Vezi VIDEO
Elevii care doresc sa se indrepte catre invatamantul profesional vor avea, incepand din anii viitori, o varianta extrem de tentanta. Este vorba despre invatamantul dual, o noua forma de organizare a invatamantului profesional si tehnic, pe care Ministerul Educatiei doreste sa o introduca drept completare dupa finalizarea studiilor obligatorii de 10 clase.
Elementul specific al acestui tip complementar de invatamant il reprezinta impartirea responsabilitatilor intre autoritatile educationale si angajatori. Astfel, inspectoratele scolare vor raspunde de asigurarea resurselor umane si financiare pentru a organiza formarea din scoala iar angajatorul se va ocupa de formarea practica la locul de munca.
“Un astfel de invatamant implica, in primul rand, o colaborare mult mai apropiata cu agentul economic si o responsabilizare atat a operatorului economic, cat si a elevului care alege aceasta forma de invatamant profesional. Invatamantul dual prevede in primul rand un agent economic puternic, care poate si sa angajeze elevul, care va merge 3 zile la operatorul economic si doar 2 zile la scoala, unde va face notiuni de teorie”, a declarat Livia Pop, inspector scolar pentru discipline tehnologice.
Potrivit noilor reglementari, organizarea invatamantului dual se va face la cererea agentilor economici, astfel ca organizarea, durata, continutul programelor si modalitatile de certificare a pregatirii profesionale vor fi stabilite prin consultarea operatorilor economici. Un alt element de noutate va fi faptul ca acest tip de invatamant se va desfasura pe baza unui contract de munca, incheiat intre agentul economic si elev.
“Ceea ce avem noi acum seamana cu aceasta forma de invatamant, dar nu avem inca agenti economic atat de puternici. Totusi, in acest an scolar, operatorii au putut sa depuna la Inspectoratul Scolar o solicitare pentru anumite calificari, iar clasele de invatamant profesional au fost atribuite scolilor in functie de aceste solicitari. Daca nu am avut agenti economici, nu am facut clase de invatamant profesional”, a adaugat Livia Pop.
Aceasta forma de invatamant profesional se adreseaza elevilor care au absolvit invatamantul obligatoriu, de 10 clase, pentru a obtine competentele necesare pentru intrarea pe piata muncii, oferindu-le astfel o ruta alternativa de formare, dar si un salariu pe perioada anilor de studiu.
“Si acum se acorda o bursa de 200 lei, dar ea este mai putin atragatoare pentru elevi. Acest sistem de invatamant dual va fi insa bun si pentru faptul ca nu va fi introdus dupa clasa a VIII-a, iar elevii vor avea inca doi ani in plus, vor avea minim 16 ani, vor putea munci, vor fi angajati si vor beneficia si de alte venituri materiale, respectiv vor avea salariu”, a explicat Livia Pop.
Durata perioadei de scolarizare va fi si ea stabilita de comun acord cu agentii economici, insa ea trebuie sa fie, potrivit Legii Educatiei, de minimum 3 ani.
(Credit foto: hunedoaralibera.ro)
Sursa: Tania Purcaru