Vezi VIDEO
Ora nepotrivita de difuzare, dar si volumul mare de informatii, face dificila pentru elevi asimilarea de cunostinte prin programul de filme documentare demarat de postul Discovery, in colaborare cu Ministerul Educatiei. Aceasta concluzie apartine unora dintre profesorii maramureseni, insa este contrazisa de unii elevi, care marturisesc ca si-au imbunatatit performanta la clasa dupa ce au urmarit materialele educative la televizor.
Parteneriatul dintre Ministerul Educatiei si postul de televiziune Discovery, prin care se pot urmari lectii de chimie, biologie sau matematica a fost lansat la inceputul lunii ianuarie si se incheie la finalul acestui semestru. Cursurile de la TV sunt adresate elevilor din clasele V – XII, si sunt difuzate de luni pana vineri, de la ora 15.00, si in reluare de luni pana duminica, de la ora 8.00.
„Cam in fiecare weekend, dimineata ma uit la programele « Scoala Discovery ». Imi place foarte mult fizica si chimia si pe acestea le urmaresc”, a marturisit un elev din Baia Mare, Marius Rus.
Desi nu toti elevii inclusi in programul pilot urmaresc programele „Scoala Discovery”, unii dintre ei spun ca documentarele difuzate li se par distractive si, in plus, ii ajuta sa inteleaga mai bine materiile predate la clasa.
„Programul « Scoala Discovery » este foarte distractiv, mai ales orele de biologie si de fizica, pentru ca ne explica unele lucruri pe care le putem vedea si in spatiu. Aproape in fiecare zi ma uit, depinde pana la cat am ore. Si notele mi-au crescut in ultima vreme, cam cu un punct, un punct si jumatate”, a povestit o eleva, Paula Caprar.
Rezultatele bune dupa vizionarea documentarelor in cazul unor copii sunt confirmate de profesorii de la clasa, care sustin faptul ca interesul elevilor pentru stiinte a crescut semnificativ dupa vizionarea programelor.
„Rezultatele sunt destul de bune, deoarece elevii scolii noastre si alaturi de ei si elevii din alte scoli, au reusit sa urmareasca programele « Scoala Discovery ». Am elevi care au reusit sa se ridice de la note de 5, 6 la 8,9 sau unii chiar la note de 9 si 10, deoarece urmarind aceste filme documentare, interesul lor fata de aceste stiinte a crescut semnificativ, a explicat profesoara Gabriela Nagy de la scoala „Octavian Goga” din Baia Mare.
Desi semnalele venite din teritoriu sunt pozitive, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures spun ca emisiunile difuzate au un volum mare de informatii, care pot fi asimilate mai greu, si, in plus, nu ar fi in concordanta cu programa scolara romaneasca.
„Informatiile sunt accesibile, fac apel si la auditiv, si la vizual si in acest mod informatia ajunge mult mai usor la copii. Pot sa va spun ca m-am uitat si eu la aceste emisiuni, pentru ca eram foarte curioasa. Mie mi s-au parut extrem de interesante si la matematica, fizica, chimie, dar mi s-a parut ca au un volum foarte mare de informatii. In plus, desi s-au facut aceste emisiuni pentru noi, totusi, nu sunt in concordanta cu programele noastre scolare”, a aratat inspectorul general adjunct din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Maramures, Susana Vlaicu.
110 scoli au fost incluse in proiectul pilot la nivel national, elevii fiind monitorizati pentru a se vedea daca si-au imbunatatit rezultatele scolare. In Baia Mare, scoala generala „Vasile Alecsandri” si scoala generala „Octavian Goga” fac parte din acest proiect.
Sursa: Gabriela Kuhajda