sa, din randul celorlalte partide parlamentare, mai multi senatori si deputati si sa egaleze numarul parlamentarilor UDMR. Astfel, ca urmare a inscrierii senatorului de Buzau Ion Vasile in aceasta vara in UNPR formatiunea progresistilor a ajuns la 30 de parlamentari, 13 senatori si 17 deputati. A urmat inscrierea in UNPR, in urma cu cateva zile, a deputatului Tudor Ciuhodaru.
Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat luni in plen, ca deputatii Tudor Ciuhodaru si Mihail Boldea vor activa in grupul independentilor membri ai UNPR.
Ciuhodaru a devenit independent afiliat progresistilor incepand cu 30 septembrie, iar Boldea de la 27 septembrie.
Gabriel Oprea, liderul progresistilor, declara, recent, ca UNPR va merge pe ”propriile picioare” si va lua minimum 10% la alegeri, desi este un partid care ”s-a nascut greu”, a avut multe piedici si a fost privit cu multa neincredere.
”Vom lua minim 10% la alegeri si vom castiga alegerile impreuna cu actuala coalitie pentru Romania si pentru romani. Am reusit sa atragem oameni de valoare in partid prin puterea exemplului nostru. UNPR a demonstrat ca este un partid al consecventei si seriozitatii, un partid al dialogului. Am creat o punte intre stanga responsabila, pentru ca noi suntem stanga responsabila, europeana si nu stanga demagogica, populista si intre partidele de dreapta. (…) Singurii nostri stapani, ai UNPR, sunt Romania si romanii”, a precizat Gabriel Oprea.
Liderii UNPR au sustinut in mod constant ca intrarea in coalitia de guvernare alaturi de PDL a avut la baza, a urmarit si urmareste, ”un profund interes national” si au spus ca ”usile partidului” raman deschise.
”Usile partidului raman deschise, insa, si din punct de vedere al situatiei din Parlament, UNPR este destul de selectiv. A avea usile deschise nu inseamna ca pe usa partidului poate sa intre in orice moment, oricine. Ne mentinem oferta noastra bazata pe seriozitate si consecventa. Cred ca cei care au aderat in ultimul timp la UNPR au aderat datorita seriozitatii si consecventei. Am spus ca suntem atasati interesului national, am ramas atasati interesului national chiar daca uneori interesul nostru de partid a fost afectat. Cred ca incetul cu incetul multi oameni politici care vin in UNPR inteleg aceasta nevoie de stabilitate politica” a declarat, luni, la finalul Biroului politic Permanent National, liderul progresistilor, Marian Sarbu.
In 2011 grupul parlamentarilor independenti a obtinut recunoasterea oficiala inclusiv din partea Curtii Constitutionale si a devenit partid parlamentar, formarea sa respectand litera Constitutiei.
Prin votul Birourilor Permanente ale celor doua Camere al Parlamentului si votul din plenuri, presedintele UNPR, Marian Sarbu, a fost ales vicepresedinte al Camerei Deputatilor, liderul de onoare al partidului, iar Cristian Diaconescu, vicepresedinte al Senatului. Senatorul Serban Mihailescu, liderul grupului UNPR din Senat, a fost ales reprezentant al grupului in Comisia pentru Regulament, in timp ce la Camera Deputatilor, grupul condus de Eugen Nicolicea detine functii de vicepresedinte la patru comisii permanente – Comisia de cercetare a abuzurilor, Comisia pentru Agricultura, Comisia pentru Administratie publica si Comisia pentru munca si protectie sociala. UNPR asigura presedintia Comisiei de buget-finante de la Camera Deputatilor, prin Maria Barna, si a Comisiei pentru Afaceri Europene, prin senatorul Vasile Nedelcu.
La Senat progresistii mai detin functia de vicepresedinte la Comisia de politica Externa si cea de secretar al Comisiei de Sanatate Publica.
Sursa: Agerpres