La întâlnirea colectivului privind implementarea la nivel județean a Planului teritorial comun de acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în zonele adiacente unităților de învățământ a fost efectuată analiza pe trimestrul al doilea.
Inspectorul școlar prof. Amelia Bănică a precizat că au Inspectoratul Școlar Județean Maramureș a întreprins demersuri împreună cu directorii de școli pentru obținerea de la autoritățile locale de fonduri necesare pentru împrejmuire, sisteme de supraveghere și pază pentru unitățile de învățământ.
Pentru siguranța elevilor și cadrelor didactice s-a realizat/extins sistemul de supraveghere video interior și exterior la Școala Gimnazială Moisei, Școala Gimnazială ”Petre Dulfu”, Școala Gimnazială ”Lucian Blaga”, Școala Gimnazială ”Alexandru Ivasiuc”, Școala Gimnazială Băița de Sub Codru, Liceul Sportiv Baia Mare, Liceul Teoretic ”Nemeth Laszlo” Baia Mare. A fost reparat gardul de împrejmuire și măsuri de siguranță la Școala Gimnazială nr.1 Moisei, Școala Gimnazială ”Alexandru Ivasiuc”, Școala Gimnazială Cupșeni, Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Săliștea de Sus. La internatul școlar al Colegiului Tehnic ”CD Nenițescu” Baia Mare se efectuează controlul de acces în imobil, dar și în instituția de învățământ. De asemenea, s-a asigurat pază, prin firme specializate la școlile gimnaziale ”Dimitrie Cantemir” din Baia Mare și ”George Coșbuc” din Sighetu Marmației.
A fost realizat iluminatului incintei/curții unor unități de învățământ (Școala Gimnazială Nr.1 Moisei și Liceul Teoretic ”Nemeth Laszlo” Baia Mare). S-au derulat proiecte educaționale în parteneriat cu instituții publice abilitate pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri (”Drogurile între mit și realitate), activitatea ”Mirajul Drogurilor” dar și alte activități specifice pentru tineret (”Educație pentru viața de familie”). Măsurile întreprinse au contribuit la reducerea fenomenului de violență și a delincvenței juvenile, alocarea de resurse financiare de la bugetele locale pentru realizarea siguranței în școli, atragerea părinților în realizarea obiectivelor propuse, implicarea autorităților locale și a reprezentanților acestora în problemele unităților de învățământ.
Conform datelor prezentate, 24 de unități de învățământ nu sunt împrejmuite. În mediul rural, majoritatea unităților de învățământ nu sunt asigurate cu sisteme de pază. Este necesară rezolvarea iluminatului pe timp de noapte, refacerea marcajelor rutiere și semnalizarea corespunzătoare în zonele adiacente pentru prevenirea producerii de accidente rutiere.
”Am efectuat o analiză comparativă a rezultatelor obținute pentru creșterea gradului de siguranță în școli față de perioada anterioară (implementarea de sisteme video de supraveghere și antiefracție, asigurarea pazei și accesului în unitățile de învățământ care nu sunt dotate cu sisteme de supraveghere, autorizații de securitate la incendiu etc). Am constatat că în județ nu avem suficient personal de specialitate care să întocmească documentațiile necesare pentru depunerea la ISU Maramureș, în vederea obținerii autorizațiilor de securitate la incendiu” a spus subprefectul Alexandru Cosma.
Inspectoratul Județean de Jandarmi ”Pintea Viteazul” Maramureș a continuat, în teritoriu, campania de prevenire ”Școala în siguranță” la care au participat aproximativ 1000 de elevi. A fost derulată o acțiune comună pentru combaterea absenteismului școlar și sancționați contravențional doi elevi care au absentat de la cursuri.
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș au efectuat, în perioada aprilie-iunie a.c., controale la 18 unități de învățământ. Au fost identificate 54 de nereguli, 14 dinte acestea au fost remediate în timpul controlului, fiind aplicate 46 de sancțiuni cu avertisment. La nivelul județului nostru 35 de clădiri cu destinația de învățământ nu dețin autorizația de securitate la incendiu.
În perioada aprilie-ma a.c., au fost semnalate 13 infracțiuni comise în incinta unităților de învățământ și în zona adiacentă, conform datelor furnizate de Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș (10 fapte comise în mediul urban și trei în mediul rural). Polițiștii maramureșeni au desfășurat 113 acțiuni preventive, din care 52 pentru respectarea regimului circulației rutiere, 36 pentru prevenirea absenteismului școlar și alte 25 de acțiuni. De asemenea, au aplicat 95 sancțiuni contravenționale, din care 68 cu privire la circulația pe drumurile publice, iar alte 26 pentru încălcarea unor acte normative.