Vezi VIDEO
Instructorii auto inregistrati ca persoana fizica autorizata (PFA) si scolile de soferi din Maramures au intrat vizorul Garzii Financiare. Comisarii au derulat in aceste zile controale in judet si se pregatesc sa le impute retroactiv mai multor firme care desfasoara activitati de scolarizare auto zeci de mii de lei, cu titlu de TVA. Masura ar putea duce la cresterea preturilor pentru cursanti, dar si la inchiderea mai multor firme care activeaza in domeniu.
Problema e foarte delicata si tine de legislatia in domeniu, care a fost modificata si care are unele scapari. Reprezentantii Sindicatului Instructorilor Auto Maramures s-au plans astazi, 1 iunie, la prefectura judetului, ca se incearca practic o dubla impozitare asupra lor, care va duce la disparitia PFA-urilor din domeniul instructajului auto si chiar la falimentul unor scoli auto mici si medii.
Discutiile au avut loc in cadrul Comisiei de Dialog Social si au fost destul de incinse, pentru ca sindicalistii i-au avut in fata pe reprezentantii ARR si ai Garzii Financiare, care au aratat cu degetul spre instructori. Autoritatile au reclamat ca se incearca eludarea legii prin incheierea unor contracte directe intre instructori si cursanti pentru a se evita plata TVA, contracte care sunt in acest moment ilegale.
“In urma controalelor, am observat ca sunt instructori care inca vor sa faca bani pe spatele unor clienti neinformati si vor sa incheie cu acestia contracte, desi legea nu le mai permite acest lucru. Cand i-am intrebat de ce fac acest lucru ne-au aratat un raspuns de la Directia Finantelor Publice. Ei au intrebat la finante daca pot sa incheie contracte cu clientii si functionarii de acolo, normal, ca au spus “da”, atata timp cat sunt autorizati. Doar ca reprezentantii Directiei Finantelor Publice nu cunosc noile norme care le interzic acest lucru”, a precizat Oros.
Presedintele filialei Maramures a Sindicatului National al Instructorilor Auto, Gheorghe Popescu, a recunoscut ca se merge pe varianta de a incheia contracte intre instructorii auto si cursanti, dar a explicat ca aceasta se intampla pentru ca instructorii sunt autorizati ca PFA si platesc toate impozitele, respectiv TVA, coform legii. Astfel, scolile se ocupa de partea teoretica iar PFA-urile de cea practica. Popescu a aratat totodata ca daca s-ar va merge strict pe contracte gen scoala-instructor (PFA), scoala-cursant, cum se vrea conform noilor norme, activitatea ar fi de doua ori impozitata deoarece s-ar impune plata TVA atat la scoala, cat si la persoana fizica autorizata.
“In cazul in care cursantul incheie un contract cu o scoala, in valoare de 1.000 de lei, din acei bani societatea plateste TVA, isi retine cheltuielile pentru partea teoretica, plus inca o anumita suma de bani ca profit, si ii ramane, sa zicem, 700 de lei, suma de la care poate sa inceapa sa negocieze cu instructorul autorizat. Daca instructorul incheie contractul cu clientul direct, el incepe sa negocieze direct de la 1.000 de lei din care plateste scolii doar cursurile teoretice”, a explicat atentia Gheorghe Popescu.
Sindicalistul a precizat ca actele normative care prevad impozitarea activitatilor de acest gen a fost atacata in instanta la nivel sindical “atat pe discriminare, cat si ca neconstituionaliate”. In zona de sud a tarii au existat deja procese intre instructorii auto si autoritatile de control, procese care intr-o prima faza au fost castigate de catre intreprinzatorii privati, dar care nu sunt definitive.
Oficialii Garzii Financiare au precizat ca, in cazul in care instructorii auto sau scolile de soferi nu vor respecta pe mai departe normele impuse – asa cum sunt ele – risca nu doar sanctiuni, ci si retragerea licentelor care le permit sa activeze in domeniu. „Nu este o problema de impunere. Noi constatam situatia respectiva, facem note de constatare si le trimitem mai departe la organul fiscal, care va face situatia de fond. In situatia in care una dintre scoli va depasi acest plafon, va fi obligata la plata TVA-ului. Daca in continuare normele nu vor fi respectate se va trece chiar la sanctiuni sau retragerea licentelor”, a precizat juristul Garzii Financiare.
In contextul in care se asteapta sa fie presati sa plateasca retroactiv TVA-ul pe contractele care au fost incheiate de PFA-uri direct cu elevii lor, scolile de soferi din Baia Mare nu exclud posibilitatea de a creste preturile pentru a-si acoperi paguba.
Sursa: Anca Popescu