Vezi VIDEO
Mai multi elevi baimareni au putut sa testeze ce inseamna viata de militar. Ei au invatat astazi, 10 aprilie, pasul de defilare si au admirat armele si tehnica de lupta a militarilor de la Batalionul 612 Artilerie-Antitanc. Tunurile, aruncatoarele de grenade si pistoalele mitraliera i-au impresionat atat pe cei mici, cat si pe dascalii lor, in egala masura ca si povestile militarilor maramureseni ce au luptat in teatrele de operatiuni din Afganistan.
Zeci de tineri au vazut pe viu ce inseamna sa fii soldat, iar pentru a-si pune la incercare indemanarea ei s-au straduit chiar sa tina pe umeri un aruncator de grenade greu de aproape patru kilograme. Copiii au putut sa exerseze anumite miscari de baza folosite in instructia de front si sa manuiasca armamentul de infanterie al militarilor baimareni.
„Ne-am propus astazi sa deschidem portile unitatii pentru ca elevii din invatamantul gimnazial si liceal sa vina si sa vada ce inseamna sa fii soldat in armata romana. De asemenea, ne-am propus sa ne prezentam tehnica de lupta, incepand cu tunurile si instalatiile de lansare a rachetelor antitanc dirijate, aparatura de cercetare si observare, precum si armamentul folosit de militarii nostri la instructie si misiuni”, a declarat maiorul Marius Mihai, ofiter in cadrul Batalionului 612 Artilerie Antitanc.
Chiar daca nu au trecut inca de varsta copilariei, cei mici au fost incantati sa defileze alaturi de soldati, iar exercitiile, desi au trebuit tratate cu seriozitate, li s-au parut usoare.
„Am invatat sa mergem ca si militarii. Nu e foarte greu. A trebuit sa mergem inainte mars si sa ocolim la stanga”, a explicat Raisa.
Alti copii, ceva mai curajosi, au incercat sa ia tinta in catarea pistolului mitraliera, imaginandu-si ca se afla pe un camp de batalie. Chiar daca nu au nimerit in plin tinta, exercitiul li s-a parut fascinant.
„Am invatat cu arma. Nu e greu deloc, e usor. Nu am ochit chiar bine, dar mi-a placut”, a marturisit Paul.
Majoritatea elevilor care au trecut astazi pragul Batalionului 612 au declarat ca le-ar placea sa imbratiseze cariera militara, in primul rand pentru a incerca tehnica de lupta, dar si pentru a proteja tara de dusmani si pentru a lupta sub tricolor.
Sursa: Tania Purcaru