Numarul de granturi pentru anul universitar 2012-2013 este cu peste 28.000 mai mare decat se prevedea in proiectul elaborat in mandatul ministrului Catalin Baba, potrivit cifrelor de scolarizare aprobate de guvern si facute publice de Ministerul Educatiei.
Pentru 2012-2013, la invatamantul superior de stat au fost aprobate, astfel, 62.400 de granturi pentru ciclul de studii universitare de licenta, 35.600 de granturi pentru ciclul de studii universitare de master si 3.000 de granturi pentru studiile de doctorat, precizeaza ministerul condus acum de interimarul Liviu Pop.
In proiectul dat publicitatii la inceputul lui aprilie de ministerul condus atunci de Catalin Baba, erau prevazute 45.887 granturi de studii pentru ciclul universitar de licenta, anul I, 25.426 de granturi pentru ciclul universitar de masterat si 1.504 pentru doctorat.
Anul universitar 2012-2013 va fi primul in care sunt alocate granturi (bani), si nu locuri, la admiterea in anul I de studii. Oficialii Ministerului Educatiei precizau, in aprilie, ca granturile de studiu se pot fractiona, in conditiile respectarii capacitatii de scolarizare.
„De exemplu, o universitate care primeste o mie de granturi le poate da toate pentru locurile bugetate sau le poate fractiona. Altfel spus, pot fi date 500 de granturi pentru locurile bugetate, iar restul pentru locurile cu taxa, dar la care facultatea poate contribui cu o anumita suma, iar studentul, cu restul. in schimb, universitatile nu vor mai putea percepe taxe mai mici decat costurile reale”, au explicat atunci oficialii ministerului.
Anul trecut, pentru studii universitare de licenta au fost 62.850 de locuri, pentru masterat – 35.600 de locuri, iar pentru doctorat – 3.500. In rest, pentru 2012-2013, cifrele de scolarizare sunt similare celor din proiectul elaborat in mandatul lui Baba.
In privinta numarului de locurilor in gradinitele de stat, acesta va fi, in 2012-2013, de 665.000, la fel ca anul trecut, precizeaza reprezentantii Ministerului Educatiei.
Pentru invatamantul primar, in care va fi inclusa in premiera clasa pregatitoare, au fost aprobate 925.000 de locuri, fata de 850.000 in anul scolar 2011-2012.
Numarul elevilor in clasele V-VIII, invatamant de zi si cel cu frecventa redusa, a fost stabilit la 900.000, identic cu cel de anul trecut.
„Numarul locurilor in clasa a IX-a, invatamant de zi, este de 210.000. Pentru invatamantul profesional a fost aprobata o cifra de scolarizare de 20.000 de locuri, pentru clasa a X-a, invatamant de zi, iar pentru invatamantul postliceal o cifra de 18.187 de locuri in anul I, invatamant de zi si seral”, mai spun reprezentantii ministerului.
Potrivit Ministerului Educatiei, cifrele de scolarizare dimensioneaza sistemul national de invatamant in functie de o serie de indicatori specifici pentru fiecare ciclu de invatamant in parte. Se are in vedere, astfel, faptul ca institutiile de invatamant trebuie sa functioneze astfel incat, prin calitatea serviciilor, sa raspunda asteptarilor publice.
„Pentru invatamantul preuniversitar de stat, propunerile pentru cifrele de scolarizare se bazeaza pe proiectele inaintate de catre inspectoratele scolare si sunt fundamentate pe evolutia demografica a populatiei de varsta prescolara si scolara, pe capacitatea liceelor de a raspunde solicitarilor, pe optiunile elevilor si parintilor, pe studiile privind evolutia in perspectiva a pietei muncii, respectiv tendintele privind dezvoltarea regionala si a zonelor in care se afla unitatile de invatamant. Criteriile care au fundamentat stabilirea cifrelor de scolarizare pentru ciclurile universitare de licenta, master si doctorat au avut in vedere respectarea angajamentelor luate in cadrul Strategia Europa 2020, contributia invatamantului superior la accelerarea si orientarea schimbarilor din societatea noastra, precum si rezultatele studiilor de insertie a absolventilor pe piata fortei de munca in categoria de varsta 20-30 de ani”, mai spun cei de la minister.
Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a transmis tuturor inspectoratelor scolare judetene si Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti cifrele de scolare pentru invatamantul preuniversitar de stat.
„Mentionam ca Hotararea de Guvern privind aprobarea cifrelor de scolarizare trebuia elaborata si aprobata pana la data de 1 martie 2012. Din aceasta cauza au fost intarziate inscrierile pentru clasa a IX-a. Ne exprimam speranta ca parintii elevilor de clasa a VIII-a inteleg efortul special depus de conducerea Ministerului Educatiei pentru recuperarea acestor termene pierdute si pentru respectarea celorlalte termene legale”, se arata intr-un comunicat remis de Ministerul Educatiei.
Sursa: Mediafax