Cat de curand expresia “ai scris de medic” se va perima. Peste circa doua luni, medicii nu vor mai trebui sa scrie cu mana retetele, pentru ca oficialii din sanatate s-au gandit sa faca mai multe schimbari in sistem, iar unele privesc chiar modalitatea de eliberare a medicamentelor. Decizia s-a luat pentru a exista un control mai riguros al retetelor medicale. In conditiile date, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a anuntat ca va introduce, de la 1 iunie, reteta electronica.
Reprezentantii Ministerului Sanatatii si ai Casei Nationale de Asigurari sunt de parere ca prin introducerea retetei electronice se vor diminua erorile, pentru ca medicul va fi nevoit sa verifice datele de doua ori inainte sa le trimita spre validare. La cea mai mica greseala, cititorul de bare va respinge reteta.
Principalul avantaj al introducerii retetei electronice ar consta in eliminarea fraudei, pentru ca nu se vor mai putea onora aceleasi retete la mai multe farmacii. Din vara, la citirea codului datele pacientilor vor fi introduse in Sistemul Informatic Unic Integrat, ulterior vor fi validate prin serverul central de la Bucuresti, abia apoi fiind garantata decontarea retetei.
“Cateodata mai sunt si erori si atunci se vor elimina acestea in prescriptia medicamentelor. Pentru ca aceste prescriptii electronice vor avea un cod de bare si va contine toate elementele necesare unei retete de ultima generatie, dar ca sa nu intre in panica presciptorii si nici cei care elibereaza retetele, respectiv farmacistii, va merge in paralel sistemul nou cu cel vechi cateva luni”, a spus Alexandru Deac, directorul CAS Maramures.
Oficialii din sanatate sunt de parare ca se va castiga timp, atata vreme cat medicii nu vor mai scrie de mana, si, totodata, circuitul va fi mai rapid. Cu toate acestea, pentru pacienti nu va fi mai simplu, pentru ca ei oricum trebuie sa se prezinte personal atat la doctori, cat si la farmacisti. Mai mult, daca datele sunt in neregula, acestia risca sa mai reia traseul medic – farmacist.
“In mod cert ar trebui sa ne ajute la usurarea retetei pentru ca o sa vezi exact ce-i scrie medicul fara sa fie probleme de descifrare a scrisului medicului sau o eroare de CNP sau una de dozaj, si sa vezi ce eroare vine din cabinet si probabil ca si munca va fi mai rapida pentru ca nu va trebui sa introducem toate datele pe care le contine o reteta”, a precizat farmacista Margareta Kosa.
Pe langa achizitionarea cititoarelor de coduri de bare, farmacistii vor trebui sa aiba si o conexiune la internet pentru accesarea serverului CNAS. Pana in toamna, pentru ca medicilor si farmacistilor sa le fie mai usoara trecerea la noul sistem, cele doua retete vor putea fi utilizate in paralel, dupa care prescriptia electronica va fi obligatorie.
Si cardul electronic de sanatate va fi distribuit din luna august, urmand ca dosarul electronic al pacientului sa fie implementat anul viitor.
Sursa: Adina Timis