Vezi VIDEO
Odata cu apropierea inceputului de an scolar tot mai multi parinti se gandesc si se razgandesc cu privire la programul pe care il vor avea dupa ce juniorul lor va merge la scoala. Si pentru ca majoritatea muncesc pana dupa-amiaza, singura solutie pare, cel putin in clasele primare, programul prelungit sau cel “after school”. Psihologii trag insa un semnal de alarma vizavi de dezavantajele de a sta la scoala timp de 8 ore, mai ales in cazul celor mai mici dintre scolari, precum cei din clasa pregatitoare sau din clasa I.
Specialistii spun ca, desi este mai comod pentru parinti, care isi stiu copiii in siguranta la scoala, programul prelungit are multe dezavantaje, printre care si faptul ca multi dintre elevi ajung sa isi piarda concentrarea si sa fie foarte obositi la finalul unei zile intregi de “munca”.
“De foarte multe ori, copiii petrec un numar mare de ore in scoala si este destul de greu sa stea in aceeasi pozitie atat de mult timp, mai ales copiii care sunt la varste mici, la varsta in care au nevoie de miscare pentru a-si dezvolta abilitatile motorii. In plus, de foarte multe ori, copiii, dupa un numar prelungit de ore isi pot pierde capacitatea de concentrare si de multe ori devin demotivati. Pe langa aceasta si invatatorul, cadrul didactic, poate obosi, astfel ca sunt dezavantaje de ambele parti, si din perspectiva cadrului didactic, dar si a copiilor”, a declarat psihologul Cristina Ambrus.
Mult mai variat si mai antrenant pare a fi programul “after school”, care imbina cu succes metodele traditionale de invatare cu cele nonformale. Mai mult, in cazul acestui program, cadrele didactice lucreaza cu grupe mult mai reduse de elevi, maximum 12, avand astfel posibilitatea de a se putea ocupa de ei cu mai multa atentie.
“Numarul de copii care beneficiaza de programul <<After School>> este mai mic, pentru ca se lucreaza doar cu grupe de 12 copii. In plus, avantajul major este faptul ca elevii pot sa combine activitatile de invatare care au valente formative traditionale, cu activitati de invatare nonformale. Scoala pregateste astfel pachete de module, de ateliere tematice, precum cele de arta teatrala, educatie plastica, invatarea limbilor straine sau putin sport. Astfel, se pot imbina foarte bine activitatile de invatare traditionale cu cele nonformale”, a adaugat Cristina Ambrus.
Psihologii trag un semnal de alarma si vizavi de responsabilitatile parintilor, care nu se incheie in momentul in care aleg sa isi trimita copilul la program prelungit. Chiar daca elevii isi fac temele la scoala, educatia lor continua si acasa, iar parintii trebuie sa ii verifice atent, pentru a descoperi la timp eventualele lor lacune.
“Un lucru important de mentionat ar fi faptul ca aceste programe scolare nu suplinesc, nicidecum, educatia pe care parintii trebuie sa o dea copiilor acasa. Nu asteptam minuni de la scoala. In mod normal, parintii si scoala, in egala masura, trebuie sa se ocupe in mod atent si responsabil, de educatia pe care o primesc copii”, a explicat psihologul scolar.
Sursa: Tania Purcaru